- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (02.02.2016, 16:01)
- Lucian Negrea
Reexaminarea Legii privind darea în plată a fost amânată. Iniţiatorul acuză băncile de tergiversare
Deputatul PNL Daniel Zamfir a declarat, marţi, după ce Comisia de Buget a Senatului a decis amânarea discuţiilor pe Legea dării în plată, că această decizie a fost luată din cauza unor tergiversări pe care le-ar încerca băncile.
Urmărește
3857 afișări
Reexaminarea Legii privind darea în plată a fost amânată. Iniţiatorul acuză băncile de tergiversare
"Ştiţi, formele astea de tergiversare pe care băncile le încearcă, cum că n-au avut timp să studieze amendamentele, asta face parte dintr-un război tactic pe care băncile îl încearcă, din nefericire, îl încearcă pe spinarea oamenilor. După cum aţi văzut, au încercat cu presiuni asupra parlamentarilor (...)Acum n-au avut timp să studieze amendamentele, ca atare, mai amână cu o săptămână. Vreau să vă spun că oamenii ăştia nu înţeleg că tot războiul acesta pe care îl duc ei, îl duc pe spinarea oamenilor şi în defavoarea lor", a declarat Daniel Zamfir, iniţiator al legii care a fost retrimisă Parlamentului spre reexaminare ţi urma să intre marţi în dezbaterea comisiilor de resort din Senat.
Deputatul PNL a mai spus că tentativele instituţiilor bancare sunt inutile şi că "în niciun caz, sub nicio formă, principiul legii, acela care este unul corect, de împărţire a riscului între client şi bancă, la acest principiu nu se modifică".
Comisia de buget a Senatului a luat, marţi, în discuţie Legea dării în plată, dar, la solicitarea reprezentanţilor băncilor au decis să amâne cu o săptămână dezbaterile. Reprezentanţii băncilor au motivat că nu au avut suficient timp la dispoziţie să studieze amendamentele.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Vladimir Putin și Xi Jinping au avut o convorbire telefonică. Ce au discutat cei doi lideri la doar o zi după inaugurarea lui Trump
-
Situaţia reală de pe fronturile din Ucraina. În Pokrovsk situaţia e critică, iar în Velika Novosilka trupele ucrainene riscă să fie încercuite. Armata Kievului se retrage din puncte cheie ale frontului
-
Şeful armatei din Israel va demisiona
-
Consiliul Ecofin a adoptat recomandările privind planul bugetar-structural al României. Deficitul bugetar la sub 3% pe parcursul perioadei 2025-2031
La 18 decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului, cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor, invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze "dificultăţi".
Forma trimisă la promulgare de Parlament a fost criticată şi de guvernatorul BNR Mugur Isărescu care declara, la începutul lunii ianuarie, că senatorii şi deputaţii trebuie să aibă în vedere, la reexaminarea legii dării în plată, recomandările primite, inclusiv de la Banca Central Europeană, astfel încât legea să îi protejeze pe cei care au credite pentru locuinţe şi nu alte persoane.
Potrivit legii, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri.
Debitorul trebuie să transmită creditorului prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui notar public sau al unui avocat o notificare creditorului în care anunţă decizia de transmitere a dreptului de proprietate asupra bunului sau bunurilor ipotecate. Toate costurile notariale şi ale executorului judecătoresc sau avocatului, după caz, vor fi suportate de debitor.
Citeşte şi: Senatorii din comisia de buget discută reexaminarea legii privind darea în plată a imobilelor ipotecate, trimisă de preşedinte înapoi în Parlament
După comunicare deciziei de către debitor, creditorul nu mai poate urmări codebitori sau garanţii personali sau ipotecari pentru stingerea creditului.
Proiectul de lege prevede că la momentul încheierii contractului pentru transferul de proprietate, respectiv la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive, va fi stinsă orice datorie a debitorului faţă de creditor, acesta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt numele importante care au participat la ceremonia lui Donald Trump? Billy Ray Cyrus, Jason Aldean și Kid Rock s-au numărat printre invitați
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Digi RCS-RDS oferă tuturor abonaților din România acest voucher de 500 de lei. Ce trebuie să faci
CANCAN.RO
Categoria de pensionari din România care vor primi pensii mai mari cu 420 de lei, după indexarea din 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe