Potrivit analiştilor, Federaţia Rusă a pierdut deja 3002 de echipamente, dintre care: distruse: 1588, avariate: 47, abandonate: 244, capturate: 1123.
Între timp, Ucraina a pierdut 848 de echipamente: distruse: 389, avariate: 22, abandonate: 36, capturate: 401.
Toate armele de calibru au fost tăiate de pe lista de export către Ucraina, conform deciziei ministerului german al Apărării , a relatat tabloidul Bild.
Potrivit publicaţiei, lista, depusă iniţial de partea ucraineană, a fost redusă de la 48 la 24 de pagini.
Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu susţine că invitaţia pentru o întâlnire între Putin şi Zelensky în Turcia este încă pe masă.
Turcia se oferă să pună la dispoziţie cadrul de conversaţie pentru cei doi lideri la Istanbul sau în Antalya.
Există 88 de case, băi, săli de duş, o sală de mese, un post de prim ajutor şi un magazin.
Preşedintele Vladimir Putin asigură că pacea va veni în Donbass datorită Rusiei, iar Moscova se va asigura că viaţa în regiune va reveni la normal, scrie agenţia Tass. Preşedintele rus a precizat că tragedia Donbass a determinat Rusia să demareze „operaţiunea specială” în Ucraina.
Termenul-limită acordat de Rusia forţelor ucrainene de la Mariupol pentru a depune armele a expirat la ora 14.00 (ora Moscovei, la fel ora Bucureştiului), fără niciun semn de capitulare din partea armatei ucrainene, consemnează BBC. Deşi oraşul-port asediat este înconjurat de forţele ruseşti, acesta nu a căzut încă, adaugă sursa britanică.
„Armata rusă vrea să facă din Mikolaiv un al doilea Mariupol. Nu avem apă din cauza bombardării structurilor vitale pentru populaţie şi acum încearcă să facă acelaşi lucru cu electricitatea”, a declarat de Dmitro Pletenchuk, ofiţer de presă al administraţiei Mikolaiv.
Israelul îşi confirmă disponibilitatea de a găzdui o întâlnire între preşedinţii ruşi Vladimir Putin şi ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat de ambasadorul israelian în Rusia, Alexander Ben Zvi, într-un interviu pentru Tass
„Totuşi, el trebuie să ia o decizie”, a adăugat, făcând aluzie la Putin. Israelul, a continuat ambasadorul, ar considera că este „o mare onoare” să găzduiască eventuale discuţii.
„Am fi bucuroşi să găzduim o astfel de întâlnire la Ierusalim”, a subliniat acelaşi Ben Zvi.
„Ceea ce s-a făcut în Turcia se poate face şi la noi”, a spus ambasadorul.
„Rusia a transmis Ucrainei un proiect” privind negocierile „cu o formulare clară”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de TASS. „Aşteptăm un răspuns” de la Kiev, a adăugat Peskov. Declaraţia vine la câteva ore după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe a afirmat că nu are încredere în negociatorii ucraineni.
UPDATE 13:40 Times: se merge spre interzicerea jucătorilor ruşi şi bieloruşi la Wimbledon
Ne îndreptăm spre interzicerea jucătorilor de tenis ruşi şi bieloruşi de la turneul de la Wimbledon, potrivit London Times, care îi citează pe organizatorii turneului. Reacţia Kremlinului a fost imediată, definind interdicţia drept „inacceptabilă”.
UPDATE 13:20 Michel la Borodianka: istoria nu va uita crimele de război
Preşedintele Consiliului UE, Charles Michel, într-o vizită în oraşul ucrainean Borodianka, a scris pe Twitter: „Către Borodianka. Ca în Bucea şi în multe alte oraşe din Ucraina. Istoria nu va uita crimele de război comise aici. Nu poate exista pace fără dreptate”.
„În Ucraina nu există nazism şi nimeni nu-l vede, cu excepţia propagandei ruse şi a ucigaşilor lui Putin”, a spus primarul Melitopolului, Ivan Fedorov, vorbind la Comisia pentru Afaceri Externe a Parlamentului European. „Visele milioanelor de ucraineni sunt în prezent sub bombe. Profesorii pleacă, doctorii pleacă”, a explicat el, referindu-se la oraşul său. „În Ucraina nu există un simplu conflict, ci un război la scară largă împotriva civilizaţiei”.
Opt diplomaţi şi angajaţi ai ambasadei Rusiei, expulzaţi din ţară împreună cu familiile lor, s-au îmbarcat astăzi pentru a părăsi Japonia, se arată într-un reportaj al televiziunii publice NHK. Cei 8 exponenţi ruşi au fost toţi, conform a explicat Ministerul de Externe de la Tokyo, angajaţi în operaţiuni de căutare de informaţii.
Diplomaţii au părăsit sediul diplomatic din Tokyo cu autobuzul, acompaniaţi de muzică patriotică, pentru a se îndrepta către Aeroportul Internaţional Haneda. Tot astăzi, oficialii japonezi au aprobat oficial revocarea pentru Rusia a clauzei „naţiunii celei mai favorizate”, pas care va duce la o retrogradare a relaţiilor comerciale dintre Tokyo şi Moscova.
Revocarea a fost una dintre iniţiativele de sancţionare anunţate de premierul japonez Fumio Kishida împotriva Rusiei pentru invadarea Ucrainei şi va duce la creşterea taxelor vamale pentru unele importuri ruseşti, în special produse din peşte, dar nu va avea niciun efect asupra importul de hidrocarburi.
Moscova a răspuns sancţiunilor japoneze prin întreruperea negocierilor pentru stipularea unui tratat de pace, care lipseşte între cele două ţări de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi care este blocat de disputa teritorială asupra insulelor Kurile de sud.
UPDATE 11:40 Rusia: 1.053 de instalaţii militare lovite într-o singură zi
Armata rusă a lovit peste 1.000 de instalaţii militare în Ucraina într-o singură zi. Este ceea ce a relatat purtătorul de cuvânt al agenţiei de apărare a Rusiei, Igor Konaşenkov, potrivit agenţiei de presă ruse Ria Novosti. „Rachetele şi artileria au atacat 1.053 de ţinte ale infrastructurii militare ucrainene. Dintre acestea, 31 de posturi de comandă, 6 depozite de lubrifianţi”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că „au fost distruse 106 posturi de tragere de artilerie”.
UPDATE 11:20 Moscova: nu mai avem încredere în negociatorii de la Kiev
Rusia nu mai are încredere în negociatorii ucraineni, a afirmat vocea Ministerului de Externe, Maria Zakharova, într-un interviu acordat canalului TV Rusia-24, citat de Tass. „Nu a existat încredere în aceşti oameni de mult timp”, a spus ea, comentând procesul de negocieri dintre Rusia şi Ucraina şi subliniind că Rusia este pregătită să se comporte inconsecvent în timpul negocierilor.
„Din biroul unui om care se autointitulează preşedinte al Ucrainei şi este înzestrat cu puteri adecvate, s-a făcut o cerere de a conduce negocieri, Rusia nu a refuzat această cerere. Apoi, ca întotdeauna, a început un circ, la propriu şi la figurat, prin regimul de la Kiev”, „a spus Zaharova”. Ea spune că „negocierile sunt folosite ca o diversiune”.
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a sosit la Kiev, a scris oficialul pe Twitter. „Astăzi la Kiev. În inima unei Europe libere şi democratice”, se arată în postare.
Numărul deceselor copiilor în Ucraina de la începutul invaziei ruse rămâne stabil, în timp ce cei răniţi sunt în creştere, reiese din ultimele date publicate de Procuratura Generală din Kiev. „În dimineaţa zilei de 20 aprilie, numărul oficial al copiilor morţi nu s-a schimbat: 205. Numărul răniţilor a crescut la 373 (era 367 ieri)”, transmite Parchetul pe Telegram.
Trupele ruse se regrupează pentru a-şi continua ofensiva către oraşul Liman, din regiunea Doneţk (est): a dezvăluit armata ucraineană pe Facebook, potrivit Ukrinform. „Inamicul încearcă să-şi continue operaţiunile ofensive în zona operaţională de est pentru a stabili controlul deplin al teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk. Ei continuă să lanseze rachete şi să bombardeze infrastructurile militare şi civile în toată Ucraina”.
Prezenţa militară rusă la graniţa de est a Ucrainei continuă să crească, în timp ce luptele din Donbass se intensifică: serviciile de informaţii britanice relatează în cea mai recentă actualizare a situaţiei din Ucraina publicată de Ministerul Apărării de la Londra.
În plus, potrivit acestora, este probabil ca activitatea aeriană rusească în nordul Ucrainei să rămână limitată, după retragerea Moscovei din nordul Kievului.
Cu toate acestea, riscul atacurilor cu arme de precizie asupra ţintelor-cheie din Ucraina încă există. Atacurile ruseşti asupra oraşelor ţării, conchide raportul, arată intenţia Moscovei de a încerca să oprească fluxul de întăriri şi arme ucrainene în estul ţării.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 20 April 2022
Find out more about the UK government’s response: https://t.co/IzoGBjigxE
— Ministry of Defence ?? (@DefenceHQ) April 20, 2022
China a respins îngheţarea activelor altor state pentru că „subminează stabilitatea internaţională” şi „economia mondială”. Mai mult, proviziile de arme „nu vor aduce pace”. Opoziţia puternică a Beijingului faţă de iniţiativele occidentale a fost exprimată de ambasadorul chinez la ONU, Zhang Jun.
