- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%. Nicuşor Dan: Vreau să mulţumesc bucureştenilor care au venit în număr aşa de mare la referendum
- Rezultate parţiale referendum după centralizarea peste 85% din secţii. Toate întrebările vor trece cu DA
- „Vreau să mulţumesc bucureştenilor care au venit în număr aşa de mare la referendum”, a spus Nicuşor Dan.
- Referendumul, organizat de Nicuşor Dan, a coincis cu primul tur al alegerilor prezidenţiale.
- Au putut vota alegătorii care sunt cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti, indiferent de momentul dobândirii reşedinţei/vizei de flotant
UPDATE Avem rezultatul referendumului din Bucureşti. A trecut: Peste 60% răspunsuri „Da” la toate cele trei întrebări de la referendum
UPDATE 07:20 Cum au votat bucureştenii la referendum
UPDATE Rezultate parţiale referendum după centralizarea peste 85% din secţii. Toate întrebările vor trece cu DA
Întrebare 1
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
Întrebare 2
Întrebare 3
UPDATE 01:00 43% din secţii numărate
183.366 de bucureşteni au răspuns DA la prima întrebare, după procesarea a 556 de procese verbale din 1289. 95.985 de locuitori ai Capitalei au răspuns NU.
177.438 de bucureşteni au răspuns DA la a doua întrebare, 101.564 au răspuns NU.
La a treia întrebare, 236.552 de bucureşteni au răspuns DA, 43.226 au răspuns NU.
UPDATE 21:30 Nicuşor Dan face primele declaraţii după Referendumul pe Bucureşti
„Vreau să mulţumesc bucureştenilor care au venit în număr aşa de mare la referendum. Le mulţumesc că au înţeles miza uriaşă pentru oraş a acestui exerciţiu democratic. Prin voinţa lor, oraşul revine la normalitate şi la raţiune, de la care jocuri politicianiste făcute acum 20 de ani l-au deturnat ducând organizarea oraşului în absurd. Vă asigur că înţelegem responsabilitatea pe care ne-o transferaţi prin votul de azi, vă previn că marile lucrări de care oraşul are nevoie necesiră timp pentru proceduri administrative, însă după votul de azi dacă nu vom reuşi nu avem nicio scuză”, a spus Nicuşor Dan.
El susţine că votul de la referendum trebuie să fie confirmat de Parlament.
„Nu cred că partidele politice pot să ignore voinţa a 500.000 de bucureşteni, însă pentru siguranţă solicit partidelor politice ca până la alegerile de săptămâna viitoare să se pronunţe cu privire la transpunerea în legislaţie a rezultatului referendumului de azi. Adică, în dezbaterea pe care o să o avem în câteva săptămâni pe legea bugetului naţional să fie inclus rezultatul referendumului, în dezbaterea pe care o să o avem în prima jumătate a lui 2025 pe Codul urbanismului să fie inclus rezultatul referendumului de azi şi Codul fiscal să fie modificat conform referedumului de azi”, a mai spus primarul general.
UPDATE 21:00 Rezultate EXIT-POLL
La prima întrebare legată de repartizarea impozitelor şi taxelor locale: DA 64% / NU 35%
Întrebarea 2 despre centralizarea autorizaţiilor de construire: DA 67% / NU 32 %
La 3, la întrebarea despre programul de prevenire a consumului de droguri în şcoli: 82% DA / 17% NU
UPDATE 21:00 Prezenţă de 40,96%
Au votat 732.061 la referendumul local organizat de Primăria Municipiului Bucureşti.
UPDATE Primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, va face declaraţii de presă la sediul PMB, în jurul orei 21:30.
UPDATE Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat validat
Referendumul poate fi validat, prezenţa la vot a depăşit 30%. Pentru a fi validat este nevoie ca 25% din votanţi să aibă voturi valabil exprimate. Fiecare întrebare trece dacă are 50% plus 1 din voturi.
UPDATE Prezenţa la vot ora 16:45 - aproape 30%
Potrivit datelor centralizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), până la ora 16:45 au votat puţin peste 525.000 de alegători, însemnând 29,39% din totalul celor cu drept de vot.
Cei cu vârste cuprinse între 45 şi 64 de ani şi cei de peste 65 de ani s-au prezentat, până la această oră, în număr mai mare pentru a vota şi la referendum.
Cei de vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani reprezintă categoria cu cea mai mică prezenţă la secţiile de votare.
UPDATE Mesaj de la Primăria Municipiului Bucureşti pentru votanţii care au viză de flotant
UPDATE Prezenţă la referendum la ora 15:05: 23,41% din electorat
UPDATE Prezenţa la vot la referendumul din 24 noiembrie din capitală, ora 14:05: 19,72% din alegători
La ora 14:05, 352.489 de alegători s-au prezentat la urne pentru referendumul din 24 noiembrie, reprezentând 19,72% din totalul votanţilor. Femeile s-au prezentat într-un număr mai ridicat, 191.108 dintre cei care au votat fiind de sex feminin, comparativ cu 161.384 de bărbaţi.
UPDATE Prezenţa la referendum la ora 13:05: 16,11% din alegători
Până la ora 13:05, 287.994 de bucureşteni şi-au exprimat votul la referendumul de astăzi, reprezentând 16,11% din totalul alegătorilor. Dintre aceştia, 155.331 sunt femei şi 132.663 sunt bărbaţi.
UPDATE ORA 12:05: Prezenţă de 12,01%
UPDATE ORA 11:05 - Prezenţă de 7,84%, femeile, o prezenţă mai mare la vot
La ora 11:05, prezenţa la referendum în Capitală a fost de 7,84%, cu un total de 140.194 de votanţi. Dintre aceştia, 73.582 sunt femei şi 66.612 sunt bărbaţi.
UPDATE ORA 10:05 - Prezenţa la vot - 4,57%
UPDATE ORA 09:05
La ora 09:05, prezenţa la referendum a fost de 2,31%, cu un total de 41.425 de votanţi. Dintre aceştia, 20.742 sunt femei şi 20.683 sunt bărbaţi.
UPDATE ORA 08:00
UPDATE ORA 07:00
La referendumul din Capitală, urnele de vot s-au deschis la ora 07:00 şi se vor închide la ora 21:00. Sunt aşteptaţi la vot aproximativ 1,8 milioane de bucureşteni. „Dacă la ora 21:00 sunt persoane la coadă, toţi vor putea vota, dar nu mai târziu de ora 23:59”, a declarat Nicuşor Dan joi, într-o conferinţă de presă.
Aproape 1,8 milioane de bucureşteni sunt aşteptaţi duminică la referendumul local iniţiat de primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.
Cele trei întrebări care se vor regăsi pe buletinele de vot de la referendumul local la care bucureştenii vor trebui să răspundă sunt următoarele:
1. Sunteţi de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită Autorizaţiile de Construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?
Informaţii oferite de PMB cu privire la referendumul 2024
- Alegătorii vor vota în aceleaşi secţii cu secţiile pentru alegerile prezidenţiale. Este vorba despre aceleaşi secţii care au fost utilizate la alegerile locale şi acelaşi interval de timp, începând cu 7 dimineaţa până la ora 21 seara.
- Se votează cu aceeaşi ştampilă, dar pe buletine de vot separate. Astfel, alegătorii vor primi un buletin pentru alegerile prezidenţiale şi trei buletine de vot pentru cele trei întrebări care sunt supuse votului cetăţenilor la referendum.
- Cine poate vota? Pot vota alegători care sunt cetăţeni români cu domiciliul sau reşedinţa în Bucureşti, indiferent de momentul dobândirii reşedinţei/vizei de flotant.
- Alegătorii din Bucureşti vor vota la secţiile de vot la care sunt arondaţi, cu câteva excepţii: (membrii birourilor electorale şi toate persoanele care sunt implicate în procesul electoral – care vor vota pe lista suplimentară de la locaţia în care îşi desfăşoară activitatea, de asemenea alegătorii cu mobilitate redusă etc.) Reglementările pentru urna specială sunt aceleaşi pe care le cunoaştem. Cei care vor să aibă urnă specială trebuie să facă două cereri diferite. Una pentru alegeri prezidenţiale, una pentru referendumul local.
- Alegătorii pot alege să voteze şi la alegerile prezidenţiale şi la referendum sau doar la alegerile prezidenţiale sau doar la referendum.
- Pentru referendum există trei buletine de vot, câte unul pentru fiecare din întrebări. Nu poţi lua doar un buletin sau două dintre buletinele pentru referendum. Cine doreşte să participe la referendum va lua toate cele trei buletine de vot care conţin cele trei întrebări.
- Este interzisă fotografierea buletinului de vot.
- Despre ştampila care se aplică pe buletinul de vot al referendumului: există două căsuţe, una cu DA, una cu NU şi pentru ca votul să fie valabil exprimat trebuie aplicată ştampila fie pe DA, fie pe NU.
- Votul se încheie la ora 21:00 dar, dacă la ora 21:00 există coadă la secţia de votare, toţi oamenii care stau la coadă vor putea să voteze, dar nu mai târziu de ora 23:59.
- Pentru ca referendumul să fie validat trebuie să avem o prezenţă la vot de 30% din persoanele cu drept de vot din Municipiul Bucureşti, adică 540.000 de oameni, iar buletinele valabil exprimate să fie cel puţin 25% din numărul persoanelor cu drept de vot, deci trebuie să existe 450.000 de buletine de vot valabil exprimate.
Subiectele propuse în referendum
Cele trei întrebări de pe buletinele de vot au fost selectate pentru a aborda unele dintre cele mai controversate şi discutate subiecte din administraţia locală.
Prima întrebare propune ca toate autorizaţiile de construire din Bucureşti să fie emise de Primăria Generală, în loc de primăriile de sector. Nicuşor Dan argumentează că această măsură ar permite un control mai strict al dezvoltării urbanistice, evitând construcţiile ilegale şi reglementările contradictorii între sectoare. Susţinătorii iniţiativei consideră că centralizarea ar duce la o urbanizare mai coerentă, cu reguli clare aplicabile în tot oraşul. Criticii, însă, văd în această propunere un risc de centralizare excesivă a puterii, diminuând rolul primăriilor de sector care au fost, până acum, mai aproape de nevoile locale. Mai multe voci din opoziţie au avertizat că această măsură ar putea duce la întârzieri în emiterea autorizaţiilor şi la o birocraţie crescută.
A doua întrebare se concentrează pe finanţarea administraţiei locale, sugerând ca distribuirea impozitelor şi taxelor locale să fie gestionată exclusiv de Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Argumentul este că resursele trebuie administrate centralizat pentru a permite dezvoltarea unor proiecte strategice la nivelul întregului oraş, nu doar în anumite sectoare. În acest caz, dezbaterea se învârte în jurul autonomiei primăriilor de sector, care s-ar putea vedea limitate în alocarea fondurilor, în funcţie de priorităţile stabilite de Primăria Generală. Opozanţii măsurii subliniază că fiecare sector are nevoi specifice, iar centralizarea ar putea să nu fie cea mai eficientă soluţie pentru problemele locale.
A treia întrebare se adresează direct siguranţei tinerilor şi a fost propusă de consilierii PSD, vizând introducerea unui program de educaţie pentru prevenirea consumului de droguri în şcolile din Bucureşti. Scopul iniţiativei este de a informa elevii despre riscurile asociate consumului de substanţe interzise şi de a reduce incidenţa acestui fenomen. Propunerea vine pe fondul unei creşteri a cazurilor de consum de droguri în rândul tinerilor, problemă considerată de mulţi ca fiind ignorată prea mult timp. Există, însă, păreri diferite cu privire la eficienţa unor astfel de programe, unii părinţi şi specialişti argumentând că educaţia antidrog trebuie susţinută şi de măsuri concrete de prevenţie şi tratament pentru cei afectaţi.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.