- Home
- Politic
- GENEVA/BRUXELLES/LONDRA, (31.08.2022, 02:09)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reacţii după decesul lui Gorbaciov. Naţiunile Unite, UE şi Marea Britanie îi omagiază activitatea politică
Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi premierul britanic în exerciţiu, Boris Johnson, au omagiat, în cursul nopţii, activitatea politică a fostului lider sovietic Mihail Gorbaciov, decedat la vârsta de 91 de ani.
Urmărește
1311 afișări
Reacţii după decesul lui Gorbaciov. Naţiunile Unite, UE şi Marea Britanie îi omagiază activitatea politică
"A fost un om de stat unic, care a schimbat cursul istoriei. A făcut mai mult decât oricine altcineva pentru încheierea pe cale paşnică a Războiului Rece. Lumea a pierdut un lider de rang mondial, un multilateralist angajat, un avocat neobosit pentru pace", a declarat Antonio Guterres, secretarul general al Naţiunilor Unite, citat de postul de televiziune BBC News.
"Mihail Gorbaciov a fost un lider de încredere şi respectat. A jucat un rol crucial în încheierea Războiului Rece şi în căderea Cortinei de Fier. A deschis drumul pentru o Europă liberă. Nu vom uita această moştenire", a afirmat, prin Twitter, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
"Sunt întristat să aflu de moartea lui Gorbaciov. Am admirat mereu curajul şi integritatea pe care le-a demonstrat prin încheierea Războiului Rece în mod paşnic. În vremea agresiunii lui Putin în Ucraina, angajamentul neobosit al lui Gorbaciov în sensul deschiderii societăţii sovietice rămâne un exemplu pentru noi toţi", a declarat premierul britanic în exerciţiu, Boris Johnson.
Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, a murit, marţi seară, la vârsta de 91 de ani. Gorbaciov era internat de câteva zile în Spitalul Central din Moscova. Unitatea medicală a anunţat marţi seară că Mihail Gorbaciov a decedat din cauze naturale. "În această seară, după o lungă boală gravă, Mihail Sergheevici Gorbaciov a decedat", a comunicat Spitalul Clinic Central din Moscova (TSKB), conform agenţiilor de presă Tass şi Interfax.
Mihail Gorbaciov a fost ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, în perioada martie 1990 - decembrie 1991. De asemenea, a deţinut funcţia de secretar general al Partidului Comunist din URSS în perioada martie 1985 - august 1991. Mihail Gorbaciov a fost un susţinător al reformelor în sensul transparenţei instituţionale (glasnost) şi al restructurării sistemului economic şi politic din URSS (perestroika). Reformele pe care le-a promovat, inclusiv în materie de politică externă, au condus la încheierea Războiului Rece, dar Uniunea Sovietică s-a destrămat în 1991. "Societatea noastră încă era blocată în sistemul birocratic centralizat. Condamnată să slujească ideologiei şi să suporte povara grea a cursei nucleare, statul era supus celor mai intense presiuni", argumenta Mihail Gorbaciov în memoriile sale, referindu-se la supraextinderea URSS.
Pentru eforturile care au condus la încheierea Războiului Rece, la eliberarea statelor comuniste care se aflau în Cortina de Fier, dar şi pentru eliberarea deţinuţilor politici şi iniţierea reformelor în sensul unui sistem politic pluralist, Mihail Gorbaciov a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în octombrie 1990.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe