Reacţii la afirmaţiile lui Laszlo Tokes privind autonomia
Mai mulţi politicieni au comentat, vineri, afirmaţiile vicepreşedintelui Parlamentului European Laszlo Tokes, potrivit cărora dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.
Reacţii la afirmaţiile lui Laszlo Tokes privind autonomia (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)
PC: Băsescu şi Parlamentul European să ia atitudine în legătură cu declaraţiile lui Tokes
Vicepreşedintele PC Bogdan Diaconu critică declaraţiile recente ale vicepreşedintelui PE Laszlo Tokes despre nevoia ca secuimea să iasă în stradă pentru autonomie, afirmând că şeful statului, ministrul de Externe, europarlamentarii români şi întregul Parlament European ar trebui să ia atitudine.
"Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes propune în mod public tribalizarea Europei după modelul hunilor lui Attila şi atacă în mod deschis suveranitatea şi integritatea teritorială a României. Conform viziunii celui care a ajuns vicepreşedinte al Parlamentului European cu ajutorul UDMR şi PDL, marea Europă unită ar trebui să se împartă în mici enclave etnice după modelul Kosovo, lucru pe care i-l propune şi Spaniei, nu numai României. Pentru atingerea acestui scop, ieşirea în stradă a minorităţilor etnice şi agitarea violentă a naţionalismului i se pare lui Laszlo Tokes, care are nostalgia războaielor din Bosnia, cea mai potrivită soluţie", susţine Diaconu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
El afirmă că preşedintele Traian Băsescu, ministrul de Externe Teodor Baconschi şi toţi europarlamentarii români trebuie să înainteze de urgenţă un protest oficial în numele României la Parlamentul European faţă de actele lui Laszlo Tokes de incitare la violenţă şi la dezmembrarea unui stat membru al Uniunii Europene.
"Dacă Traian Băsescu a acuzat Comisia Europeană că a întocmit un raport nedrept pe justiţie, să intervină şi acum faţă de comportamentul evident extremist al vicepreşedintelui Parlamentului European. Parlamentul European are datoria de a se delimita ferm de aceste declaraţii care îndeamnă la conflicte etnice şi la dezmembrarea statelor-membre al Uniunii Europene. Dacă Parlamentul European nu reacţionează şi nu condamnă atitudinea vicepreşedintelui acestei instituţii, oprind asemenea gesturi iresponsabile, înseamnă că le aprobă şi că devine părtaş la un demers de tribalizare al Europei la numai 65 de ani de la dezastrul celui de-al doilea Război Mondial în care a aruncat-o exact acest gen de atitudine extremistă", se arată în comunicat.
Diaconu afirmă că dacă nu îl opreşte pe Lazslo Tokes să provoace "ură şi conflicte etnice în numele său, Parlamentul European lasă uşa deschisă unei noi ere întunecate în care segregaţionismul şi tribalismul vor aduce înapoi conflictele etnice, enclavizarea şi epurările în chiar inima bătrânului continent".
CIJ a apreciat, joi, că declaraţia de independenţă a Kosovo nu a încălcat dreptul internaţional, într-un aviz consultativ privind legalitatea acestei declaraţii.
PSD cere ca Băsescu, Boc şi Baconschi să ia poziţie oficială de condamnare a declaraţiilor lui Tokes
"Solicităm ca preşedintele Traian Băsescu, Guvernul, premierul, instituţiile statului să prezinte o poziţie clară, oficială, publică, cu privire la aceste aspecte", a spus vicepreşedintele PSD Titus Corlăţean.
El a precizat că PSD consideră aceste declaraţii "absolut inacceptabile şi condamnabile", în special îndemnul de a ieşi în stradă adresat cetăţenilor români de etnie maghiară pentru atingerea obiectivului privind autonomia sau chiar independenţa.
"În ceea ce priveşte reacţiile cu privire la modalitatea de interpretare a acestui aviz (al Curţii Internaţionale de Justiţie referitor la Kosovo- n.r.), declaraţiile formulate de Laszlo Tokes, vicepreşedinte al Parlamentului European din partea PPE, cu sprijinul parlamentarilor PDL, şi declaraţiile preşedintelui executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Toro Tibor - spunem în numele PSD - sunt absolut inacceptabile, condamnabile, în special îndemnul de a ieşi în stradă adresat cetăţenilor români de etnie maghiară pentru atingerea acestui obiectiv - autonomia sau chiar independenţa", a spus Corlăţean.
Vicepreşedintele PSD a arătat că, potrivit Constituţiei, aceste obiective nu pot fi atinse prin mijloace democratice, având în vedere că România este un stat naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil, că suveranitatea aparţine poporului român şi că niciun grup sau persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu, iar aceste atribute ale statului nu pot forma obiectul revizuirii.
Corlăţean a mai spus că îndemnul de a ieşi în stradă pentru aceste obiective este un îndemn periculos, care necesită o reacţie foarte clară, fermă din partea statului român, în sensul condamnării acestuia.
El a menţionat că PSD doreşte să se adreseze celorlate partide politice româneşti, în special PDL, pentru a avea o poziţie clară de respingere a declaraţiilor privind autonomia şi a elaborării unor paralele între situaţia din Kosovo şi cea din România.
"Cerem partidelor politice româneşti, în special PDL, frate de grupare politică în PPE cu Laszlo Tokes, pe care l-a spusţinut şi promovat ca vicepreşedinte al Parlamentului European, să ridice această chestiune în grupul PPE, pentru că Europa de azi nu are nevoie de false conflicte şi tensiuni", a spus Corlăţean.
PNL: Propunerea lui Tokes este ilegală şi neconstituţională
Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a afirmat, într-o conferinţă de presă, la Craiova, că afirmaţiile vicepreşedintelui Parlamentului European, Laszlo Tokes, privind autonomia Ţinutului Secuiesc nu surprind, eurodeputatul român având astfel de poziţii de mai multe ori în ultimii "mulţi ani".
"Nu ne surprind aceste declaraţii şi ele vin ca o continuare a poziţiilor domnului Laszlo Tokes din ultimii ani. Din punctul nostru de vedere, noi considerăm că România este printre ţările fruntaşe din UE cu privire la respectarea drepturilor minorităţilor, inclusiv a minorităţilor naţionale, cadrul nostru constituţional fiind printre cele mai moderne pe acest subiect", a declarat Mihai Voicu.
El apreciază că propunerea lui Laszlo Tokes este ilegală şi neconstituţională.
"Ne opunem ferm la orice fel de depăşire a cadrului constituţional. Autonomia sau orice astfel de formă, menţionată de domnul Tokes, este ilegală, neconstituţională, iar PNL îşi exprimă opoziţia fermă faţă de aceste declaraţii", a mai spus Mihai Voicu.
Purtătorul de cuvânt al PNL susţine că aşteaptă încă un răspuns din partea europarlamentarilor PDL, membri ai grupului popularilor europeni din care face parte şi Laszlo Tokes, privind motivul pentru care l-au susţinut cu "vehemenţă" pentru a obţine "cea mai importantă funcţie pe care un europarlamentar român o deţine în acest moment", respectiv vicepreşedinte al PE.
"Nu am primit nici până acum răspuns, iar în acest context răspunsul devine necesar, din partea europarlamentarilor PDL şi a conducerii PDL care ar trebui să ne explice vehemenţa cu care l-au susţinut pe domnul Laszlo Tokes din partea familiei politice din care aparţin (PPE - n. r.) pentru funcţia de vicepreşedinte al PE", a arătat Voicu.
Întrebat dacă PNL se aştepta ca PDL să ia atitudine faţă de declaraţiile vicepreşedintelui PE, Laszlo Tokes, privind autonomia Ţinutului Secuiesc, purtătorul de cuvânt al PNL a răspuns: "Mi-aş dori să am o declaraţie a PDL faţă de aceste opinii ale domnului Tokes şi mi-aş dori foarte mult ca aceste declaraţii să fie urmate şi de o retragere a sprijinului politic din cadrul PPE pentru domnul Tokes, în calitate de vicepreşedinte al PE. Atunci cred că PDL ar putea să demonstreze că susţinerea pentru Laszlo Tokes a fost o eroare politică".
Cristian Preda: Declaraţia lui Tokes privind autonomia Ţinutului Secuiesc este inacceptabilă
Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că declaraţia vicepreşedintelui PE Laszlo Tokes privind autonomia Ţinutului Secuiesc este "inacceptabilă" şi "nu contribuie la reconciliere".
"Declaraţia lui Laszlo Tokes este inacceptabilă. Nu există niciun fel de asemănare între Kosovo şi Ţinutul Secuiesc. Nu este legitimă o chemare în stradă a secuilor. În niciun caz decizia de la Haga nu legitimează o revendicare a secuilor sau a oricărui grup etnic din România. Cine forţează o astfel de comparţie produce o gravă confuzie", a declarat Preda.
El a spus că nu poate să anticipeze reacţia pe care o vor avea alte grupuri politice din PE.
Întrebat cum comentează faptul că PDL l-a susţinut pe Laszlo Tokes să devină vicepreşedinte al PE, Cristian Preda a afirmat că, pe plan european, Laszlo Tokes este apreciat pentru rolul pe care acesta l-a avut în Revoluţia din România şi în căderea comunismului.
"PDL nu l-a susţinut pentru poziţia lui privind minorităţile, ci pentru acest rol al său şi pentru promisiunea de a participa la reconcilierea româno-maghiară. Printr-o asemenea declaraţie, nu cred că participă la o asemenea reconciliere. Dar nu putem face un delict din asta", a precizat europarlamentarul PDL.
PCM: Dacă autorităţile nu-şi schimbă poziţia faţă de autonomie, secuimea va trebui să protesteze
Liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, declară că dacă autorităţile române nu îşi schimbă atitudinea faţă de autonomie secuimea va trebui să iasă în stradă, susţinând, în acelaşi timp, că şi Traian Băsescu şi Guvernul ar trebui să îşi schimbe poziţia faţă de acest deziderat.
Preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat, vineri, că speră că în secuime nu se va ajunge la problemele care au fost în Kosovo.
Kulcsar Terza a făcut un apel la preşedintele Traian Băsescu pentru ca România să recunoască independenţa Kosovo.
De asemenea, liderul PCM Covasna şi-a exprimat speranţa că Traian Băsescu şi Guvernul îşi vor schimba poziţia faţă de dezideratul privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc.
"În mod obligatoriu atât domnul preşedinte Băsescu, cât şi Guvernul României trebuie să-şi schimbe poziţia faţă de autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc. România este membră a Uniunii Europene şi ar trebui să respecte legislaţia europeană privind drepturile omului, privind dreptul unei comunităţi la libertatea de a alege modul în care doreşte să trăiască", a spus Kulcsar Terza Jozsef.
El a adăugat că, dacă autorităţile române nu-şi schimbă poziţia faţă de dezideratul privind autonomia, secuimea va trebui să iasă în stradă, organizând inclusiv manifestaţii.
Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a declarat, joi, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.
"Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", a afirmat Tokes.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 17:41
Suferinţa continuă în Gaza: familiile îşi caută morţii sub ruine
-
astăzi, 17:12
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Scholz promite că Germania va discuta în curând cu aliaţii săi despre garanţiile de securitate pentru Ucraina / Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace