Putin „are dificultăţi de resurse de război, o încetare a focului ar îngheţa linia frontului, oferindu-i timp şi oportunitatea de a se regrupa”, a reiterat purtătorul de cuvânt al consiliului de securitate naţională al SUA, John Kirby.
Până acum, Casa Albă nu a auzit nimic de la Putin şi Xi care să facă SUA să creadă că războiul din Ucraina se va termina în curând, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.
Rusia şi China „vreau să vadă restul lumii jucând după propriile reguli”, mai degrabă decât conform Cartei ONU şi dreptului internaţional. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională, John Kirby, a spus acest lucru în timpul unui briefing la Casa Albă. Vorbind despre declaraţia comună publicată după summitul dintre Xi Jinping şi Vladimir Putin, Kirby a spus că pentru a respecta principiile Cartei ONU, aşa cum se indică în document, „Rusia trebuie să se retragă din toate teritoriile ocupate din Ucraina”.
Preşedintele ucrainean, în cadrul conferinţei de presă de la Kiev cu premierul japonez Fumio Kishida, a anunţat că va participa prin link video la summitul G7 care va avea loc la Hiroshima, în mai.
Administraţia americană a plasat cinci companii chineze pe o „listă neagră”, pentru furnizarea de arme Rusiei, consemnează Washington Post, citând Departamentul de Trezorerie. Washingtonul ar dori să lovească acele companii chineze care îl ajută pe preşedintele rus Vladimir Putin în războiul său de invazie în Ucraina.
Rusia şi China cred că nu pot exista câştigători într-un război nuclear şi, prin urmare, un astfel de conflict nu trebuie purtat niciodată. Acest lucru se poate citi în declaraţia comună semnată la Kremlin de preşedinţii Xi Jinping şi Vladimir Putin, în care Rusia şi China, printre altele, se declară „îngrijorate de riscurile care decurg din planul Aukus pentru construcţia de submarine nucleare” între SUA, Marea Britanie şi Australia.
După declaraţiile Regatului Unit cu privire la furnizarea de muniţie cu uraniu sărăcit Ucrainei, „suntem din ce în ce mai aproape de o confruntare nucleară”. Acest lucru a fost declarat de ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu.
Rusia va fi obligată să reacţioneze la aprovizionarea occidentală cu muniţii cu uraniu, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin. „Ei încearcă să lupte cu acest conflict nu numai în teorie până la ultimul ucrainean, ci şi în practică: Occidentul începe să folosească arme cu elemente nucleare”.
Dacă Marea Britanie ar furniza muniţie cu uraniu sărăcit Ucrainei, „nu există nicio îndoială că se va termina prost” pentru Londra, a declarat de ministrul rus de externe Serghei Lavrov, într-un interviu acordat televiziunii Rossiya-1, citat de Tass. „Nu aş fi surprins de această evoluţie, dacă această (predare) chiar are loc, dar nu există nicio îndoială că se va termina prost pentru ei”, a spus Lavrov. „Nu am auzit de aceste provizii, dar nu m-ar mira nimic, pentru că şi-au pierdut complet simţul direcţiei în ceea ce priveşte acţiunile lor şi cum subminează stabilitatea strategică în întreaga lume”, a spus el.
Planul de pace al Chinei poate fi luat ca bază pentru un acord de pace în Ucraina atunci când Occidentul şi Kievul sunt pregătite, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit RIA Novosti.
Preşedintele chinez Xi Jinping şi omologul rus Vladimir Putin au semnat o declaraţie comună la Kremlin „cu privire la aprofundarea parteneriatului strategic cuprinzător de coordonare al celor două ţări pentru noua eră”, subliniind că criza ucraineană „ar trebui rezolvată prin pace”. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Beijing, Hua Chunying, a scris pe Twitter.
Vizita preşedintelui rus, Vladimir Putin, în China este posibilă în acest an, dar încă nu există date. Iuri Uşakov, consilierul diplomatic al Kremlinului, a declarat reporterilor. „S-a discutat şi cred că există posibilitatea unei călătorii la Beijing anul acesta”, a spus Ushakov după ce liderul chinez Xi Jinping, aflat în vizită la Moscova, l-a invitat pe Putin în China. Xi se află într-o vizită de stat la Moscova până mâine. A fost prima sa călătorie în străinătate de când a fost reales pentru al treilea mandat în funcţia de şef al statului. Ieri, preşedintele chinez a avut o întâlnire informală şi o cină cu Putin, care au fost urmate de discuţii oficiale astăzi.
Orice conversaţie telefonică între preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele ucrainean Vladimir Zelenski este puţin probabil să aibă loc între astăzi şi mâine, a declarat jurnaliştilor de consilierul prezidenţial rus Iuri Uşakov, amintind că liderul chinez este acum angajat în vizita sa la Moscova. „Nu cred că va exista nicio conversaţie cu Kievul azi sau mâine”, a spus Uşakov. Financial Times, citând o sursă, a scris că Xi l-ar putea suna pe Zelenski după misiunea sa la Moscova.
Planul de pace chinez pentru rezolvarea situaţiei din Ucraina „este respectat de Moscova, în timp ce Occidentul este iritat”. Consilierul preşedintelui rus, Iuri Uşakov, a declarat reporterilor, potrivit Ria Novosti.
Rusia vrea să „folosească yuanul chinezesc în plăţi cu ţări din Asia, Africa şi America Latină”. Preşedintele Vladimir Putin a spus acest lucru în timpul unei întâlniri cu omologul său chinez Xi Jinping. „Sunt sigur – a subliniat Putin – că aceste forme de plată vor fi dezvoltate între Rusia şi parteneri şi colegi din ţări terţe”, relatează agenţia RIA Novosti.
Trupele ruse au bombardat Khasiv Yar în regiunea Doneţk, distrugând mai multe clădiri, susţine postul public ucrainean, citându-l pe Serhii Chaus, şeful administraţiei militare a oraşului. „Pe 21 martie, armata rusă a bombardat Chasiv Yar lângă Bahmut. În urma bombardamentelor, au fost avariate peste două duzini de clădiri: peste 10 conace private şi o şcoală”, scrie Suspilne. Şeful biroului preşedintelui ucrainean, Andri Iermak, a scris anterior despre atac: „Ruşii au bombardat oraşul Chasiv Yar. O casă parţial distrusă. Teroarea oraşelor continuă. Singura cale de ieşire este victoria”, a spus el pe Telegram.
Preşedintele rus Vladimir Putin nu plănuieşte să poarte discuţii cu omologul său american Joe Biden, după ce a vorbit cu liderul chinez Xi Jinping. Consilierul preşedintelui rus, Iuri Uşakov, a declarat reporterilor, afirmând că „ştiu doar că o astfel de întâlnire nu este prevăzută”.
„Practic toţi parametrii” au fost conveniţi între Rusia şi China pentru construcţia conductei Forza of Siberia 2 pentru exportul de gaz rusesc în China, care se va adăuga la Forza of Siberia 1, deja funcţională. Aşa a afirmat preşedintele rus Vladimir Putin, citat de agenţiile ruse.
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat în timpul discuţiilor de format mic cu preşedintele chinez Xi Jinping „a avut loc un schimb de opinii foarte substanţial şi sincer cu privire la perspectivele de dezvoltare în continuare a legăturilor ruso-chineze şi de consolidare a coordonării pe scena mondială”. Ria Novosti o relatează.
Autorităţile de la Kiev au anunţat că au reuşit să aducă înapoi 15 copii care fuseseră deportaţi în Rusia. Minorii s-au întors împreună cu mamele sau tutorii lor, a anunţat pe Telegram comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Dmitro Lubineţ, explicând că copiii provin din zone ale regiunilor Harkiv şi Herson, ocupate la începutul invaziei. În prezent, a adăugat el, un total de 308 minori au fost aduşi înapoi în Ucraina din Rusia. Curtea Penală Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin şi a comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, sub acuzaţia de crime de război pentru deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia. Potrivit Kievului, peste 16.000 de copii au fost luaţi din zonele ocupate şi duşi în Rusia, unde sunt adesea daţi spre adopţie.
„Sunt revoltat de cruzime. Reprezint cetăţenii japonezi şi exprim condoleanţe celor care şi-au pierdut viaţa”, a declarat premierul japonez, Fumio Kishida, care a vizitat o biserică din oraşul Bucea, de lângă Kiev, în misiunea-surpriză avută în Ucraina. Kishida a depus flori la Biserica Bucea, care a devenit un simbol al atrocităţilor ruse împotriva civililor din Ucraina, şi a adus un omagiu victimelor.
Un grup de partizani ruşi numit Chyorny Most (Podul Negru) a revendicat incendiul izbucnit pe 16 martie trecut la sediul Serviciului Federal de Securitate Rus (FSB) din orasul Rostov, lângă graniţa cu Ucraina, în care patru persoane a murit. Într-o postare Telegram preluată de Radio Europa Liberă, grupul a precizat că a fost „un co-autor” al episodului, contribuind la pregătirea şi implementarea acestuia. Chyorny Most se defineşte ca o mişcare de gherilă împotriva preşedintelui Vladimir Putin şi agresiune împotriva Ucrainei.
„La summit-ul de la Vilnius, mă aştept ca liderii să fie de acord că 2% din PIB este minimum pentru cheltuielile pentru apărare”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
China a vândut Rusiei drone şi componente în valoare de peste 12 milioane de dolari de la începutul invaziei sale în Ucraina, relatează The New York Times, citând date oficiale ale vamale ruseşti furnizate de o companie terţă. În total, la Moscova sunt aproximativ 70 de furnizori chinezi, iar printre aceştia se numără şi o companie cu filială în Italia. „Este dificil de determinat dacă dronele chineze conţin tehnologie americană care ar încălca reglementările SUA sau dacă sunt legale”, scrie NYT, menţionând că transporturile „au sosit adesea prin intermediari şi exportatori mici”.
Fondatorul Wagner Group, Yevgeny Prigozhin, menţine pârghia politică şi influenţa regională, în ciuda dezacordurilor sale publice cu Ministerul Apărării, potrivit The Institute for the Study of War.
Ruşii au bombardat masiv, sol-aer, regiunea Sumi. Din fericire, nu au fost raportate victime, deşi pagubele materiale sunt însemnate.
Ungaria a împiedicat statele membre ale Uniunii Europene să elibereze o declaraţie comună privind mandatul de arestare al Curţii Penale Internaţionale (CPI) împotriva preşedintelui rus Vladimir Putin, a informat Bloomberg, citând surse aflate la curent.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că vizita preşedintelui chinez Xi Jinping la Moscova indică dorinţa Beijingului de a oferi acoperire diplomatică atrocităţilor din Ucraina comise de Rusia.
Kievul pregăteşte o ofensivă, ale cărei direcţii principale vor fi Lugansk şi regiunea Zaporojie, principalul obiectiv fiind întreruperea comunicării terestre a Rusiei cu Crimeea, scrie Bild, citând un oficial NATO