- Home
- Politic
- BUCUREŞTI , (27.02.2017, 17:21)
- Claudiu Surmei
REACŢIA Parchetului General care a primit astăzi dosarul OUG13 de la DNA: Aşteptăm motivarea CCR. Va fi determinantă pentru viitorul curs al anchetei
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale referitor la conflictul Guvern-DNA pe OUG 13, instituţia precizând într-un comunicat de presă că motivarea "va fi determinantă pentru viitorul curs al anchetei".
Urmărește
1135 afișări
REACŢIA Parchetului General care a primit astăzi dosarul OUG13 de la DNA: Aşteptăm motivarea CCR. Va fi determinantă pentru viitorul curs al anchetei
Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, într-un comunicat de presă remis luni MEDIAFAX, că a luat cunoştinţă de Decizia Curţii Constituţionale privind constatarea existenţei unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Ministerul Public prin Direcţia Naţională Anticorupţie, "decizie prin care instanţa de contencios constituţional a constatat că «acţiunea PÎCCJ – DNA de a-şi aroga atribuţia de a verifica legalitatea şi oportunitatea unui act normativ, respectiv OUG nr. 13/2017, cu încălcarea competenţelor constituţionale ale Guvernului şi Parlamentului, prevăzute de art. 115 alin 4 şi 5 din Constituţia României, respectiv ale Curţii Constituţionale, prevăzute de art. 146 lit. din Constituţie» a generat un conflict juridic de natură constituţională între respectivele autorităţi ale statului".
"Motivarea Curţii Constituţionale va fi determinantă pentru viitorul curs al anchetei cu privire la infracţiunile de favorizarea făptuitorului, prezentarea cu rea-credinţă de date inexacte, Parlamentului sau Preşedintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârşirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin 1 lit. b din Legea 115/1999, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri, fals intelectual, ce constituie obiectul cauzei înregistrată pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cauză cunoscută generic sub denumirea de «Adoptarea Ordonanţei 13»", se arată în comunicat de presă al Parchetului General.
Preşedintele CCR Valer Dorneanu a declarat, luni, că există un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi DNA, el arătând că DNA şi-a arogat competenţe care nu-i reveneau în ancheta pe OUG 13, potrivit Constituţiei, excedându-şi atribuţiile.
„Dacă Parchetul s-ar fi limitat în acţiunea să verifice dacă în mod concret s-a săvârşit vreo infracţiune (...) , lucrurile s-ar fi derulat în mod firesc fără apariţia unui conflict. DNA a început însă o acţiune care s-a marcat prin descideri la ministerul Justiţiei, audieri de la cel mai mic până la cel mai mare în legătură cu felul în care a fost adoptat un act normativ (OUG 13, n.r.)”, a spus Dorneanu.
„Practic, DNA s-a apucat să verifice în ce măsură au fost îndeplinite condiţiile de aprobare a unei OUG, deci în ce măsură s-a întrunt condiţia extraordinară, în ce măsură acea stare nu putea fi rezolvată altminteri, dacă s-a motivat sau nu urgenţa, dacă s-au primit toate avizele de la CL, CSM, lucruri care exced autorităţii DNA. Aceste verificări se fac de către CCR în cadrul constrolului de constituţionalitate”, a adăugat Dorneanu.
El a spus că toate aceste lucurri s-au făcut în timpul desfăşurării procesului legislativ, respectiv în timpul în care OUG 13 era trimisă Parlamentului care putea să o aprobe, să o modifice, să o respingă.
„Prin aceasta considerăm că s-a perturbat buna activitate a Guvernului şi relaţiile care trebuie să existe între cele trei autorităţi - judecătorească, executivă, legislativă”, a adăugat Dorneanu.
El a spus că există conflict juridic între autorităţi atunci când o putere îşi arogă competenţe sau atribuţii care, potrivit Constituţiei, revin altei puteri sau nu-şi exercită una dintre atribuţiile care îi revin prin lege, declinându-şi competenţa, precum şi atunci când între acele autorităţi există divergenţe cu privire la „întinderea” atribuţiilor fiecăreia.
CCR a admis luni, cu majoritate, sesizarea preşedintelui Senatului privind conflictul de interese Guvern-DNA, apărut în urma declanşării de către procurorii DNA a unei anchete privind modul în care a fost elaborată OUG 13, între timp abrogată.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Desertul preferat al copiilor din comunism, care a reapărut în magazine. Se vinde cu 5 lei în Carrefour
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1078. Zelenski sugerează că Ucraina ar trebui să obţină arme nucleare dacă aderarea la NATO este amânată / O lovitură cu drone a Ucrainei ar fi provocat un incendiu la un depozit de petrol din Krasnodar Krai / Şeful AIEA avertizează că atacurile Rusiei asupra reţelei energetice a Ucrainei ar putea provoca un accident nuclear
-
astăzi, 14:28