„Remanierea de vară”, joc politic în doi: Dragnea evaluează, dar Grindeanu remaniază

„Remanierea de vară” depăşeşte stadiul de subiect de presă în perioada Rusaliilor, când nu prea sunt ştiri politice iar cititorii sunt cu gândul la vacanţă, şi prinde contur în special din cauza fracturii evidente care a intervenit între Liviu Dragnea, care o cere, şi Sorin Grindeanu, care nu vrea.

Urmărește
1356 afișări
Imaginea articolului „Remanierea de vară”, joc politic în doi: Dragnea evaluează, dar Grindeanu remaniază

ANALIZĂ: „Remanierea de vară”, joc politic în doi: Dragnea evaluează, dar Grindeanu remaniază (Imagine: Alexandra Pandrea/ Arhiva Mediafax Foto)

Tema „remanierii de vară” a fost lansată în urmă cu două săptămâni de liderul PSD Liviu Dragnea, susţinut „complice” de omologul său de la ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu. Cei doi „seniori” care conduc coaliţia de guvernare s-au gândit să-şi evalueze, fiecare, miniştrii din Cabinet, lăsându-l astfel de mai tânărul premier Grindeanu să aştepte rezultatele evaluărilor făcute de ei, ca şi sugestiile de remaniere.

Dragnea şi Tăriceanu, front comun împotriva lui Grindeanu

„În minutul 15 din repriza întâi, când conducem cu 3-0, nu facem schimbări”, a replicat, la momentul respectiv, Grindeanu, în limbajul universal al termenilor sportivi. Traducerea politică a acestui mesaj - „Nu facem remaniere!” – a fost de natură să-l enerveze pe şeful său de partid, Liviu Dragnea, care a atacat imediat, pe două paliere:

În primul rând, Dragnea a spus public că declaraţia lui Grindeanu nu e „bună” şi l-a certat, transmiţându-i că „nu asta e abordarea” potrivită şi că există meciuri celebre în care nu te califici cu un scor de 3-0.

În al doilea rând, Dragnea i-a chemat pe miniştri la partid, unde a avut discuţii tete-a-tete pentru a vedea starea de spirit a echipei guvernamentale. Public, liderul PSD a spus doar că e nemulţumit de „viteza de implementare” a programului de guvernare.

Tăriceanu, atac frontal la premier

În acelaşi timp, însă, Tăriceanu a lansat un atac frontal la adresa lui Grindeanu. El a ridicat „semne de întrebare” în ceea ce priveşte activitatea Guvernului, legat de faptul că Legea salarizării a fost asumată la nivelul Parlamentului şi ar fi fost normal să fie promovată de Executiv.

„Guvernul se sprijină în primul rând pe PSD”, a fost replica acidă a lui Grindeanu, care a arătat că atacul lui Tăriceanu la adresa sa a fost unul gratuit, întrucât decizia politică de a merge cu Legea salarizării în Parlament a fost luată la CExN al PSD de la Sinaia şi ca urmare a unei şedinţe ALDE, motivul constând în reducerea termenelor privind adoptarea.

Dragnea evaluează, Tăriceanu primeşte „rapoarte stufoase”

În aceste condiţii, fractura dintre Dragnea şi Tăriceanu, pe de o parte, şi premierul Grindeanu, pe de altă parte, a devenit nu doar evidentă, dar şi de notorietate având în vedere declaraţiile publice contradictorii pe tema evaluării şi remanierii miniştrilor.

Dragnea s-a repliat şi a spus, public, că nu e neapărat necesar ca evaluările miniştrilor să se finalizeze cu decizii de remaniere şi că el va face doar o evaluare a activităţii guvernamentale, nemulţumit fiind de viteza de implementare a programului de guvernare.

Tăriceanu a spus şi el că va face o evaluare a activităţii miniştrilor ALDE, în urma unor discuţii cu fiecare în parte. El a arătat că a primit, astfel, şi două „rapoarte stufoase” din partea unor miniştri ALDE cu privire la actul de guvernare.

Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, susţinut de ALDE, a fost cel care a susţinut public că există unele întârzieri în avizarea proiectelor de lege şi consideră că este necesară o mai bună comunicare şi o mai bună conlucrare între ministere.

„Remaniabilii” şi supărările lui Dragnea

Liderul PSD Liviu Dragnea a exprimat, public, în repetate rânduri, nemulţumiri la adresa ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Dragnea i-a reproşat acestuia că nu îi ia în seamă solicitările publice (recent i-a solicitat să îi adreseze directorului ORNISS o cerere legată de persoanele care au intrat în arhiva SIPA, n.r.), sau că nu prezintă în Parlament legile Justiţiei. Din acest punct de vedere, Toader ar putea fi primul pe lista lui Dragnea de remaniabili.

Liderul PSD a exprimat, de asemenea, nemulţumiri publice şi faţă de activitatea ministrului de Finanţe, Viorel Ştefan, dar şi faţă de cea a ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, aceasta primind şi o „mustrare verbală” la CExN al PSD.

Vasilescu a spus, însă, probabil în urma discuţiei avute cu Dragnea, că în cazul său nu crede că e nicio problemă. „Eu am comunicat bine, nu ştiu ce s-a înţeles”, a comentat Olguţa Vasilescu situaţia sa.

Nici ministrul Florian Bodog (Sănătate) nu s-ar afla în graţiile lui Dragnea, aşa cum nu se află nici Toma Petcu (Energie, susţinut de ALDE). Petcu a fost „salvat” de două ori până acum de la o eventuală remaniere, ca urmare a faptului că, deşi Dragnea a insistat, Tăriceanu s-a opus categoric.

„Remanierea, atributul premierului”...

Întrebările repetate ale jurnaliştilor pe tema remanierii primesc, de regulă, un răspuns standard, prestabilit: „Remanierea e atributul premierului. Se face, nu se discută la televizor”.

În speţa de faţă, acest răspuns prestabilit are şi o nuanţă: într-adevăr, deşi Dragnea şi Tăriceanu au făcut evaluări şi rapoarte în privinţa activităţii miniştrilor, ultimul cuvânt în privinţa deciziei de remaniere îl are premierul, în cazul de faţă Sorin Grindeanu. Dacă Grindeanu se opune, aşa cum a declarat, nu vom asista la nicio „remaniere de vară”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici