- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (04.06.2019, 12:36)
- Ana Petrescu
Referendum după referendum. Iohannis, consultări la Cotroceni pentru revizuirea Constituţiei. PNL militează pentru o nouă consultare, la alegerile din toamnă/ USR vrea extinderea modificărilor şi la „Fără penali”
Preşedintele Klaus Iohannis a încheiat, marţi, la Palatul Cotroceni, prima zi a consultărilor cu partidele pe tema transpunerii în legislaţiei a referendumului pe justiţie. Primele delegaţii care au discutat cu şeful statului au fost ale PNL, USR şi UDMR. Miercuri au fost invitate la consultări delegaţiile PMP, ALDE, Pro România, minorităţile naţionale şi PSD.
Urmărește
4380 afișări
Referendum după referendum. Iohannis, consultări la Cotroceni, după reuşita din mai, în care cere introducerea textelor în Constituţie/ PNL militează pentru o nouă consultare, la alegerile din toamnă/ USR vrea extinderea modificărilor şi la „Fără penali” LIVE TEXT
UPDATE Kelemen Hunor: Nu există majoritate parlamentară cu noi pentru a trece o moţiune de cenzură
Liderul UDMR, Kelemn Hunor, a declarat, după consultările cu Klaus Iohannis de la Cotroceni, că în acest moment nu există o majoritate parlamentară calculată a Opoziţiei cu susţinerea partidului său pentru a trece o moţiune de cenzură la adresa Guvernului. El a spus că UDMR va susţine demersul.
"Nu am discutat despre acest scenariu (adoptarea unei moţiuni de cenzură-n.red.). O moţiune de cenzură este binevenită oricând. Nu neg că am avut discuţii cu PNL şi USR în această săptămână. Am făcut matematică cu ei. Nu există 233 de voturi nici cu noi. Acest lucru nu trebuie să conteze. Aseară am stat şi am calculat şi majoritate nu există", a declarat, marţi, Kelemen Hunor.
Totodată, liderul UDMR a transmis că parlamentarii Uniunii vor susţine o moţiune de cenzură la adresa Guvernului şi se vor consulta pe textul moţiunii de PNL.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
"Când va exista un text, aşa cum mi-au promis colegii din PNL, trimit textul şi la noi şi la USR, noi probabil că vom avea propunere de text în continuarea textului lor. Suntem pregătiţi pentru a susţine o moţiune de cenzură. Nu avem o problemă", a mai spus Kelemen Hunor.
Citeşte şi: Viorica Dăncilă şi Călin Popescu Tăriceanu merg la consultările de la Cotroceni. Cine mai face parte din delegaţiile PSD şi ALDE
UPDATE UDMR, al treilea partid care are consultări cu Klaus Iohannis pe tema aplicării referendumului
UDMR este al treilea partid ai cărui reprezentanţi au intrat la discuţii cu preşedintele Klaus Iohanis la Palatul Cotroceni, pe tema aplicării referendumului. Anterior la consultări au fost delegaţiile PNL şi USR. Kelemen Hunor a anunţat, luni, că susţine revizuirea Constituţiei.
Delegaţia UDMR care participă la consultările de la Cotroceni are în componenţă cinci membri, lideri de grupuri şi parlamentari, şi este condusă de liderul Uniunii Kelemen Hunor.
Kelemen a afirmat, luni pentru MEDIAFAX, că UDMR va susţine la consultăril cu şeful statului necesitatea unei noi Constituţii, în care să fie prevăzută eliminarea ordonanţelor de urgenţă, astfel încât să fie restabilită credibilitatea Parlamentului
UPDATE Dan Barna i-a spus lui Klaus Iohannis că opoziţia va depune moţiunea de cenzură săptămâna viitoare
Dan Barna a anunţat că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis, la consultările de la Cotroceni, că moţiunea de cenzură a opoziţiei va fi depusă cel mai probabil săptămâna viitoare. Delegaţia USR a discutat cu şeful statului şi despre scenariile de după moţiune cu privire la guvernare.
„Am încercat să analizăm şi calendarul posibil pe marginea moţiunii de cenzură, pe care opoziţia o va depune cel mai probabil săptămâna viitoare, şi am discutat scenarii pentru ca moţiunea să treacă. Scenariile sunt ca moţiuna să treacă sau să nu treacă. În situaţia în care moţiunea va trece vom discuta despre un guvern interimar sau un nou guvern. Alegerile anticipate după prezidenţiale sunt o necesitate şi asta i-am transmis şi preşedintelui, pentru că altfel am rămâne captivi ai unei majorităţi parlamentare care nu mai funcţionează în România. Am transmis că vom susţine orice variantă a unui Guvern, non PSD. Plus alegerea primarilor în două tururi şi acea abrogarea a OUG 114”, a afirmat Dan Barna, marţi, la Cotroceni.
Acesta a adăugat, referitor la discuţiile despre referendum, că odată cu revizuirea Constituţiei, ar trebui să fie inclusă şi transpusă în Legea fundamentală şi iniţiativa Fără penali în funcţii publice a USR.
„Am prezentat şi punctele de vedere ale USR şi Alianţei USR-PLUS. Noi considerăm că ar trebui să fie reforma constituţională cumva un pic mai largă, dar ea oricum va fi axată pe reducerea OUG. Preşedintele a fost de acord că iniţiativa Fără Penali în funcţii publice va trebui să fac parte din această revizuire, pentru că a trecut de CCR. Deci e o iniţiativă legitimă, morală şi legală. Vom continua să avem aceeaşi perspectivă fermă pe respectarea statului de drept şi vom face efoturi să aliniem legile justiţie cu recomandările Comisiei de la Veneţia”, a conchis Barna.
Preşedintele Iohannis a avut consultări cu PNL, USR şi urmează să aibă cu UDMR, pe tema transpunerii în Constituţie şi legislaţie a referendumului pe justiţie.
Miercuri au fost invitate la consultări delegaţiile PMP, ALDE, Pro România, minorităţile naţionale şi PSD.
UPDATE 14.00 USR, cel de-al doilea partid ai cărui reprezentanţii discută cu Iohannis de la Cotroceni
Delegaţia USR, condusă de Dan Barna, este ce-a de-a doua, după PNL, care participă la consultările de la Cotroceni cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema transpunerii în legislaţiei a referendumului pe justiţie.
Delegaţia USR este formată din Dan Barna, George Dîrcă, Silviu Dehelan, Ionuţ Moşteanu şi Cristina Prună. Ultimii care se văd la Cotroceni cu şeful statului, de la 15.00, sunt cei din delegaţia UDMR, condusă de Kelemen Hunor.
Miercuri au fost invitate la consultări delegaţiile PMP, ALDE, Pro România, minorităţile naţionale şi PSD.
UPDATE 13.15 Orban, la ieşire: PNL susţine toate demersurile preşedintelui Iohannis pentru transpunerea referendumului
Ludovic Orban a declarat că susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în Constituţie şi legislaţie voinţa exprimată de cetăţeni la referendumul pe justiţie. Liderul PNL a precizat că este o oportună reluarea dezbaterii publice pe legislaţia în justiţie.
„Reprezintă lege pentru noi şi PNL susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni la acest referendum. Am abordat şi subiectul legislaţiei în domeniul justiţiei. Susţinem clar reluarea dezbaterii publice pentru a genera o legislaţie în acord cu cea europeană, care să transpună recomandările din MCV şi ale Comisiei de la Veneţia. PNL va susţine orice alte iniţiative necesare pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni”, a afirmat Ludovic Orban, după consultările PNL cu Klaus Iohannis.
Acesta a adăugat că referendumul pentru revizuirea Constituţiei ar trebui să aibă loc odată cu alegerile prezidenţiale.
„Ar fi bine să se ajungă la referendum odată cu scrutinul de alegeri prezidenţiale, pentru că e şi mai ieftin, şi mai potrivit să organizăm referendumul cu ocazia acestor alegeri. Nu cred că va exista un partid politic care să se opună voinţei exprimate de cetăţeni, ca atare nu cred că va fi o dezbatere polemică pe această temă. Eu cred că trebuie transpusă în modificări constituţionale cât mai repede posibil, epntru că ştim bine că practica tergiversării poate să creeze pentru anumite forţe politice pretext pentru a amâna aceste modificări în speranţă că nu vor fi adoptate. Eu cred că modificările trebuie să fie făcute într-un ritm cât mai alert posibil”, a completat liderul PNL.
Şeful statului a declarat, înaintea consultărilor de la Cotroceni cu partidele, că un referendum pentru revizuirea Constituţiei ar putea avea loc la alegerile locale sau parlamentare de anul viitor, nu neapărat la cele prezidenţiale.
Preşedintele Iohannis a adăugat că „prezidenţialele sunt primele, dar nu este obligatoriu să venim cu referendum pe prezidenţiale, putem să venim la fel de bine pe alegerile locale sau chiar pe parlamentare”.
Klaus Iohannis are consultări marţi şi miercuri cu partidele politice din Parlament pe tema transpunerii în legislaţie a referendumului.
Klaus Iohannis: Nu este neapărat de dorit să mergem pe o revizuire largă a Constituţiei
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că nu este de dorit acum să existe o revizuire mai largă a Constituţiei, ci mai degrabă doar implementarea în Legea fundamentală a rezultatului referendumului pe justiţie.
„Nu este neapărat de dorit să mergem pe o revizuire largă a Constituţiei în această configuraţie, avem rezultatul foarte pozitiv al unui referendum şi acest rezultat trebuie implementat acum. Dacă vrem o revizuire mai largă sau modernizare sau o nouă constituţie, atunci cest lucru trebuie discutat ulterior şi trebuie găsită o largă majoritate politică care sprijină o astfel de revizuire amplă a Constituţiei. În acest moment după părerea mea condiţiile pentru o amplă revizuire a Constituţiei nu sunt date”, a afirmat Klaus Iohannis, marţi, la Palatul Cotroceni.
Întrebat când crede că ar putea avea loc un referendum pentru revizuirea Constituţiei, mai repede sau la alegerile locale de anul viitor, şeful statului a răspuns: „Ce referendumul pentru revizuirea Constituţiei pentru implementarea a ce s-a votat acum trebuie organizat când se poate şi cu cât mai repede, cu atât mai bine, pe de altă parte având în vedere că avem 4 alegeri, primele le-am avut, avem încă trei, ar fi cel puţin ciudat să se organizeze referendumul între alegeri fiindcă românii nu cred că agreează să vină la vot de 4 ori plus încă o dată. Nu este nici un fel de problemă ca referendumul de validare să fie suprapus peste una din alegerile care vor veni în următorul an”.
Preşedintele Iohannis a adăugat că „prezidenţialele sunt primele, dar nu este obligatoriu să venim cu referendum pe prezidenţiale, putem să venim la fel de bine pe alegerile locale sau chiar pe parlamentare”.
Preşedintele Klaus Iohannis: Referendum a fost câştigat de mine împreună cu românii
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înaintea începerii consultărilor cu partidele la Cotroceni, că referendumul a fost câştigat de el împreună cu românii şi este evident că acesta trebuie implementat prin punerea în practică a Constituţiei.
„Partidele politice. Am convocat aceste consultări după ce a fost foarte clar că referendumul a fost câştigat de mine împreună cu românii şi după ce am aflat cu toţii rezultatele la alegerile europarlamentare. Acum este evident că ceea ce a decis poporul la referendum trebuie urgent implementat în practică, adică în legislaţie, însemnând în constituţie şi în lege. Avem cu siguranţă cele 2 chestiuni care rezultă direct din răspunsul covârşitor afirmativ al românilor la cele două întrebări, respectiv introducerea interdicţiei de a acorda amnistie şi graţiere corupţilor, iar a doua chestiune interdicţia dată guvernului de a emite OUG în domeniu legilor justiţiei, a politici penale şi sigur trebuie introdusă o prevedere care permite atacarea OUG şi altor instituţii decât Avocatului Poporului”, a afirmat Klaus Iohannis, marţi, la Palatul Cotroceni.
Şeful statului a adăugat că este optimist cu privire la constituirea unei majorităţi parlamentare în vederea transpunerii rezultatului referendumului pe justiţie în Constituţie şi legislaţie.
„Eu cred că se poate constitui o majoritate fiindcă partidele au înţeles importanţa votului dat la referendum. Eu sunt optimist îna ceastă privinţă. Iar dacă nu se întâmplă cetăţenii mai au la dispoziţie alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare. Nu e neapărat de dorit să mergem pe o revizuire mai largă a Constituţiei. Dacă vrem o revuzuire mai largă sau o nou Consituţie, acest lucru trebuie discutam ulterior şi trebuie găsită o largă majoritate parlamentară”, a conchis Iohannis.
Au început consultările
Preşedintele României a convocat, marţi şi miercuri, consultări cu toate partidele din Parlament pentru a putea transpune în legislaţie ceea ce au votat românii la referendumul pe justiţie din 26 mai.
Potrivit datelor finale centralizate de BEC, la referendumul pe teme de justiţie, din 7.922.591 de participanţi, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.
Din delegaţia liberalilor fac parte Ludovic Orban, Raluca Turcan, Florin Roman, Ionuţ Ştefan şi Nelu Turc.
După PNL, de la ora 14.00, intra la discuţii cu preşedintele Iohannis delegaţia USR formată din Dan Barna, George Dîrcă, Silviu Dehelan, Ionuţ Moşteanu şi Cristina Prună. Ultimii care se văd la Cotroceni cu şeful statului, de la 15.00, sunt cei din delegaţia UDMR, condusă de Kelemen Hunor.
Miercuri au fost invitate la consultări delegaţiile PMP, ALDE, Pro România, minorităţile naţionale şi PSD.
La anunţul legat de consultările de la Cotroceni, preşedintele a precizat că este momentul ca ceea ce a decis poporul la referendum să fie pus în practică, în Constituţie, iar în primă fază procedura să fie făcută în Parlament.
Biroul Electoral Central (BEC) a anunşat, luni, la o săptămână după referendumul pe justiţie de pe 26 mai, rezultatele finale ale scrutinului, peste 6 milioane de alegători votând „Da” la ambele întrebări de pe buletinele de vot.
Potrivit datelor finale centralizate de BEC, la referendumul pe teme de justiţie, din 7.922.591 de participanţi, 6.459.383 de răspunsuri au fost favorabile întrebării referitoare la interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie. De asemenea, la întrebarea privind interzicerea adoptării OUG în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, 6.477.865 de răspunsuri au fost favorabile.
Citește pe alephnews.ro: Robert Fico a declarat că opoziția plănuiește o lovitură de stat similară cu revolta EuroMaidan din Ucraina. Ce a declarat Premierul slovac
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Iohannis, după ce Senatul a respins ridicarea imunităţii lui Tăriceanu: Jalnic şi ruşinos. Nu au înţeles nimic
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe