- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.09.2018, 12:36)
- Ionel Dancu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REFERENDUM familie: O săptămână până la vot. Cum se poziţionează partidele politice
Românii sunt aşteptaţi la urne, peste o săptămână, la referendumul naţional pentru redefinirea familiei. PSD a anunţat că va face doar acţiuni de informare, ALDE, PNL şi UDMR îşi îndeamnă simpatizanţii să voteze conform conştiinţei, PMP cere un vot în favoare, iar USR se opune referendumului.
Urmărește
9445 afișări
REFERENDUM familie: O săptămână până la vot. Cum se poziţionează partidele politice
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi că social-democraţii nu se vor implica în campania electorală pentru referendum, dar vor face acţiuni de informare. „Întrebarea care e pusă pe buletinul de vot este destul de neclară şi trebuie să îi ajutăm pe oameni să voteze în cunoştinţă de cauză”, a explicat Dragnea.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, în timpul reuniunii socialiştilor europeni, la Bruxelles, că este obligaţia tuturor să facă acţiuni în care să arate ce înseamnă referendumul pentru familie, dar că PSD nu va face campanie. „Este obligaţia tuturor să facă acţiuni în care să arate ce înseamnă acest referendum, dar nu vom face campanie pentru a se lua o decizie sau alta”, a declarat Dăncilă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, miercuri, că formaţiunea pe care o conduce nu se va implica în campania pentru referendum şi că partidul recomandă votanţilor săi să voteze conform conştiinţei.
Şi preşedintele PNL Ludovic Orban a spus, pe 2 septembrie, că PNL susţine referendumul pentru redefinirea noţiunii de căsătorie în Constituţie, dar nu va impune membrilor cum să voteze, pentru că fiecare se va poziţiona „în funcţie de cum îi dictează conştiinţa”. Orban a anunţat, joi, că va participa la referendumul pentru redefinirea familiei, liberalul neprecizând însă cum va vota.
De asemenea, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a cerut vineri, maghiarilor din România, să participe la referendumul din octombrie pentru familia tradiţională şi să voteze după conştiinţă, fiecare susţinând valorile şi principiile în care crede.
Pe de altă parte, preşedintele PMP, Eugen Tomac, le-a recomandat membrilor şi simpatizanţilor partidului să iasă la vot şi să voteze „Da”.
Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, marţi, că parlamentarii formaţiunii vor vota împotriva modificării Constituţiei pentru redefinirea noţiunii de familie, considerând că este o temă falsă, iar a doua zi după referendum viaţa niciunei familii nu va fi mai bună cu absolut nimic.
Pe reţelele de socializare au apărut pagini care îndeamnă la boicotare a referendumului.
„Credem că #boicot este o alegere a celor care nu doresc să legitimeze prin votul lor referendumul din 6 şi 7 octombrie 2018. Prin urmare, comunitatea #boicotlareferendum nu participă la vot. Cu sau fără cvorum, vom sta acasă în ambele zile. Credem că fiecare român are dreptul să aibă o familie care să-l susţină, să-l respecte, să-l iubească, prin urmare credem că nu este nevoie de instaurarea unui singur model de familie”, spun iniţiatorii comunităţii #boicotlareferendum.
Referendumul se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie 2018, între orele 7.00 şi 21.00.
Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?".
Senatul a adoptat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi. „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instituirea copiilor”, prevede modificarea adusă articolului 48 din Constituţia României.
Referendumul a fost cerut de Coaliţia pentru Familie.
Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.
Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 august 2018 este de 18.917.495, potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Electorale Permanente.
MAE organizează, pentru referendumul pentru familie, 377 secţii de votare în străinătate, din care 192 pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare şi institutele culturale, iar 185 în alte locaţii, cele mai multe fiind în Italia, Spania şi Republica Moldova. Cele mai multe secţii de votare vor fi organizate în Italia (58), Spania (47), Republica Moldova (35), Statele Unite ale Americii (32), Marea Britanie (19), Franţa (15) şi Germania (14).
Referendumul va costa 163,712 milioane de lei, potrivit unui anunţ al Guvernului.
Citeşte şi: Orban: Guvernul a jefuit administraţiile locale cu 7 miliarde de lei/ Guvernanţii nu fură doar resursele publice, ci şi idei
Citeşte şi: Ludovic Orban: Probabil voi depune plângere la rezoluţia DIICOT. Nu am auzit să fi fost chemaţi la audieri Dragnea sau Dăncilă
Citeşte şi: REFERENDUM FAMILIE. Adriana Săftoiu: E o manipulare politică ticăloasă. Nu există nicio dovadă că asupra familiei “tradiţionale” planează pericolul iminent de a fi atacată
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Orban: Guvernul a jefuit administraţiile locale cu 7 miliarde de lei/ Guvernanţii nu fură doar resursele publice, ci şi idei
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe