Consiliul de Securitate al ONU va organiza astăzi o şedinţă de informare privind situaţia din Ucraina.
Printre subiectele de pe ordinea de zi se numără suspendarea de către Rusia a Iniţiativei privind cerealele din Marea Neagră, negociată de ONU.
Delegaţia britanică la ONU a declarat că se va discuta despre „consecinţele umanitare ale întreruperii de către Rusia” a acordului.
În prezent, Turcia nu este unul dintre cei 15 membri ai Consiliului, aşa că nu va putea contribui la reuniunea din această după-amiază.
Dar Rusia va fi prezentă, fiind unul dintre cei cinci membri permanenţi ai consiliului, care este în prezent prezidat de Marea Britanie.
Preşedintele Putin a acuzat Occidentul că alimentează „flăcările războiului” prin susţinerea Ucrainei pe tot parcursul războiului.
El a vorbit la televiziune înaintea unei reuniuni online a consiliului de securitate.
Preşedintele rus a mai spus că orice armament occidental furnizat Ucrainei „arde bine” pe câmpul de luptă.
Preşedintele Turciei afirmă că discuţiile sale viitoare cu Vladmir Putin ar putea duce la restabilirea acordului privind cerealele negociat de ONU.
Recep Tayyip Erdogan a declarat, potrivit presei locale, următoarele: „Încetarea acordului privind cerealele din Marea Neagră va avea o serie de consecinţe, de la creşterea preţurilor globale la alimente la penurie în anumite regiuni şi, potenţial, va duce la noi fluxuri de migranţi. Cred că, discutând temeinic problema cu preşedintele Putin, putem asigura continuarea acestui efort umanitar.”
Depozitele de cereale din regiunea Odesa au fost atacate pe parcursul nopţii cu rachete ruseşti, potrivit Sky News.
Oficialii ucraineni susţin că două atacuri au avut loc pe timpul nopţii. Nataliya Gumenyuk, purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare din sudul Ucrainei, spune că ruşii au lansat două valuri de rachete. A doua serie de rachete a lovit ţinta în timp ce salvatorii încercau să stingă un incendiu.
„Lovitura a avut loc de fapt simultan cu alerta de raid aerian, deoarece este foarte dificil să detectezi rachete în astfel de circumstanţe”, a explicat Gumenyuk.
Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat vineri că Rusia a pierdut 240.690 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.
Acest număr include 680 de pierderi suferite de forţele ruseşti doar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.133 de tancuri, 8.080 de vehicule blindate de luptă, 7.145 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 4.610 sisteme de artilerie, 692 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 440 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 310 elicoptere, 3.933 de drone şi 18 ambarcaţiuni.
Alerta de raid aerian şi ameninţarea cu rachete de la Odesa s-au încheiat acum, potrivit forţelor aeriene ucrainene, după avertismentele de mai devreme privind mai multe atacuri asupra oraşului-port din sudul Ucrainei.
„Directorul general” al centralei nucleare Zaporojie, Iuri Chernichuk, desemnat de Rusia, face presiuni pe lucrătorii centralei care au refuzat să semneze contracte cu operatorul nuclear de stat al Rusiei, pentru a activa al patrulea bloc energetic, a informat Energoatom pe Telegram.
Preşedintele Volodimir Zelenski a acuzat Moscova că încearcă să paralizeze capacitatea Kievului de a exporta cereale prin ţintirea infrastructurii portuare, în timp ce Moscova a susţinut că loviturile sunt o răzbunare pentru atacul Kievului asupra podului din Crimeea.
„În momentul de faţă, desfăşurarea trupelor ruseşti seamănă cu un arc, concentrat în Bakhmut. Şi sunt în semiîncercuire. Ei bine, este imposibil să nu profităm de asta”, a declarat Syrskyi.
Potrivit comandantului, recucerirea oraşului Bahmut ar avea o valoare strategică semnificativă, deoarece oraşul serveşte drept nod de transport, permiţând trupelor ruse progrese suplimentare.
Syrsky nu a furnizat termenul pentru revendicarea oraşului Bahmut, dar a promis că va fi recuceri cât mai curând posibil.
Ministrul Culturii, Oleksandr Tkachenko, şi-a prezentat oficial demisia.
„În această seară (20 iulie) i-am adus o scrisoare de demisie primului ministru din cauza unui val de neînţelegeri despre importanţa culturii în timpul războiului. Mai târziu am fost surprins de declaraţia preşedintelui cu privire la aceeaşi problemă”, a declarat Tkachenko.
În discursul său din seara de 20 iulie, preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că i-a cerut prim-ministrului Denys Shmyhal să ia în considerare înlocuirea lui Tkacenko.
Zelenski a subliniat că acest lucru este legat de deciziile ministrului privind alocarea fondurilor de stat. Anterior, ministrul a propus alocarea a peste 500 de milioane de Hrivine, echivalentul a 13,54 milioane de dolari, pentru a finaliza construcţia Muzeului Memorial Naţional al Holodomorului.
Ucraina a început să folosească muniţii cu dispersie în ultima săptămână şi le foloseşte „eficient”, a declarat reporterilor John Kirby, coordonatorul Consiliului Naţional de Securitate al SUA pentru comunicaţii strategice.