- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (09.06.2015, 15:04)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REACŢIILE ambasadelor la votul din Parlament în cazul Ponta: "Credem cu tărie că toţi oamenii sunt egali în faţa legii"
Ambasadele Marii Britanii, a SUA şi a Olandei în România au reacţionat, marţi, la votul din Camera Deputaţilor în cazul lui Victor Ponta.
Urmărește
7678 afișări
REACŢIILE ambasadelor la votul din Parlament în cazul Ponta: "Credem cu tărie că toţi oamenii sunt egali în faţa legii" (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
- Ambasada Olandei: Credem cu tărie că toţi oamenii sunt egali în faţa legii
Ambasada Olandei la Bucureşti transmite, marţi, în urma votului din Camera Deputaţilor, că Olanda crede cu tărie că toţi oamenii sunt egali în faţa legii, apreciind că ”evoluţiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai largi legate de atitudinile faţă de justiţie şi corupţie din România”.
”După cum am mai declarat, Olanda crede cu tărie că toţi oamenii sunt egali în faţa legii. Evoluţiile recente din Parlament pun în lumină probleme mai largi legate de atitudinile faţă de justitie şi corupţie din Romania. Această preocupare a fost evidenţiată în prima parte a anului prin raportul MCV al Comisiei Europene. Dăm o importanţă foarte mare recomandărilor din raportul MCV. Avem încredere că România şi toate instituţiile sale le iau în considerare”, transmite Ambasada Olandei într-un comunicat de presă, mesajul fiind, postat, de altfel, şi pe pagina de Facebook a ambasadei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Cu ce variante merg PSD şi PNL la consultările de la Cotroceni
-
Războiul din Ucraina. Rusia anunţă că a doborât 42 de drone ucrainene în timpul nopţii
Tot marţi, Ambasada SUA la Bucureşti a transmis că ”orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor”.
”Aşa cum am spus anterior, nu comentăm cazuri individuale. Orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor. Instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să îşi poată desfăşura activitatea complet independent şi trebuie să se respecte întru totul atât legislaţia românească, cât şi principiul unui proces echitabil”, se arată într-un comunicat de presă transmis, marţi, de către Ambasada SUA.
- Ambasada Marii Britanii susţine imparţialitate şi independenţă deplină pentru instituţiile justiţiei
Guvernul Marii Britanii recunoaşte importanţa luptei împotriva corupţiei în România şi necesitatea ca instituţiile sistemului judiciar să poată acţiona cu imparţialitate şi în spiritul unei independenţe depline, se arată într-un comunicat remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX, de Ambasada Marii Britanii.
"Acest principiu este de altfel menţionat şi în rapoartele Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei, documente ce subliniază rolul important al Parlamentului în acest efort conjugat", se precizează în comunicatul ambasadei, difuzat după ce Camera Deputaţilor a respins cererea de începere a urmăririi penale pentru premierul Victor Ponta.
Misiunea diplomatică britanică inforemează că, înainte de Summitul G7 din Germania, Prim-Ministrul britanic David Cameron a atras atenţia asupra corupţiei ca ameninţare la adresa prosperităţii şi securităţii statelor, oriunde în lume. Premierul Cameron a anunţat că Marea Britanie va coordona o agendă anticorupţie pe parcursul anului următor, culminând cu un summit dedicat luptei împotriva corupţiei găzduit la Londra în 2016.
"Ambasada Marii Britanii nu comentează cazurile individuale, iar situaţiile care vizează Guvernul României reprezintă un subiect ce trebuie gestionat de cetăţenii României", se mai arată în comunicat.
Încă de duminică, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti, Paul Brummell, a postat pe contul său de Twitter o trimitere către un articol despre corupţie postat de premierul David Cameron pe blogul Huffington Post, ambasadorul britanic comentând că acesta "rezonează în Romania, ca oriunde altundeva".
"Primul ministru Cameron despre ameninţarea corupţiei la adresa prosperităţii şi securităţii", a scris ambasadorul britanic pe Twitter, alături de trimiterea la articolul premierului britanic, intitulat “Corupţia este cancerul din inima atâtor probleme pe care le înfruntam în toată lumea”. În articolul premierului David Cameron se vorbea în principal despre scandalul de corupţie din FIFA, dar şi despre acest flagel în general şi despre planul anticorupţie al Guvernului său.
Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, cu 18 voturi "împotrivă", 7 "pentru" şi o abţinere, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului Victor Ponta şi pentru infracţiunea de conflict de interese. Raportul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor a fost dezbătut marţi, în şedinţa de plen a Camerei.
Din totalul de 387 de deputaţi, la şedinţa de marţi au fost prezenţi 351, numărul voturilor valabil exprimate fiind acelaşi. Din voturile valabil exprimate, 231 au fost pentru "proiectul de hotărâre privind respingerea cererii de începere a urmăririi penale" a lui Victor Ponta , iar 120 de voturi au fost "împotrivă".
Întrucât s-a întrunit majoritatea simplă, decizia Camerei Deputaţilor a fost de respingere a începerii urmăririi penale pentru şeful Guvernului.
În urma votului din plenul Camerei Deputaţilor, preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut din nou demisia premierului Victor Ponta.
Într-o declaraţie transmisă de Administraţia Prezidenţială la scurt timp de la votul din Camera Deputaţilor, preşedintele Klaus Iohannis spune că Parlamentul nu ar trebui să obstrucţioneze actul de justiţie şi că regretă că astăzi coaliţia de guvernare a impus o decizie în sens contrar şi s-a transformat într-un scut de protecţie pentru Victor Ponta.
”Îmi menţin punctul de vedere conform căruia Parlamentul nu ar trebui să obstrucţioneze actul de justiţie. Regret faptul că astăzi coaliţia de guvernare a impus o decizie în sens contrar. Regret, totodată, faptul că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecţie pentru persoana Victor Ponta, bănuită de fapte penale. Este o dovadă de maximă iresponsabilitate şi de sfidare la adresa cetăţenilor faptul că parlamentarii ce alcătuiesc majoritatea împiedică justiţia să-şi facă datoria, sunt dispuşi să distrugă instituţia Parlamentului, aşa cum ar trebui ea să funcţioneze într-un stat de drept şi să afecteze imaginea României pentru a salva politic o singură persoană”, spune Klaus Iohannis, într-o declaraţie transmisă de Administraţia Prezidenţială la scurt timp de la votul din Camera Deputaţilor, care a menţinut raportul Comisiei Juridice, de respingere a începerii urmării penale a premierului Ponta şi pentru infracţiunea de conflict de interese.
Premierul Victor Ponta este urmărit penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor în dosarul Turceni - Rovinari, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat. De asemenea, DNA a cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului şi pentru conflict de interese.
Citeşte şi:
REACŢIA lui Iohannis după votul din Plen: Regret că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecţie pentru Victor Ponta
Citeşte şi:
Iohannis: Solicit DEMISIA premierului. REACŢIA lui Ponta: NU DEMISIONEZ. Doar Parlamentul poate să mă demită!
Citeşte şi:
Victor Ponta, la DNA: Sunt suspect în dosarul lui Şova. Premierul, urmărit penal pentru fals în înscrisuri, spălare de bani şi complicitate la evaziune. COMUNICATUL DNA - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: REACŢIA lui Iohannis după votul din Plen: Regret că Parlamentul s-a transformat într-un scut de protecţie pentru Victor Ponta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe