Reexaminarea Legii privind darea în plată a fost amânată. Iniţiatorul acuză băncile de tergiversare

Deputatul PNL Daniel Zamfir a declarat, marţi, după ce Comisia de Buget a Senatului a decis amânarea discuţiilor pe Legea dării în plată, că această decizie a fost luată din cauza unor tergiversări pe care le-ar încerca băncile.

Urmărește
3857 afișări
Imaginea articolului Reexaminarea Legii privind darea în plată a fost amânată. Iniţiatorul acuză băncile de tergiversare

Reexaminarea Legii privind darea în plată a fost amânată. Iniţiatorul acuză băncile de tergiversare

"Ştiţi, formele astea de tergiversare pe care băncile le încearcă, cum că n-au avut timp să studieze amendamentele, asta face parte dintr-un război tactic pe care băncile îl încearcă, din nefericire, îl încearcă pe spinarea oamenilor. După cum aţi văzut, au încercat cu presiuni asupra parlamentarilor (...)Acum n-au avut timp să studieze amendamentele, ca atare, mai amână cu o săptămână. Vreau să vă spun că oamenii ăştia nu înţeleg că tot războiul acesta pe care îl duc ei, îl duc pe spinarea oamenilor şi în defavoarea lor", a declarat Daniel Zamfir, iniţiator al legii care a fost retrimisă Parlamentului spre reexaminare ţi urma să intre marţi în dezbaterea comisiilor de resort din Senat.

Deputatul PNL a mai spus că tentativele instituţiilor bancare sunt inutile şi că "în niciun caz, sub nicio formă, principiul legii, acela care este unul corect, de împărţire a riscului între client şi bancă, la acest principiu nu se modifică".

Comisia de buget a Senatului a luat, marţi, în discuţie Legea dării în plată, dar, la solicitarea reprezentanţilor băncilor au decis să amâne cu o săptămână dezbaterile. Reprezentanţii băncilor au motivat că nu au avut suficient timp la dispoziţie să studieze amendamentele.

La 18 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului, cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor, invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze "dificultăţi".

Forma trimisă la promulgare de Parlament a fost criticată şi de guvernatorul BNR Mugur Isărescu care declara, la începutul lunii ianuarie, că senatorii şi deputaţii trebuie să aibă în vedere, la reexaminarea legii dării în plată, recomandările primite, inclusiv de la Banca Central Europeană, astfel încât legea să îi protejeze pe cei care au credite pentru locuinţe şi nu alte persoane.

Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri.

Debitorul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului în care anunţă decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale şi ale executorului judecătoresc sau avocatului, după caz, vor fi suportate de debitor.

După comunicare deciziei de către debitor, creditorul nu mai poate urmări codebitori sau garanţii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.

Proiectul de lege prevede că la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici