- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (28.07.2012, 15:18)
- Andi Manciu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REFERENDUM 2012: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne
Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică în cele peste 18 mii de secţii de votare deschise în ţară şi cele 306 în străinătate, pentru a se pronunţa în favoarea sau împotriva demiterii preşedintelui Traian Băsescu.
Urmărește
784 afișări
REFERENDUM 2012: Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi duminică la urne (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
Românii sunt chemaţi la referendumul de duminică, 29 iulie, pentru a răspunde la întrebarea "Sunteţi de acord cu demiterea Preşedintelui României, domnul Traian Băsescu?". Alegătorii pot opta pentru răspunsul "DA" sau "NU" din buletinul de vot, aplicând ştampila o singură dată în interiorul unuia dintre cele două patrulatere aferente celor două opţiuni.
Buletinul de vot în care ştampila este aplicată în afara unuia dintre patrulatere sau aplicată de mai multe ori este considerat nul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Secţiile de votare se vor deschide duminică pentru alegători începând cu ora 07.00 şi se vor închide la ora 23.00. Cei care la ora închiderii urnelor se află în secţia de votare îşi pot exprima opţiunea la referendum.
La referendumul de duminică, cetăţenii români pot vota la orice secţie din ţară sau din străinătate, în baza documentelor de identitate. Singura restricţie constă în faptul că cei care se află în localitatea de domiciliu trebuie să voteze la secţia de votare la care sunt arondaţi.
În situaţia alegătorilor cu domiciliul în România, aceştia îşi pot exprima opţiunea electorală pe baza cărţii de identitate valabilă, a cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate. Cetăţenii cu domiciliul în România nu pot vota însă la una dintre secţiile de votare din România pe baza paşaportului.
La nivelul ţării se vor organiza 18.242 de secţii de votare, iar totalul de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în listele electorale este de 18.308.612.
Cele mai multe dintre secţiile de votare sunt înregistrate la nivelul Capitalei, respectiv 1.235 de secţii, numărul total al bucureştenilor înscrişi în listele electorale fiind de 1.793.982. Astfel, în Ssectorul 1 sunt 207.318 persoane cu drept de vot, în Sectorul 2 - 324.171, în Sectorul 3 - 402.227, în Sectorul 4 - 275.501 de cetăţenii care au vârsta legală pentru a vota, în Sectorul 5 - 249.294, iar în Sectorul 6 - 335.381 de cetăţeni cu drept de vot.
În cazul cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate, aceştia îşi pot exprima opţiunea la o secţie de votare din ţară pe baza paşaportului, cu menţiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate.
De asemenea, românii aflaţi în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare din diaspora pe baza paşaportului simplu, a paşaportului de serviciu, a paşaportului diplomatic sau a cărţii de identitate. Pentru cetăţenii aflaţi în străinătate vor fi organizate 306 secţii de votare.
În cazul persoanelor spitalizate, netransportabile sau reţinute, acestea pot solicita prin intermediul conducerii spitalelor sau penitenciarelor folosirea urnei speciale de la o secţie de votare aflată în proximitate. Solicitările celor care doresc să voteze prin intermediul urnei speciale se depun până cel târziu sâmbătă, 28 iulie, ora 20.00, la biroul electoral al secţiei de votare.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor a anunţat vineri că un număr de 19.958 de deţinuţi şi-au exprimat intenţia de a vota la referendumul pentru demiterea preşedintelui, din 24.154 de persoane private de libertate care au drept de vot.
Citeşte şi:
REFERENDUM 2012: Au fost organizate 18.548 secţii de votare, din care 18.242 în ţară şi 306 în străinătate
La referendumul din 29 iulie pot vota persoanele arestate preventiv, inclusiv cele condamnate prin hotărârea primei instanţe, deţinuţii condamnaţi cărora nu le-au fost retrase drepturile electorale prin hotărârea judecătorească şi tinerii care au împlinit 18 ani aflaţi într-un centru de reeducare. Astfel, pot vota la referendum 24.154 de persoane private de libertate, iar dintre acestea şi-au exprimat intenţia de vot 19.958, a precizat ANP. Reprezentanţii secţiilor de votare vor merge la unităţile penitenciare cu urna specială.
În cadrul procesului electoral, votanţilor le este interzis accesul în cabina de votare cu aparate de înregistrat cu ajutorul cărora să fotografieze sau să filmeze buletinul electoral, ori opţiunea electorală. Cei care încearcă să imortalizeze buletinul de vot cu opţiunea la referendum riscă o pedeapsă cu închisoarea între 6 luni şi 3 ani.
Spre deosebire de alte scrutine, la referendumul din 29 iulie, Biroul Electoral Central a stabilit că "nu se justifică adoptarea măsurii de obligare a cetăţenilor care vor vota pe listele suplimentare de a completa o declaraţie pe propria răspundere cu privire la faptul că nu au mai votat în altă secţie".
BEC precizează că în completarea listelor suplimentare va fi cuprins în dreptul fiecărui alegător venit la vot Codul Numeric Personal, în baza căruia se vor verifica situaţiile de vot multiplu, pedepsite cu închisoare între 6 luni şi cinci ani.
Citeşte şi:
REFERENDUM 2012 - Ponta: Autorităţile locale vor fi sprijinite de procurori în cazuri în care votul este împiedicat
Pentru a fi validat referendumul din 29 iulie, astfel încât acesta să producă efecte juridice, trebuie să se prezinte la urne cel puţin 50% plus unu din numărul alegătorilor, adică 9.154.307 de alegători din totalul de 18.308.612 de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în listele electorale.
După centralizarea voturilor de către Biroul Electoral Central şi soluţionarea eventualelor contestaţii privind frauda electorală, Curtea Constituţională este instituţia care constată validitatea sau invaliditatea referendumului de demitere a preşedintelui României, prin hotărâre. În situaţia în care referendumul este declarat valid, iar majoritatea cetăţenilor au votat pentru demiterea preşedintelui, Curtea constată încetarea mandatului acestuia, urmând organizarea alegerilor prezidenţiale în termen de trei luni de zile.
În cazul în care la urne se prezintă mai puţin de jumătate din alegători, scrutinul este declarat invalid de către Curtea Constituţională, iar, potrivit Hotărârii Parlamentului din 6 iulie privind convocarea referendumului, Legislativul "va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat".
(Material realizat de Andi Manciu, andi.manciu@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe