Autorităţile ucrainene au anunţat, luni seară, că armata rusă a atacat un imobil rezidenţial situat într-o zonă din regiunea Doneţk aflată sub control ucrainean, informează site-ul Tagesschau.de şi cotidianul Le Monde.
Atacul a vizat o clădire din localitatea Pokrovsk. „Au fost două atacuri cu rachetă. Este afectată o clădire rezidenţială. Din păcate, sunt şi victime. Echipele de intervenţie şi toate serviciile de urgenţă sunt la faţa locului. Operaţiunile de salvare continuă”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.
„Trebuie să oprim teroarea Rusiei. Oricine luptă pentru libertatea Ucrainei salvează vieţi. Oricine din lume ajută Ucraina va contribui la învingerea teroriştilor împreună cu noi. Rusia va fi trasă la răspundere pentru tot ce a făcut în acest război teribil”, a subliniat Zelenski, citat de CNN.
Cel puţin cinci persoane au fost ucise în atacul atribuit Rusiei, a declarat Igor Klimenko, ministrul ucrainean de Interne. Alte 18 persoane au fost rănite, a comunicat Andrii Iermak, şeful Cancelariei prezidenţiale de la Kiev.
Şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean a declarat astăzi că discuţiile despre războiul din Ucraina, care au avut loc în Arabia Saudită la sfârşitul săptămânii trecute, au reprezentat o „lovitură uriaşă” pentru Rusia şi că participanţii au convenit să organizeze o nouă întâlnire a consilierilor politici în termen de aproximativ şase săptămâni.
La discuţii au participat peste 40 de naţiuni, printre care China, India, SUA şi diverse ţări europene.
Acest efort de colaborare, o iniţiativă a Kievului, are ca scop crearea unei coaliţii mai cuprinzătoare a puterilor care să susţină agenda de pace.
Rusia nu a participat la discuţii.
„Avem programată o altă întâlnire în următoarea lună sau lună şi jumătate, cu un progres în vederea convocării unui summit”, a declarat Yermak.
Administraţia de la Beijing a dat asigurări Rusiei, luni, că nu şi-a modificat poziţia faţă de conflictul militar din Ucraina, subliniind că va rămâne „o voce obiectivă” în eforturile de găsire a unei soluţii diplomatice.
Wang Yi, ministrul de Externe al Chinei, a discutat luni, prin telefon, cu omologul său din Rusia, Serghei Lavrov, după reuniunea din Arabia Saudită, pe tema opţiunilor de pace în Ucraina, la care Moscova nu a fost invitată.
China va fi „o voce obiectivă şi raţională” în organizaţiile internaţionale şi „va stimula în mod activ lansarea negocierilor de pace”, a declarat Wang Yi, într-un comunicat difuzat de Ministerul de Externe de la Beijing, potrivit publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a arestat o femeie acuzată că a ajutat armata rusă să pregătească „un atac aerian masiv” împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski în cursul vizitei acestuia în Mikolaiv, în apropierea liniei frontului din sud-estul Ucrainei.
Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) susţine că suspecta lucra într-un magazin dintr-o bază militară. „Suspecta a încercat să transmită informaţii despre programul provizoriu şi locurile pe care ar urma să le viziteze preşedintele”, subliniază SBU.
Volodimir Zelenski a declarat că a fost informat despre tentativa de atac care îl viza, subliniind că este ţinut la curent despre acţiunile „în lupta împotriva trădătorilor”.
22 de soldaţi ucraineni deţinuţi de ruşi au fost eliberaţi şi returnaţi în ţara lor. Şeful biroului prezidenţial ucrainean, Andri Iermak, a anunţat-o pe Twitter, postând un videoclip cu soldaţii eliberaţi. „Astăzi, alţi 22 de soldaţi ucraineni au fost aduşi acasă din captivitate. Aceştia sunt militari ai Forţelor Armate, doi dintre ei sunt ofiţeri, înrolaţi şi subofiţeri. Au luat parte la bătălii în direcţii diferite; printre cei eliberaţi sunt răniţi”, scrie Iermak.
Forţele de Apărare Ruse au doborât o dronă în regiunea Kaluga, în interiorul teritoriului Federaţiei. Acest lucru a fost raportat pe Telegram de guvernatorul regiunii, Vladislav Şapşa. „Astăzi, la ora 2:30, un vehicul aerian fără pilot a fost doborât de un sistem de apărare aeriană în districtul Ferzikovski”, a scris Şapşa, adăugând că nu au fost răniţi sau daune infrastructurii din zonă.
Vizita anunţată în Turcia a preşedintelui rus, Vladimir Putin, va avea loc „în ultima săptămână a lunii august”. Despre aceasta a relatat ziarul turc Hurriyet, potrivit căruia discuţiile dintre liderul rus şi omologul său, Recep Tayyip Erdogan, vor viza reluarea acordului privind exportul de cereale din Ucraina, relaţiile bilaterale, relaţiile dintre Turcia, Azerbaidjan şi Armenia, precum şi normalizarea relaţiilor dintre Turcia şi Siria.
Armata rusă a bombardat Herson (în sudul Ucrainei) toată noaptea, o femeie de 59 de ani a murit din cauza unui obuz de artilerie care i-a lovit casa. Sunt răniţi, inclusiv câţiva salvatori care stingeau un incendiu izbucnit în urma exploziilor. Acest lucru a fost relatat de autorităţile ucrainene citate de presă. Şeful biroului prezidenţial AndriYermak a postat o fotografie care arată flăcările după atacul rusesc.
