- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Relaţia cu Rusia, subiect de discuţie la dezbaterea în comisii a Strategiei de apărare
Membrii Comisiilor de politică externă din Parlament nu au ajuns, marţi, la un consens privind o propunere de a se aborda expres în Strategia Naţională de Apărare a Ţării a relaţiei României cu Rusia, au declarat pentru MEDIAFAX surse participante la şedinţă.
Relaţia cu Rusia, subiect de discuţie la dezbaterea în comisii a Strategiei de apărare (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
"Au fost discuţii vis-a-vis de modul în care abordăm relaţia cu Rusia în Strategia Naţională de Apărare. (...) Principala chestiune discutată a fost abordarea relaţiei cu Rusia - unii au zis s-o abordăm în mod evident, alţii s-au opus, spunând s-o abordăm la pachet cu alte state. Aşa ar trebui să abordăm şi relaţia cu Ucraina, cu Turcia. A rămas să găsim o formulă", au declarat sursele citate.
Potrivit aceloraşi surse, în şedinţa de marţi a comisiilor de politică externă reunite s-a discutat despre necesitatea acordării unei atenţii mai mari a participării Turciei în cadrul Balcanilor de Vest, despre instituirea principiului de voluntariat vis-a-vis de acţiunea militară a României, dar şi despre vulnerabilitatea reprezentată de campaniile de presă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Membrii comisiilor de politică externă din Parlament au amânat, marţi, emiterea unui aviz pentru Strategia naţională de apărare pentru săptămâna viitoare, când intenţionează să amendeze documentul elaborat de CSAT, inclusiv în domeniul vulnerabilităţilor.
"Au fost dezbateri foarte interesante şi foarte constructive în legătură cu Strategia naţională de apărare, pentru că au fost 10-12 amendamente foarte concrete şi foarte serioase. Ne-am hotărât să ne vedem luni, la ora 14.00, pentru a decide textual pe fiecare amendament în parte. Am abordat toate elementele care au fost abordate şi în media, a fost o atmosferă constructivă şi eu cred că colegii noştri de la cele două comisii vor aduce contribuţii serioase atât pe probleme de politică externă, cât şi câteva consideraţii pe care colegii noştri au dorit să le facă vor fi introduse în aviz şi vor pleca spre Comisia de apărare", a declarat preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Attila Korodi.
El a precizat că amendamentele vizează zona geostrategică în care România este poziţionată, existând posibilitatea introducerii unor elemene proactive în raport cu vecinii României, dar şi cu "actori mai importanţi".
CSAT a decis, în 22 iunie, să înainteze Parlamentului, spre aprobare, Strategia de Apărare a Ţării, propusă de şeful statului, Traian Băsescu declarându-se dispus să fie receptiv la recomandările membrilor Parlamentului cu ocazia dezbaterilor din forul Legislativ.
Preşedinţia a informat că membrii CSAT au analizat Strategia de Apărare a Ţării, propusă de preşedinte.
"În urma dezbaterilor din cadrul şedinţei, a fost luată decizia de înaintare a documentului către Parlamentul României spre aprobare, în temeiul art. 65, alin. (2), lit f), din Constituţia României, şi al prevederilor Legii nr. 473/2004 privind planificarea apărării. Documentul reprezintă instrumentul de lucru în baza căruia instituţiile din domeniul securităţii naţionale sunt chemate să elaboreze propriile strategii sectoriale ce vor conţine măsurile concrete destinate contracarării şi combaterii riscurilor şi ameninţărilor", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis agenţiei MEDIAFAX după şedinţa CSAT.
Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată în CSAT.
Potrivit documentului transmis Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, spre dezbatere şi aprobare, principalele vulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local cât şi naţional.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO