O coaliţie de ţări occidentale are în vedere România ca o posibilă locaţie pentru a instrui piloţii ucraineni să piloteze avioane de luptă F-16, afirmă surse citate de POLITICO.
Acest lucru indică faptul că ţările NATO se apropie de demararea unui program care ar putea vedea avioanele de război deasupra cerului ucrainean în câteva luni.
Forţele ucrainene au doborât un alt elicopter rusesc Mi-24 pe 21 iunie, a anunţat Statul Major al forţelor armate ucrainene, fără a oferi mai multe detalii.
Aceasta se adaugă la cele 306 elicoptere pe care Rusia le-a pierdut în Ucraina de la începutul invaziei, potrivit Statului Major General.
În actualizarea sa zilnică privind pierderile ruseşti, Statul Major General a declarat că Rusia a pierdut 222.000 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului, cu un număr estimat de 540 de victime pe 20 iunie.
Preşedintele Rusiei a declarat că la Moscova s-a înregistrat o „acalmie” în contraofensiva ucraineană, Kievul suferind pierderi grele în atacurile din sud.
Putin a spus că, prin urmare, armata ucraineană ar putea pierde capacitatea de luptă ca urmare a acestui fapt.
El a adăugat că, deşi Ucraina a păstrat un potenţial ofensiv, Kievul a înţeles deja că nu are „nicio şansă” în contraofensiva sa.
Comentariile liderului rus le contrazic oarecum pe cele ale oficialilor ucraineni, care au raportat mici câştiguri în regiunile Zaporojie şi Doneţk.
Preşedintele ucrainean a recunoscut că progresul a fost „mai lent decât se dorea”, dar a declarat că Kievul nu va fi presat să accelereze contraofensiva.
„Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood şi se aşteaptă la rezultate acum. Nu este aşa”, a declarat el pentru BBC.
„În joc sunt vieţile oamenilor”.
Până acum, Ucraina spune că a recuperat opt sate, marcând primele sale câştiguri substanţiale pe câmpul de luptă din ultimele şapte luni.
Cu toate acestea, forţele ucrainene nu au reuşit până acum să se îndrepte spre principalele linii de apărare ale Rusiei.
În august a acestui an, piloţii ucraineni vor începe antrenamentele pe F-16. Acest lucru a fost declarat de Vladimir Zelensky într-un interviu acordat BBC
Primele avioane, potrivit lui Zelensky, ar putea ajunge în 6-7 luni, nu mai devreme de 2024.
Rusia a construit linii defensive în sudul Ucrainei în ultimele săptămâni, în special în ceea ce priveşte apropierea de Crimeea ocupată, a scris Ministerul Apărării din Marea Britanie pe 21 iunie.
„Au fost găsite resturi, fără pagube sau victime”, a afirmat Andrei Vorobyov, guvernatorul regiunii Moscovei, adăugând că dronele au căzut în apropierea satului Kalininets.
Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului din Washington spun că oficialii de la Kremlin continuă să reducă cerinţele de eligibilitate pentru serviciul militar rusesc, cu scopul de a spori numărul celor înregimentaţi.
Trupele ruse au bombardat şapte localităţi din Regiunea Sumi în noaptea de 20 spre 21 iunie, trăgând peste 109 cartuşe din diferite tipuri de arme, potrivit raportului Administraţiei Militare a Regiunii Sumi.
Uniunea Europeană a propus un pachet de asistenţă financiară pe patru ani pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro, a declarat preşedintele Comisiei UE, Ursula von der Leyen.