- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (15.06.2016, 16:41)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reacţii politice la decizia CCR. Blaga: N-am înţeles mare lucru. Iohannis: S-a judecat cu calm. Boboc: Mare lucru nu se schimbă
Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, miercuri, că decizia CCR privind abuzul în serviciu pare a fi dată de „rabinul din Buhuşi”, afirmând că PNL o va respecta, deşi, personal, ca inginer, nu a înţeles mare lucru.
Urmărește
1519 afișări
Reacţii politice la decizia CCR. Blaga: N-am înţeles mare lucru. Udrea: Este treaba Parlamentului să corecteze în legislaţia penală textul abuzului în serviciu (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Foto)
“Eu ca inginer, dacă permiteţi o glumă, cred că a dat-o rabinul din Buhuşi că n-am înţeles mare lucru, dar noi o respectăm ca întotdeauna deciziile Curţii Constituţionale”, a declarat copreşedintele PNL Vasile Blaga.
La rândul său, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat că decizia CCR nu poate fi comentată şi va fi pusă în acord cu textul legal.
"Nu am văzut minuta (şedinţei CCR-n.r.) că este parţial neconstituţional şi că ar fi constituţional dacă este interpretat într-un anumit sens. Este o decizie a Curţii care nu poate fi comentată, care va fi pusă în acord cu textul legal", a spus Alina Gorghiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
-
Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
De teama intensificării războiului din Ucraina, Ungaria instalează un sistem antiaerian la graniţă şi pune unele unităţi militare în alertă
CCR a admis miercuri parţial sesizările privind neconstituţionalitatea prevederilor privind abuzul în serviciu, a declarat preşedintele interimar al CCR, Valer Dorneanu, judecătorii recomandând ca sintagma ''în mod defectuos'' să fie înlocuită cu ''prin încălcarea legii''.
''Decizia mult aşteptată a fost luată în unanimitate. Este o decizie parţială. Se admite contestaţia şi se declară că sintagma 'în mod defectuos' din 246 şi din 297 (din Codul penal n.r.) se înţelege 'prin încălcarea legii'. Deci nu în mod defectuos, ci prin încălcarea legii. Celelalte critici au fost respinse, inclusiv la 13 indice 2 (din legea 78/2000 n.r.)'', a declarat Dorneanu.
Articolul articolul 297 din Codul Penal prevede că ''fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică''.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în Bulgaria, că excepţia de neconstituţionalitate referitoare la abuzul în serviciu a fost judecată de CCR cu calm şi că speră ca aceasta să clarifice şi să înlesnească parcursul justiţie.
"Mi se pare că la Curte s-a judecat cu calm şi sper că această decizie să fie una care clarifică şi înlesneşte parcursul Justiţiei în România", a declarat preşedintele, subliniind că nu va comenta decizia pe fond, dar a recunoscut că discuţiile premergătoare i s-au părut de multe ori "prea detaliate".
"Până la urmă, Curtea Constituţională trebuie să decidă asupra acestor chestiuni şi nu analiştii sau alţii care au un interes, poate chiar şi legitim, în ce se discută acolo", a spus Iohannis.
Întrebat dacă era necesară o astfel de clarificare pentru a fi evitate eventuale abuzuri din partea pocurorilor şi judecătorilor, Iohannis a spus că nu ştie dacă este cazul să se discute despre abuzurile celor din justiţie, dar clarificarea legii este în avantajul sistemului.
"Nu ştiu dacă trebuie să vorbim sau dacă este cazul să vorbim acum despre abuzuri ale celor care reprezintă sistemul de justiţie, dar întotdeauna când o legislaţie este neclară, sau uşor interpretabilă, apar situaţii în care unii sau alţii pot fi iarăşi acuzaţi de abuzuri. De aceea, de fiecare dată când legislaţia care nu este foarte, foarte clară se corectează şi se înlocuieşte cu una care este foarte clară, cred că se face un lucru, în esenţă bun pentru sistem", a spus şeful statului.
Deputatul Elena Udrea afirmă că este treaba Parlamentului să corecteze în legislaţia penală textul abuzului în serviciu, având în vedere decizia Curţii Constituţionale de miercuri.
''CCR s-a pronunţat în cazul abuzului în serviciu, considerând neconstituţională sintagma "îndeplinire defectuoasă a atribuţiilor". Fac următorul comentariu la cald: cei care au ţipat că se va dezincrimina abuzul în serviciu se dovedesc nişte mincinoşi care au vrut să pună presiune pe judecătorii CCR. Curtea s-a pronunţat conform competenţelor pe care le are şi raportat la aspectele care i-au fost învederate. Acum este treaba Parlamentului să corecteze în legislaţia penală textul abuzului în serviciu. Parlamentul nu poate să aştepte să fie scoase castanele din foc, aruncate chiar de către parlamentari!!!, cu mâna Curţii Constituţionale'', a scris Udrea pe Facebook.
Decizia Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu nu schimbă mare lucru, doar clarifică lucrurile, însă este foarte posibilă şi o modificare a legislaţiei, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Juridice a Senatului, Cătălin Boboc.
"Este o interpretare, dar probabil se va modifica şi legislaţia. De fapt, mare lucru nu se schimbă, este un pic mai clar. Până acum <<defectuos>> nu interpreta nimeni că semnează cineva cu stânga în loc să semneze cu dreapta, evident că legiuitorul asta a gândit, defectuos adică cu încălcarea unor dispoziţii", a declarat Boboc pentru MEDIAFAX.
Preşedintele Comisiei juridice a mai spus că "e în regulă" interpretarea CCR pentru că astfel sunt eliminate discuţiile şi contestaţiile referitoare la ambiguitatea articolului referitor la abuzul în serviciu din Codul penal.
"Până la urmă e în regulă interpretarea pe care o dă Curtea şi clarificarea, că despre asta vorbim, o clarificare, astfel încât să nu mai fie discuţii şi să nu mai fie voci care să spună că aceste infracţiuni până acum au fost fiecare după criterii subiective. Eu cred că lucrurile se vor clarifica acum şi nu vor mai apărea contestaţii", a spus Cătălin Boboc.
Citeşte şi: CCR a admis parţial neconstituţionalitatea prevederilor privind abuzul în serviciu / Valer Dorneanu: Decizia noastră se aplică pentru viitor, de la data publicării
Citeşte şi: Consultări PSD - UNPR - ALDE, joi, privind depunerea unei moţiuni de cenzură împotriva Guvernului Cioloş. Tăriceanu: Avem abordări destul de apropiate, noi şi PSD - VIDEO
Citeşte şi: Conducerea PNL a decis să îi excludă din partid pe Theodor Paleologu şi Cristian Bodea. Paleologu despre excludere: "Suită de imbecilităţi piramidale ale conducerii PNL"
Citeşte şi: Iohannis: Trebuie intensificate negocierile pentru delimitarea spaţiilor maritime din Marea Neagră
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată averea sa
CANCAN.RO
Șoferii au OBLIGAȚIA de a semnaliza stânga, când se află în „giratoriu”? Codul Rutier dă bătăi de cap!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe