- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Reacţiile politicienilor la declaraţia lui Ioan Vida despre urmărirea penală a miniştrilor
Liderii politici comentează declaraţia preşedintelui Curţii Constituţionale, Ioan Vida, referitoare la urmărirea penală a miniştrilor- parlamentari. Acesta a explicat într-o declaraţie publicată de ziarul "Ziua" efectele deciziei Curţii privind urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului pentru fapte comise în timpul mandatelor, înainte ca această să fie motivată şi publicată.
Năstase: Vida încearcă să-i influenţeze pe judecătorii CC, un fapt "ciudat" (Imagine: Mediafax Foto)
Preşedintele Curţii Constituţionale, Ion Vida încearcă să influenţeze votul şi opţiunea celorlalţi judecători ai Curţii în procesul de finalizare a redactării deciziei privind urmărirea penală a miniştrilor şi foştilor miniştri, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, deputatul PSD Adrian Năstase.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"Este pentru prima dată în istoria Curţii Constituţionale când preşedintele Curţii iese cu declaraţii personale înainte de redactarea deciziei. Punctul de vedere al Curţii Constituţionale nu îl ştim decât după publicarea deciziei în Monitorul Oficial", a spus preşedintele Consiliului Naţional al PSD, subliniind că declaraţia făcută de Ion Vida constituie un fapt "extrem de ciudat şi grav".
Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor Sergiu Andon a afirmat, sâmbătă, că este nedumerit de declaraţia preşedintelui Curţii Constituţionale Ioan Vida referitoare la decizia Curţii privind cercetarea miniştrilor parlamentari şi consideră că acesta a fost supus unei foarte mari presiuni.
Andon a precizat pentru MEDIAFAX, că nu stă în obiceiul Curţii Constituţionale să-şi comenteze deciziile, prin vocea unui judecător, fie el şi preşedintele Curţii, iar aceste comentarii să se facă înainte de a se cunoaşte motivarea Curţii. "Mai sunt nedumerit că acest comentariu se face prin participare la dezbatere de ziar, dar cel mai nedumerit sunt pentru că se contrazice hotărârea Curţii Constituţionale luată pe un caz concret", a apreciat Sergiu Andon.
El a mai spus că situaţia privind cercetarea miniştrilor-parlamentari nu este similară situaţiilor în care Curtea Constituţională rezolvă o excepţie de neconstituţionalitate a unei legi.
"Într-o asemenea împrejurare, Ioan Vida putea spune ce ştie orice jurist că legea procesual-penală nu operează pentru trecut. Dar, în situaţia dată, verdictul Curţii rezolvă un caz concret de neînţelegere între două instituţii ale statului, de neinterpretare uniformă a unei prevederi legale. Este ca o pricină între două părţi aduse la judecător, cum este exemplul divorţului", a explicat Andon.
Deputatul PSD Valer Dorneanu, fost preşedinte al Camerei a declarat, sâmbătă seara, agenţiei MEDIAFAX, că declaraţiile preşedintelui CC, Ioan Vida, referitoare la urmărirea penală a miniştrilor- parlamentari sunt "surprinzătoare" pentru un profesionist şi ies din cutuma de comunicare a Curţii.
Dorneanu, de formaţie jurist, doctor în drept, crede că fondul declaraţiei preşedintelui Curţii Constituţionale trebuie "sever criticat".
"Fondul declaraţiei sale trebuie sever criticat, în condiţiile în care, într-adevăr, deciziile Curţii Constituţionale au caracter obligatoriu şi se aplică pentru viitor, dar de la caz la caz. În cazul deciziei privind avizul Parlamentului pentru declanşarea urmăririi penale în cazul miniştrilor şi foştilor miniştrii care sunt parlamentari, sesizarea CC privea un conflict de competenţe, care presupunea un caz concret, de unde rezultă că hotărârea trebuia aplicata la acest caz concret. Curtea nu putea decide în legătură cu cazuri din viitor", a comentat Dorneanu.
Vicepreşedintele PDL Valeriu Stoica a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că declaraţia preşedintelui Curţii Constituţionale, Ioan Vida, cu privire la decizia Curţii privind urmărirea penală a actualilor şi foştilor miniştri, “este firească şi nu are nici un fel de element senzaţional”.
“Declaraţia preşedintelui Curţii Constituţionale este firească şi nu are nici un fel de element senzaţional. Şi fără această declaraţie, interpretarea deciziei Curţii Constituţionale ar trebuie să fie aceeaşi, deoarece legea fundamentală spune foarte clar că efectele deciziilor CCR se produc din momentul publicării, deci numai pentru viitor”, a declarat Stoica, fost ministru al Justiţiei.
Vicepreşedintele PDL a menţionat că “tot ceea ce s-a făcut până în momentul publicării deciziei CCR în Monitorul Oficial rămâne valabil”, astfel că avizele date de preşedinte pentru urmărirea penală a unor demnitari rămân valabile.
Vicepreşedintele Camerei, Lucian Bolcaş (PRM), consideră că precizările preşedintelui Curţii Constituţionale, Ioan Vida, privind modul în care trebuie aplicată decizia referitoare la miniştrii-parlamentari, au fost făcute sub imperiul presiunilor politice care vin „direct” de la Traian Băsescu.
„Declaraţia lui Ioan Vida este uluitoare. E pentru prima dată când un preşedinte al Curţii Constituţionale îşi permite să facă o asemenea declaraţie”, a declarat Bolcaş, duminică, pentru Agenţia MEDIAFAX.
Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a arătat că este inadmisibil ca preşedintele Curţii Constituţionale să dea „indicaţii” despre felul în care trebuie să fie aplicate deciziile instanţei constituţionale, indiferent dacă motivarea respectivei decizii a fost publicată sau nu în Monitorul Oficial.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Oletanu, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, că, din declaraţiile preşedintelui Curţii Constituţionale rezultă că, în continuare, România nu va avea niciun ministru judecat, exprimându-şi speranţa ca aceste declaraţii să fie doar o "scăpare".
"Nu o să avem niciun ministru judecat, în continuare. Cam asta înseamnă declaraţiile domnului Vida şi eu sper să fie doar o scăpare şi să nu se transforme într-o decizie a CCR", a susţinut Olteanu.
Curtea Constituţională (CC) a constatat, în 10 martie, existenţa unui conflict juridic între Ministerul Public şi Parlament în legătură cu procedura de urmat în cazul cererilor referitoare la urmărirea penală a membrilor şi foştilor membri ai Guvernului pentru fapte comise în timpul mandatelor.
Până sâmbătă, decizia Curţii Constituţionale nu a fost făcută publică pe site-ul instituţiei şi nici publicată în Monitorul Oficial, astfel că motivarea judecătorilor nu este cunoscută.
Publicarea deciziei este aşteptată pentru a se vedea ce procedură trebuie urmată în cazul demnitarilor care deţin mandate de senator sau deputat.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO