Războiul din Ucraina, ziua 616. Ruşii atacă civilii ucraineni. Kremlinul neagă şi susţine că au vizat obiective militare
UPDATE Bulgaria expulzează un propagandist rus
UPDATE Guvernul ucrainean anunţă noi reguli de export pentru produsele agricole
UPDATE Ucrainenii susţin că avioanele ruseşti aruncă obiecte explozive pe căile maritime din Marea Neagră
Autorităţile din Ucraina susţin că avioanele de război ale ruşilor au aruncat „obiecte explozive” pe traseele navelor civile din Marea Neagră. S-a întâmplat de trei ori în ultimele 24 de ore, dar coridorul de transport încă funcţionează, au mai spus ucrainenii, potrivit Reuters.
UPDATE Coreea de Nord a trimis peste un milion de proiectile de artilerie în Rusia
Serviciile secrete sud-coreene consideră că Coreea de Nord a trimis peste un milion de proiectile de artilerie Rusiei pentru a impulsiona războiul împotriva Ucrainei, a relatat Associated Press, citând un deputat sud-coreean care a participat la o şedinţă cu uşile închise cu oficiali din domeniul serviciilor de informaţii.
Obuzele pe care Moscova le-a primit de la Phenian prin intermediul navelor şi al altor mijloace de transport de la începutul lunii august însumează provizii pentru două luni, a declarat deputatul Yoo Sang-bum, care face parte dintr-o comisie parlamentară de informaţii, făcând referire la Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) al ţării.
De asemenea, Coreea de Nord şi-ar fi trimis consilierii pentru a-i instrui pe oficialii ruşi cu privire la utilizarea adecvată a muniţiilor, a relatat Bloomberg, citându-l pe Yoo.
UPDATE Rusia a pierdut 301.490 de soldaţi în Ucraina
Statul Major General al forţelor armate ucrainene a raportat miercuri că Rusia a pierdut 301.490 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei.
Acest număr include 680 de pierderi suferite de forţele ruse doar în ultima zi.
Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 5.223 de tancuri, 9.834 de vehicule blindate de luptă, 9.624 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 7.250 de sisteme de artilerie, 846 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 563 de sisteme de apărare aeriană, 321 de avioane, 324 de elicoptere, 5.468 de drone, 20 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.
UPDATE Rafinărie de petrol din Ucraina, lovită în timpul unui atac aerian
Reprezentanţii forţelor aeriene ucrainene susţin că ruşii au lansat zeci de drone şi o rachetă în atacul nocturn care a vizat infrastructura militară şi energetică. 18 dintre cele 20 de drone kamikaze Shahed lansate de ruşi au fost distruse înainte de a-şi atinge ţinta, au anunţat ucrainenii.
Tot miercuri, oficialii regionali au declarat că rafinăria de petrol Kremenchuk a fost lovită, potrivit Reuters. Unitatea din regiunea centrală Poltava a luat foc, a transmis Filip Pronin, şeful administraţiei militare a regiunii.
„Incendiul a fost stins. Situaţia este sub control”, a comunicat oficialul pe Telegram.
Nu există informaţii despre victime şi valoarea pagubelor. Rafinăria, despre care Pronin a spus că nu funcţionează, a fost atacată în mod repetat de la începutul războiului din Ucraina.
UPDATE Ruşii închid podul din Crimeea
O alertă de raid aerian a fost declarată la Sevastopol. Oficialii numiţi de Moscova au oprit traficul pe podul din Crimeea pentru a preveni eventuale incidente sângeroase.
UPDATE Vestul şi centrul Ucrainei au fost vizate de dronele ruseşti
Rusia a declanşat un atac cu drone în mai multe regiuni din vestul şi centrul Ucrainei la începutul zilei de 1 noiembrie, a informat presa locală.
Sirenele de apărare antiaeriană au sunat ore în şir în regiunile Lviv, Ternopil şi Khmelnytskyi.
UPDATE Oficialii ruşi îngrijoraţi de pierderea controlului asupra regiunilor periferice
Liderii militari ruşi sunt din ce în ce mai îngrijoraţi de pierderea controlului asupra regiunilor periferice ale ţării în urma revoltelor recente din Republica Daghestan, a raportat Institutul pentru Studiul Războiului
UPDATE Sondaj: Majoritatea ruşilor nu sunt pentru încetarea invaziei dacă asta ar înseamna să returneze teritoriile ocupate către Ucraina
Potrivit sondajului, doar 34% dintre ruşi l-ar sprijini pe preşedintele Vladimir Putin dacă ar decide să pună capăt invaziei şi să returneze teritoriile ocupate către Ucraina. Cu toate acestea, 70% dintre respondenţi au spus că ar sprijini decizia lui Putin de a pune capăt invaziei Ucrainei fără a returna teritorii.