„Ideea e să susţinem un candidat la funcţia de Avocat al Poporului care să nu fie partizan politic, care să aibă o carieră în domeniul respectării drepturilor omului, să aibă studii juridice solide. O să discutăm mai multe propuneri. (Va fi o persoană n.r.) fără să aibă o ştampilă de partid”, spune Ludovic Orban.
El menţionează că Renatei Weber i se reproşează „o mulţime” de lucruri.
„A pus în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor, că a considerat spitalele şi cadrele medicale centre de detenţie. Vreţi să mai spun mulţimea de acţiuni care au ieşit şi cadrul instituţional şi legal. Solicitarea se va discuta în comisiile juridice reunite şi acolo evident o să existe o argumentaţie suplimentară facă de cea din solicitarea de revocare”, conchide Orban.
Avocatul Poporului Renate Weber a declarat, în februarie, că nu ştie de ce Ludovic Orban vrea demiterea ei, şi că nu a primit sesizarea scrisă privind revocarea.
Renate Weber crede că Orban vrea un Avocat al Poporului cu puţină iniţiativă. Avocatul Poporului a menţionat că ar putea ajunge la CEDO dacă este revocată înainte de 2024 când se termină mandatul său.
Pentru a revoca Avocatul Poporului este nevoie de votul unei majorităţi simple a parlamentarilor, în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului.
Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituţiei şi a legilor, se face de Camera Deputaţilor şi de Senat, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului. (conform art. 9, alin 2, Legea 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea Avocatului Poporului)
Renate Weber este Avocat al Poporului din iunie 2019.