Reacţii în cascadă, după cererea jurnalistului Demirkaya. Băsescu: România trebuie să respingă extrădarea. Nu suntem paşalâc turcesc

Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris, joi pe Facebook, că România trebuie să se comporte ca un stat membru al UE şi să respingă extrădarea jurnalistului turc Kamil Demirkaya, precizând că ţara noastră nu este "paşalâc turcesc".

Urmărește
1623 afișări
Imaginea articolului Reacţii în cascadă, după cererea jurnalistului Demirkaya. Băsescu: România trebuie să respingă extrădarea. Nu suntem paşalâc turcesc

Reacţii în cascadă, după cererea jurnalistului Demirkaya. Băsescu: România trebuie să respingă extrădarea. Nu suntem paşalâc turcesc

"Nu suntem paşalâc turcesc, ci buni prieteni şi parteneri egali ai Turciei. Autorităţile din Turcia au cerut extrădarea ziaristului Kamil Demirkaya pentru opiniile criticele exprimate prin presă, la adresa puterii de la Ankara. În mod cert, acesta nu va avea parte de un proces corect în Turcia, nu-i vor fi respectate drepturile iar viaţa jurnalistului va fi în pericol. România trebuie să se comporte ca un stat membru al Uniunii Europene, în care valori precum dreptul la liberă exprimare este respectat şi să respingă extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya. Sper că instituţiile Statului Român nu vor acţiona ca pe vremea când eram paşalâc turcesc", a afirmat Traian Băsescu, într-o postare pe Facebook.

La rândul său, preşedintele PMP Eugen Tomac i-a transmis liderului PSD Liviu Dragnea un mesaj în care l-a sfătuit să nu o lase pe prim-ministrul Viorica Dăncilă ca jurnalistul turc să fie extrădat.

"Liviu, Chiar dacă Erdogan este unul dintre modelele tale, NU o lăsa pe Vasilica să-l extrădeze pe jurnalistul turc şacalilor de la Ankara. Nu a făcut nimic, poate doar a uzat de drepturile sale fundamentale. Îţi reamintesc, chiar şi potrivit Constituţiei României, libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile. De asemenea, cenzura de orice fel este interzisă. Ştiu, urăşti aceste drepturi fundamentale, dar nu trimite la moarte un om care doar şi-a făcut datoria", a scris Eugen Tomac, joi pe Facebook.

Jurnalistul Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România, a fost audiat, miercuri, la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti după ce ministerul de Justiţie din Turcia a solicitat extrădarea sa, cererea urmând să fie judecată de Curtea de Apel Bucureşti, au precizat reprezentanţii Parchetului.

Potrivit unui comunicat al Zaman Romania, ziaristul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicaţiei Zaman România, fost director general al ziarului Zaman Bulgaria, a fost ridicat miercuri dimineaţă de acasă, în baza unui mandat de extrădare.

Kamil Demirkaya se află de doi ani în România, unde lucrează pentru Zaman România, având un permis de şedere temporară. În luna noiembrie 2018 şi-a depus actele pentru prelungirea permisului de şedere, documentele aflându-se în curs de procesare, potrivit sursei citate.

"La ordinul lui Erdogan, procuratura din Antalya a emis un mandat de arestare, ziaristul fiind acuzat că este membru al mişcarii Gulen. Guvernul turc a trimis autorităţilor române mandatul de extrădare pentru Demirkaya, iar în această dimineaţă ziaristul a fost ridicat de acasă şi dus la sediul IGPR. (...) Ziaristul turc locuieşte în Bucureşti împreună cu soţia şi fiul său în vârstă de 10 ani. Ziarul Zaman România cere autorităţilor române să ia în considerare faptul că Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariştilor şi a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan. Kamil Demirkaya şi-a făcut doar datoria de ziarist, scriind despre abuzurile puterii de la Ankara", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici