În scrisoare, Olteanu afirmă că dezbaterea publică pe tema proiectului Roşia montană este "serios perturbată" de faptul că licenţa de concesionare pentru exploatare a minereurilor auro-argintifere nr. 47/1999 acordată Mininvest Deva şi apoi transferată către “Roşia Montană Gold Corporation”, contractul de transfer al acesteia, documentaţia tehnică aferentă, drepturile şi obligaţiile părţilor, precum şi licenţele similare de exploatare pentru perimetrele Certej, Zlatna şi Bolcana fac parte în prezent din categoria informaţiilor clasificate de ANRM.
Preşedintele Camerei Deputaţilor subliniază că există o "amplă dezbatere publică purtată în ultima perioadă în jurul proiectului minier din Munţii Apuseni coordonat de «Roşia Montană Gold Corporation»" şi apreciază drept legitim interesul faţă de acest subiect, având în vedere controversele recent apărute cu privire la implicaţiile ecologice şi sociale ale proiectului, precum şi potenţialul său economic.
El mai precizează că această dezbatere "a antrenat deja o parte considerabilă a opiniei publice, reprezentanţi ai societăţii civile din România şi din străinătate, instituţii mass-media şi formaţiuni politice".
În opinia lui Bogdan Olteanu, secretizarea informaţiilor referitoare la proiectul Roşia Montană nu este o situaţie normală, "în condiţiile în care interesul public faţă de aceste informaţii este evident şi legitim".
"Consider că România a făcut paşi mari pe drumul reformei administrative în ultimii ani, iar transparenţa decizională a devenit o regulă de funcţionare a instituţiilor statului român. În aceste condiţii, utilizarea sistematică a procedurii de clasificare a informaţiilor de interes public reprezintă o lovitură gravă îndreptată împotriva dreptului cetăţeanului de a fi informat corect şi complet. Având în vedere toate aceste considerente, vă solicit să desecretizaţi în cel mai scurt timp documentele oficiale mai sus menţionate, astfel încât cetăţenii români să cunoască, pe larg, conţinutul lor", afirmă Olteanu în scrisoarea adresată preşedintelui ANRM.