- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reacţiile liderilor politici cu privire la cererea Guvernului adresată CC
Liderii politici comentează acţiunea Guvernului de a sesiza Curtea Constituţională pentru refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a accepta nominlaizarea Noricăi Nicolai ca ministru al Justiţiei.
Reacţiile liderilor politici la cererea Guvernului adresată CC
Vicepreşedintele PDL, Valeriu Stoica, susţine că cererea Guvernului adresată Curţii Constituţionale ignoră realitatea, pentru că preşedintele Traian Băsescu nu a refuzat să o numească pe Norica Nicolai ca ministru al Justiţiei, ci a cerut o altă nominalizare pentru anumite motive.
"Cererea Guvernului ignoră realitatea. Preşedintele nu a refuzat pur şi simplu să o numească pe Norica Nicolai – deci nu este vorba de exercitarea arbitrară a unui drept de veto – ci a ţinut seama de o decizie anterioară a Curţii Constituţionale, pronunţată în legătură cu aceeaşi problemă, în care s-a arătat că preşedintele are dreptul să ceară premierului să facă o altă nominalizare, în măsura în care există motive justificate", a precizat Valeriu Stoica.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR la alegerile prezidențiale
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Liderul democrat-liberal a susţinut că şeful statului a procedat "exact" potrivit deciziei anterioare a Curţii Constituţionale.
"Singura chestiune pe care poate să o facă Curtea pe această sesizare este să aprecieze dacă motivele invocate de preşedinte sunt justificate", a arătat Stoica.
Pe de altă parte, Lucian Bolcaş, vicepreşedinte executiv al PRM, consideră că premierul Călin Popescu Tăriceanu a făcut ceea ce trebuia sesizând Curtea Constituţională în legătură cu refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a o numi pe Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei.
"Aceasta este singura soluţie constituţională şi democratică de rezolvare a acestei situaţii", a declarat Bolcaş.
Gestul premierului Călin Popescu Tăriceanu de a sesiza Curtea Constituţională în privinţa nominalizării Noricăi Nicolai ca ministru al Justiţiei este unul normal şi legal, pentru ieşirea din impasul creat artificial de preşedintele Traian Băsescu, a declarat deputatul PC Sergiu Andon, adăugând că "mişcarea era previzibilă şi prevăzută".
El a mai spus că era normal ca această "obstrucţie" şi acest "abuz" al preşedintelui să fie deblocate printr-un mijloc democratic, iar acesta este sesizarea Curţii Constituţionale.
Cristian Diaconescu, purtător de cuvânt al PSD, a declarat că o decizie a Curţii Constituţionale asupra sesizării Guvernului în cazul Norica Nicolai va rezolva conflictul juridic, nu însă şi pe cel politic dintre Guvern şi Preşedinţie.
Diaconescu a spus că aspectul juridic al conflictului dintre Guvern şi Preşedinţie pe tema numirii Noricăi Nicolai ca ministru al Justiţiei poate fi rezolvat printr-o decizie a Curţii Constituţionale.
Pe de altă parte, Diaconescu a apreciat că situaţia titularului de la Justiţie a fost folosită ca argument într-un conflict politic deschis şi extrem de intens, iar în acest plan politic, simplul apel la Curtea Constituţională nu va crea premisele unui sprijin din partea instituţiilor statului în ceea ce priveşte funcţionarea Ministerului Justiţiei.
Senatorul UDMR Frunda Gyorgy susţine că sesizarea Curţii Constituţionale de către Guvern în cazul Norica Nicolai este absolut normală, în condiţiile în care există diferendul legat de numirea acesteia ca ministru al Justiţiei.
Frunda a spus însă că ar trebui să se ţină seama că există un precedent, o decizie a Curţii Constituţională, pe o speţă similară.
"Este o iniţiativă absolut normală. Există un diferend constituţional între Guvern şi preşedinte care trebuie rezolvat conform dreptului constituţional de CCR. Cred că are mari şanse de reuşită, pentru că nici Constituţia, nici alte legi nu prevăd ca preşedintele să aibă dreptul unui control de competenţă a candidaţilor la funcţia de ministru", a spus Frunda.
Acesta a adăugat că preşedintelui îi revine posibilitatea unui control al legalităţii unei nominalizări, adică poate refuza când un candidat nu îndeplineşte condiţiile prevăzute de Constituţie şi de lege.
"Dar nu poate face o analiză a activităţii unui ministru, a unei aprecieri de oportunitate profesională sau politică şi pe baza acestuia să refuze, cum a făcut în cazul Nicolai sau Cioroianu mai demult. Normal este ca atunci când există un precedent juridic acesta să fie respectat indiferent de cine este vorba", a spus Frunda.
Acesta a subliniat că, dacă există decizie CCR, când apare o speţă similară, preşedintele trebuie să o respecte.
"Or, din câte mi-aduc minte, în cazul Cioroianu, CCR a arătat că preşedintele poate să discute anumite aspecte, poate eventual pune în discuţie publică, să discute cu premierul, dar nu are drept de veto asupra propunerii făcute de premier", a spus Frunda.
Guvernul a sesizat, joi, Curtea Constituţională pentru refuzul preşedintelui Traian Băsescu de a accepta nominalizarea Noricăi Nicolai ca ministru al Justiţiei, printr-o scrisoare transmisă de către premierul Călin Popescu Tăriceanu în care se solicită Curţii să constate că acest refuz este neconstituţional.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:38
LIVE TEXT Crin Antonescu, anunţat oficial candidat unic al coaliţiei pentru prezidenţiale / Ilie Bolojan preia conducerea Senatului, Ciprian Şerban ia şefia Camerei Deputaţilor / Învestirea Guvernului ar urma să aibă loc astăzi
-
astăzi, 10:20
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat