Lângă Bahmut, soldaţii Brigăzii 92 Mecanizate Separate au distrus echipament rusesc în valoare de peste 5 milioane de dolari. Mihailo Fedorov, ministrul transformării digitale al Ucrainei, a scris pe Telegram, explicând că acestea sunt trei unităţi de echipamente lovite de o singură dronă. Mai exact, ar fi fost neutralizate „un tanc T-80, un obuzier 2S1 SAU şi un tanc Mtu-90”. „Lângă Bahmut, soldaţii au distrus peste noapte echipamente ruseşti în valoare de peste 5 milioane de dolari”, a spus Fedorov, explicând că „au folosit o singură dronă de atac pentru a reduce un tanc T-80 în moloz, un obuzier Sau 2S1 şi un pod de tanc Mtu-90”.
„Speranţa nu moare niciodată, dar aş minţi dacă aş spune că vedem la orizont imediat posibilitatea păcii în Ucraina. Nu cred că suntem încă în acest moment”, a răspuns secretarul general al ONU, Antonio Guterres, la o întrebare a jurnaliştilor despre speranţa de progres, în săptămâna la nivel înalt a Adunării Generale a ONU din septembrie.
Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut din nou Germaniei să furnizeze Kievului rachete de croazieră Taurus pentru a lupta ma eficient împotriva Rusiei.
Organizaţia Naţiunilor Unite a pregătit propuneri pentru relansarea acordului privind exportul de cereale în Marea Neagră, a declarat ministrul turc de Externe, Hakan Fidan, în cadrul unei conferinţe de presă comună cu omologul său rus, Serghei Lavrov, la Moscova. Propunerile au fost pregătite cu contribuţia Ankarei, a adăugat Fidan, după cum a transmis Anadolu.
„Concluzia principală pe care o pot trage este că vor exista multe decizii importante pe care Ucraina şi UE le vor transforma în realitate de acum până în decembrie. Cred că putem vorbi despre o contraofensivă diplomatică pe care o desfăşurăm, pentru că există energie, există voinţă şi există înţelegere despre ce şi cum ar trebui făcut între miniştrii UE”. Acest lucru a fost declarat de ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său spaniol, José Manuel Albares, în marja Consiliului informal al UE pentru Afaceri Externe.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a mulţumit aliaţilor pentru promisiunea lor de a trimite avioane F-16, dar a susţinut că numărul nu va fi suficient pentru că Ucraina ar avea nevoie de 160 de aparate de acest tip, a declarat preşedintele ucrainean într-un interviu acordat Rtp, serviciul public de radiodifuziune portughez.
Trupele ucrainene au obţinut câteva noi „reuşite” în sudul şi în estul ţării, în timp ce încearcă să desfăşoare contraofensiva împotriva forţelor ruse, a declarat ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar. Forţele de la Kiev au făcut progrese lente în tranşeele ruseşti. „Au fost unele succese, în special în direcţia Novodanylivka-Novoprokopivka”, a spus Maliar în aplicaţia de mesagerie Telegram, referindu-se la două sate din regiunea Zaporojie.
Ucraina este acum capabilă şi a efectuat o lovitură cu o rachetă asupra unei ţinte aflată la 700 km distanţă, a declarat preşedintele Zelenski.
Preşedintele a confirmat ştirea pe canalul său de Telegram, afirmând că este o dovadă a „utilizării cu succes a armelor noastre cu rază lungă de acţiune: ţinta a fost lovită la 700 de kilometri distanţă”.
Zelenski a precizat că este vorba de rachete construite de Ucraina, nu rachete furnizate de Occident, care au drept condiţie de a nu fi folosite pe teritoriul rusesc.
Moscova se află la aproximativ 675 km în linie dreaptă de oraşul Harkov, aflat sub control ucrainean.
Afirmaţia nu a fost verificată în mod independent.
Surse din Turcia relatează că preşedintele Erdogan va vizita oraşul rusesc Soci săptămâna viitoare pentru a discuta cu Vladimir Putin despre situaţia din Ucraina şi despre acordul eşuat privind cerealele.
Ministrul Apărării Oleksii Reznikov va fi probabil demis în curând, a relatat Ukrainska Pravda, citând surse guvernamentale.
Potenţialul său înlocuitor este Rustem Umerov, preşedintele Fondului de proprietate de stat al Ucrainei, potrivit surselor Ukrainska Pravda.
Rapoartele despre posibila demitere a lui Reznikov vin în contextul unui scandal privind achiziţiile publice în Ministerul Apărării.
Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a demisionat în această dimineaţă din funcţia pe care o deţinea în guvern.
DWallace a supervizat unul dintre cele mai puternice răspunsuri la războiul din Ucraina din lume, Marea Britanie fiind în urma SUA în ceea ce priveşte sprijinul acordat de la începutul războiului, angajând 4,6 miliarde de lire sterline în asistenţă militară.
Rishi Sunak, prim-ministrul, a răspuns la această veste spunând că Wallace „a văzut, înaintea altora, care erau adevăratele intenţii ale lui Vladimir Putin în Ucraina”.
Este posibil ca Moscova să îşi reconsidere apărarea aeriană de pe aerodromurile din Rusia după ofensiva masivă a dronelor din Ucraina de ieri, potrivit Ministerului britanic al Apărării.
În cursul nopţii de marţi spre miercuri, şase regiuni ruse au fost atacate cu drone, un aerodrom din Pskov, în apropiere de graniţa cu Estonia, fiind lovit cu aproximativ 21 de drone.
„Multe dintre aceste drone şi-au atins ţintele, ceea ce înseamnă probabil că apărarea aeriană rusă are dificultăţi în a le detecta şi distruge”, a declarat Ministerul Apărării.
„Ca urmare, este probabil ca Rusia să îşi regândească poziţia de apărare aeriană”.
Apărarea aeriană rusă a doborât o dronă care zbura spre Moscova, a afirmat primarul Serghei Sobyanin în jurul orei locale 7:30.
Sobyanin a afirmat că drona a fost doborâtă deasupra districtului Voskresensky, care se află la sud-est de Moscova, şi nu a provocat victime sau pagube.
Afirmaţiile privind dronele doborâte în regiunea Moscovei devin un eveniment din ce în ce mai frecvent.
Sobyanin a afirmat anterior că apărarea aeriană rusă a distrus o dronă care se îndrepta spre oraş în noaptea de 30 august, pe fondul unui atac „masiv” asupra regiunilor vestice ale Rusiei.
Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat joi că Rusia a pierdut 263.020 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.
Acest număr include 610 pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.436 de tancuri, 8.604 vehicule blindate de luptă, 7.976 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 5.507 sisteme de artilerie, 734 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 500 de sisteme de apărare aeriană, 315 avioane, 316 elicoptere, 4.417 drone şi 18 ambarcaţiuni.
Şase piloţi ucraineni au murit când două elicoptere s-au prăbuşit după ce s-au ciocnit în regiunea Doneţk.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu va continua să fie secretar general al NATO după ce mandatul său prelungit se încheie în octombrie 2024.
Ministerul rus al Apărării a susţinut că apărarea aeriană rusă a doborât două drone ucrainene şi o rachetă peste Crimeea.
Berlinul a transferat 10 tancuri Leopard 1A5 în Ucraina, ca parte a celui mai recent pachet de ajutor militar pentru Kiev.