Rusia susţine că a doborât o dronă ucraineană în regiunea Kaluga, la mai puţin de 200 de kilometri sud-vest de Moscova, pe fondul unui număr tot mai mare de astfel de atacuri care vizează capitala Rusiei. „O dronă a fost doborâtă de sistemul de apărare antiaeriană din districtul Ferzikovski, în timpul nopţii”, a scris Vladislav Chapcha, guvernatorul regiunii Kaluga, pe Telegram. Accidentul „nu a afectat oamenii sau infrastructura”, a asigurat el.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan intenţionează să propună reluarea discuţiilor de pace asupra Ucrainei pentru a ajunge în curând la o încetare a focului, în timpul discuţiilor programate cu Vladimir Putin, a declarat agenţiei de presă de stat a Rusiei, Ria Novosti, o sursă din administraţia de la Ankara. „Erdogan îşi va oferi medierea reiterând teza că nu vor exista învingători în război şi nici învinşi în procesul de pace”, a spus sursa, descriind preşedintele turc drept „singurul lider mondial care se bucură de încrederea sinceră a lui Putin şi Zelenski”.
Pierderile directe ale companiilor europene pe piaţa rusă se ridică la cel puţin 100 de miliarde de euro de la începutul războiului din Ucraina, potrivit Financial Times. „Un studiu al rapoartelor anuale şi situaţiilor financiare din 2023 ale a 600 de grupuri europene arată că 176 de companii au suferit reduceri de valori ale activelor, taxe legate de valută şi alte cheltuieli unice ca urmare a vânzării, închiderii sau reducerii operaţiunilor din Rusia”, spune ziarul economico-financiar britanic. „Cifra agregată nu include impacturile macroeconomice indirecte ale războiului, cum ar fi creşterea costurilor energiei şi materiilor prime. Sectoarele cu cele mai mari deprecieri şi taxe sunt grupurile de petrol şi gaze, unde numai BP, Shell şi TotalEnergies au raportat taxe combinate de 40,6 miliarde de dolari”, a spus FT, adăugând că pierderile au fost compensate de profiturile totale uriaşe din cauza creşterii petrolului şi preturile gazelor. Pierderile companiilor industriale, inclusiv ale producătorilor de automobile, au fost de 13,6 miliarde de euro. „Companiile financiare, inclusiv bănci, asigurători şi firme de investiţii, au înregistrat 17,5 miliarde de deprecieri şi alte cheltuieli”.
Ruşii au bombardat peste noapte două cartiere ale regiunii Dnipropetrovsk, potrivit rapoartelor presei locale care citează autorităţile din regiunea ucraineană. Şeful administraţiei militare regionale, Serhii Lisak, a scris în Telegram că „în această seară o rachetă inamică a lovit regiunea: explozia a izbucnit în districtul Sinelnyiki” şi a izbucnit un incendiu care a fost stins de serviciile de urgenţă. Nu au fost raportate victime. Dimineaţa, armata rusă a bombardat şi comunitatea Myrivska din districtul Nikopol, folosind artilerie grea.
Serhiy Slabenko, un fost membru al parlamentului ucrainean, Rada Supremă, a fost ucis în luptă pe frontul Zaporojie. Acest lucru a fost anunţat de guvernul de la Kiev, după cum a raportat Kyiv Independent. Slabenko a servit în Rada Supremă din 2002 până în 2006. În timpul mandatului său, el a prezidat subcomitetul pentru instanţe, urmărire penală şi reforma judiciară a Comitetului de politică juridică. Potrivit Serviciului de ştiri Volin, Slabenko a fost ucis în acţiune în sectorul Zaporojie pe 4 august.
Preşedintele ucrainean a cerut „răbdare” având în vedere ritmul în care avansează contraofensiva armatei ţării sale, subliniind importanţa faptului că trupele de la Kiev au luat iniţiativa pe câmpul de luptă. „Trebuie să avem răbdare dacă vrem să câştigăm şi vom face”, a spus şeful statului ucrainean. „Contraofensiva este complicată şi ar putea fi mai lentă”, a spus Zelenski, interogat de presa latino-americană cu privire la urgenţa recuperării mai repede a teritoriului în vederea alegerilor din SUA din 2024, care ar putea aduce o administraţie mai puţin dispusă să trimită în continuare ajutor militar.
Preşedintele Ucrainei l-a acuzat pe preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, că „este de acord cu naraţiunile” liderului rus, Vladimir Putin, după ce preşedintele Braziliei a spus că nici Rusia şi nici Ucraina nu vor pacea, în timp ce oamenii continuă să moară”. Zelenski a avertizat că Putin „nu este diferit de orice colonizator”, declarând că „minte şi manipulează în mod constant” şi „ne ucide copiii şi ne violează femeile”.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat pentru New York Times că „în acest moment,nu există motive pentru a încheia un acord” cu Ucraina. „Operaţiunea militară specială „va continua”, a adăugat el, referindu-se la război.
Atacurile ucrainene împotriva podurilor rutiere care leagă Crimeea ocupată de ruşi de regiunea Herson „pune perturbări semnificative ale logisticii”, a scris Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă analiză a sa.
Participarea Chinei la negocierile de pace din Arabia Saudia ar putea semnala o schimbare în loialitatea Beijingului, au declarat experţii pe probleme de politică externă.
Serhiy Slabenko, fost membru al Parlamentului Ucrainei, Rada Supremă, a fost ucis în luptă pe frontul din Zaporojie.
În noaptea de 6 spre 7 august, armata rusă a bombardat satul Olhivka din regiunea Herson, rănind o femeie de 73 de ani şi o alta de 77 de ani.