Războiul din Ucraina, ziua 252. Rusia reia participarea la acordul cu cereale din Marea Neagră / Putin vrea modernizarea armamentului rusesc / Două oraşe, fost atacate cu rachete/ Spania trimite 30 de ambulanţe Ucrainei. Ministrul spaniol de Externe a ajuns la Kiev
UPDATE 22:30 Statele Unite sunt mulţumite de reactivarea Acordului privind cerealele
Administraţia Joseph Biden s-a declarat mulţumită, miercuri seară, de reactivarea Acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră, subliniind că ar fi important ca tratatul să fie înnoit.
„Este important ca acest acord nu doar să fie implementat, ci şi să fie înnoit spre sfârşitul acestei luni. Acest lucru ar aduce mai multă stabilitate pe piaţă şi ar exercita presiuni pentru scăderea preţurilor”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, potrivit cotidianului Le Monde.
Şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a salutat decizia Rusiei de menţinere a Acordului privind exporturile de cereale şi a pledat pentru înnoirea tratatului. Acordul dintre Ucraina, ONU, Turcia şi Rusia prevede atât exporturi de cereale ucrainene, cât şi facilitarea exporturilor de alimente şi fertilizatori din Rusia. Acordul este valabil până pe 19 noiembrie şi va fi prelungit automat dacă toate părţile menţin angajamentele.
UPDATE 22:00 Prima doamnă a Ucrainei: Vom avea probleme dacă dispare solidaritatea
Criza costului vieţii, inclusiv creşterea facturilor la energie, este pe primul loc pe agenda politică europeană, iar unii se tem că acest lucru distrage încet-încet atenţia de la conflictul din Ucraina.
„Nu vreau să cred că sprijinul (pentru Ucraina – n.r.) se estompează. Cred că nu se va diminua”, a declarat Olena Zelenska pentru Reuters într-un interviu acordat în marja celui mai mare eveniment tehnologic din Europa, Web Summit-ul de la Lisabona.
„Cred că bunul simţ, empatia, emoţiile şi relaţiile umane vor învinge”, a adăugat ea, îndemnând oamenii să se gândească la lumea în care vor să trăiască în viitor.
UPDATE 21:00 ZelenskI mulţumeşte Turciei
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îi mulţumeşte prin intermediul Twitter omologului său turc Recep Tayyip Erdogan „pentru participarea sa activă la menţinerea acordului privind cerealele, pentru sprijinul său ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”.
UPDATE 20:00 Regiunea Kiev începe să oprească alimentarea cu energie electrică după un vârf de consum
Autorităţile din regiunea Kiev au început oprirea de urgenţă a sistemului de generare a energiei electrice după o creştere bruscă a consumului, a anunţat administraţia regională din Kiev.
Măsura a fost necesară pentru a „evita accidentele majore cu echipamentele energetice”, se arată într-o declaraţie. Atacurile cu drone şi rachete ruseşti au afectat grav reţeaua electrică din capitală şi din jurul acesteia.
UPDATE 19:00 Putin: Moscova îşi rezervă dreptul de a renunţa la acordul privind cerealele dacă Ucraina foloseşte coridorul în scopuri militare
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat miercuri că Moscova îşi rezervă dreptul de a se retrage din acordul privind cerealele dacă Kievul îşi încalcă promisiunile şi foloseşte coridorul în scopuri militare.
Putin a declarat că Rusia consideră că garanţiile scrise ale Ucrainei, primite cu ajutorul Turciei şi al ONU, sunt suficiente pentru a relua acordul privind cerealele.
„În acest sens, am instruit Ministerul Apărării să reia participarea noastră la această lucrare. Cu toate acestea, Rusia îşi rezervă dreptul de a se retrage din aceste acorduri în cazul în care aceste garanţii sunt încălcate de Ucraina”, a declarat Putin în timpul reuniunii cu Consiliul de Securitate.
Putin a reiterat că Rusia îşi va respecta promisiunea de a furniza cereale celor mai sărace ţări, indiferent de evoluţiile cu acordul privind cerealele.
UPDATE 18:00 Preţul grâului şi cel al porumbului scad după ce Rusia a anunţat că reintră în acordul cerealelor
Preţurile grâului şi porumbului au scăzut miercuri pe pieţele globale de mărfuri, după ce Rusia a declarat că va participa din nou la un acordul care permite exporturilor vitale de cereale din Ucraina să treacă prin Marea Neagră, scrie CNN.
Contractele futures la grâu de pe Chicago Board of Trade au scăzut cu 6,34%, la 8,45 dolari pe bushel.Contractele futures la porumb au scăzut cu 1,93%, la 6,84 dolari pe bushel. Mişcările inversează creşterile puternice ale preţurilor celor două mărfuri de la începutul acestei săptămâni, după ce Rusia şi-a suspendat sâmbătă participarea la acord.
Ucraina şi Rusia reprezintă împreună aproape o treime din exporturile globale de grâu, iar acordul privind cerealele a jucat un rol crucial în scăderea preţului grâului şi al altor mărfuri la nivel global.
UPDATE 17:00 ONU salută demersul Rusiei de a se alătura din nou acordului privind cerealele din Ucraina
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, salută demersul Rusiei de a se alătura din nou acordului cu Ucraina privind cerealele din Marea Neagră, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general, Stephane Dujarric.
Dujarric a declarat că Guterres continuă, de asemenea, să facă presiuni pentru o reînnoire a pactului care urmează să expire la 19 noiembrie.
„Secretarul general îşi continuă angajamentul cu toţi actorii în vederea reînnoirii şi a implementării depline a iniţiativei şi, de asemenea, rămâne angajat să elimine obstacolele rămase în calea exporturilor de alimente şi îngrăşăminte ruseşti”, a declarat Dujarric.
UPDATE 16:00 Putin face apel la modernizarea armamentului rusesc
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut modernizarea armelor folosite de armata rusă, relatează agenţia de presă Reuters.
„Armele trebuie să se îmbunătăţească în mod constant, continuu şi să rămână eficiente”, a declarat Putin, citat de Reuters, la o reuniune a Consiliului de coordonare al Rusiei. „Pentru a realiza acest lucru, repet, este important să ne asigurăm că există o concurenţă activă între producători şi dezvoltatori”.
Consiliul de coordonare a fost înfiinţat de Putin la începutul acestei luni pentru a stimula sprijinul pentru invazia Moscovei în Ucraina, aflată acum în a noua lună.
UPDATE 15:00 Puşi pe ruşi. Marea Britanie sancţionează încă patru oligarhi
UPDATE 14:50 Statele Unite dau asigurări: „Nu există semne că Rusia se pregăteşte să folosească arme nucleare”
UPDATE 14:25 Ambasadorul SUA la Naţiunile Unite a declarat că Rusia nu poate sta în calea producţiei globale de alimente
UPDATE 14:00 Erdogan dă asigurări că Rusia va relua participarea la acordul privind cerealele din Marea Neagră
UPDATE 13:00 NYT: Oficialii americani au informaţii că liderii militari ruşi au discutat despre utilizarea armelor nucleare
UPDATE 12:00 Spania trimite 30 de ambulanţe Ucrainei. Ministrul spaniol de Externe se află la Kiev
UPDATE 11:00 Ruşii nu se opresc. Două oraşe din sudul Ucrainei au fost atacate cu rachete
UPDATE 9:55 Autorităţile din Kiev se pregătesc de iarnă: pun la punct „staţii de încălzire” alimentate cu generatoare de teama atacurilor continue ale Rusiei
UPDATE 9:00 Oficial din Kiev: 16.000 de locuinţe rămân fără electricitate
UPDATE 8:00 FOTO Viaţa merge înainte. Ucrainenii repară ce au distrus ruşii
UPDATE 04:00
Anul acesta, Ucraina a primit 41 de miliarde de euro de la Occident pentru apărare. Potrivit reprezentantului permanent al Ucrainei la ONU, Serhiy Kislitsa, acesta este cu 14% mai puţin decât bugetul militar al Rusiei.
Datele oferite de Institutul de Economie Mondială de la Universitatea din Kiel estimează că volumul asistenţei militare străine primite de Ucraina în raport cu bugetele de apărare ale statelor aliate depăşeşte pragul de 50%.
Potrivit cercetătorilor de la Institutul de Economie Mondială, Letonia rămâne lider, oferind asistenţă Ucrainei, în valoare de 41% din cheltuielile sale militare. Primele zece includ şi Estonia, Lituania, Polonia, Luxemburg, Cehia, Slovacia, Slovenia, Marea Britanie şi Norvegia
Cu toate acestea, în ceea ce priveşte volumele absolute de asistenţă militară acordată Ucrainei, Statele Unite conduc cu o marjă uriaşă, valoarea totală a asistenţei se ridică la peste 52 de miliarde de euro. Pe locul doi se află Uniunea Europeană, care a alocat diverse asistenţe în valoare de 29 de miliarde de euro.
Suma de 41 de miliarde de euro este de 7,6 ori mai mare decât întregul buget militar al Ucrainei pentru 2022.
UPDATE 02:30
Ucraina nu confirmă implicarea sa în atacurile date asupra navelor de război ruse din Sevastopol. Aliaţii occidentali ai Ucrainei pun la îndoială implicarea acesteia şi acuză Rusia de sabotaj propriu.
Rezumatul zilei
- Ucraina şi Rusia nu au ajuns la un acord în privinţa coridoarelor de transport maritim pentru cereale.
- Trei nave încărcate cu cereale au părăsit porturile ucrainene.
- Preşedintele rus Vladimir Putin a condiţionat reluarea acordului după ce o anchetă va stabili vinovaţii atacului din portul Sevastopol.
- Rusia le-a spus civililor să părăsească o zonă de-a lungul malului estic al râului Nipru din provincia ucraineană Herson, o extensie majoră a unui ordin de evacuare despre care Kievul spune că echivalează cu depopularea forţată a teritoriului ocupat.