„Chiar şi îngheţarea arbitrară a rezervelor monetare ale altor ţări – a spus diplomatul chinez în discursul său la Consiliul de Securitate – încalcă suveranitatea. Impactul negativ al sancţiunilor trebuie eliminat”. Potrivit Chinei, comunitatea internaţională ar trebui să facă totul pentru a menţine neschimbate aprovizionarea cu alimente şi energie, pentru a calma preţurile de consum, pentru a „evita” un efect de domino asupra tuturor economiilor mondiale.
Reprezentantul de la Beijing a făcut apel să se abţină de la trimiterea de arme în Ucraina: „Continuarea acestui lucru nu va aduce pace, dar va face catastrofa umanitară şi mai gravă”.
Coreea de Sud a trimis aproximativ 20 de tone de ajutor umanitar în Ucraina, în special truse de prim ajutor, defibrilatoare şi ventilatoare.
Această tranşă face parte din ajutorul umanitar în valoare de 40 de milioane de dolari promis.
Comandantul separatist ”LPR” Mihail Kyshchyk, cunoscut sub numele de „Misha Chechen”, a fost ucis în luptele de lângă Kremenna. Unitatea sa era implicată în mod regulat în jafuri şi distrugeri. Acest lucru a fost raportat de Serghei Kozlov, şeful autoproclamatei „LPR”.
Joe Biden pune inflaţia gravă din SUA pe seama invaziei ruseşti din Ucraina. Şi, odată cu ea, încetinirea economică din cauza pandemiei COVID-19.
„Invazia Ucrainei a dus la creşterea preţurilor la gaze şi alimente în întreaga lume. Cei mai mari producători de grâu sunt Ucraina şi Rusia… Ceea ce am văzut în cele mai recente date privind inflaţia, aproximativ 70% din creşterea inflaţiei a fost rezultatul majorărilor de preţuri ale lui Putin, din cauza impactului asupra gazului şi energiei”, a declarat preşedintele american.
Rudele militarilor ucraineni primesc apeluri telefonice şi notificări suspecte, se oferă să le elibereze rudele contra cost, anunţă Marina Forţelor Armate Ucrainene.
Forţele aeriene ale AFU au distrus nouă ţinte ruseşti în spaţiul aerian în cursul zilei.
Soldaţii au eliminat un avion (probabil un bombardier de luptă Su-34), un elicopter (Ka-52); cinci vehicule aeriene fără pilot (UAV) şi o rachetă de croazieră.
Autorităţile lansează un mesaj ferm: aveţi încredere în luptătorii noştri!
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere, marţi, previziunile de creştere economică la nivel mondial şi în zona euro, ca efect al războiului din Ucraina, şi a avertizat că inflaţia va persista, informează cotidianul Le Figaro.
Arhitectul şi designerul britanic Norman Foster, care a lucrat la proiectarea sediului Apple, oferă indicaţii despre cum ar trebui să înceapă restaurarea oraşului Harkov, informează consiliul municipal.
Arhitectul a creat deja un proiect de manifest al oraşului, care va fi ajustat ulterior:
„Primul pas este de a face un plan general al oraşului legat de regiune, de a combina cel mai iubit şi venerat patrimoniu al trecutului cu cele mai dezirabile şi mai verzi elemente de infrastructură şi clădiri – cu alte cuvinte, de a crea acum oraşul viitorului şi de a vă planifica viaţa pentru următoarele decenii. În plină pandemie, Londra a actualizat planul general, care se baza pe un plan pus în funcţiune în cele mai întunecate zile ale celui de-al Doilea Război Mondial. Masterplanul este un act de încredere în viitor pentru generaţiile viitoare”, a declarat Norman Foster.
Potrivit primarului Igor Terejov, în Harkov au fost distruse aproximativ 25% din clădirile administrative şi rezidenţiale.
Administraţia Vladimir Putin a anunţat, marţi, expulzarea a zeci de diplomaţi din Belgia, Olanda şi Austria, după decizii similare aplicate de cele două ţări în contextul tensiunilor generate de intervenţia militară rusă în Ucraina.
În Mykolayiv există o ameninţare reală de bombardamente. Autorităţile avertizează să locuitorii să părăsească adăpostul antiaerian.
Harta alertelor aeriene din Ucraina
Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a invitat Ucraina să cumpere armament de fabricaţie germană şi a justificat decizia de a nu livra noi tipuri de echipamente militare armatei ucrainene, argumentând că toţi aliaţii apropiaţi ai Berlinului au poziţii similare.
Franţa este pregătită să ofere garanţii de securitate Ucrainei doar după ce războiul se va încheia, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Macron, relatează Bloomberg
Garanţiile ar include furnizarea de echipament militar şi ar fi „suficient de puternice pentru a preveni un nou război”.
Joe Biden spune că nu ştie încă dacă va vizita Kievul. „Răspunsul este: nu ştiu. Am fost de multe ori în Ucraina, dar nu am mai fost în ultima vreme”, a spus el.
Anterior, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaky, a declarat că, dacă se va lua o decizie cu privire la o vizită a oficialilor americani în Ucraina, aceasta nu va fi anunţată din cauza protocolului de securitate.