Renate Weber: Conferinţa Preşedinţilor, când se pronunţă instanţa supremă pe Kovesi. Mi se pare inadmisibil

Europarlamentarul ALDE Renate Weber a declarat marţi pentru MEDIAFAX că este o formă de presiune a politicului asupra justiţiei din România organizarea şedinţei Conferinţei Preşedinţilor miercuri, în ziua în care ÎCCJ se pronunţă pe contestaţia Laurei Codruţa Kovesi împotriva controlului judiciar.

Urmărește
3045 afișări
Imaginea articolului Renate Weber: Conferinţa Preşedinţilor, când se pronunţă instanţa supremă pe Kovesi. Mi se pare inadmisibil

Renate Weber: Conferinţa Preşedinţilor, când se pronunţă instanţa supremă pe Kovesi. Mi se pare inadmisibil

„Mie mi se pare inadmisibil. Ei fac o Conferinţă a Preşedinţilor, când mâine (miercuri - n.r.) se pronunţă instanţa noastră supremă. Şi asta nu e formă de presiune asupra justiţiei din România? Este absolut inadmisibil. Oricât de îngrijorat ai fi, mâine (miercuri - n.r.) se pronunţă un judecător de la instanţa supremă. Este incredibil. Eu nu mai înţeleg nimic din ce se întâmplă în acest moment cu regulile de bază privind respectarea independenţei justiţiei”, a declarat pentru MEDIAFAX Renate Weber.

Ea a mai spus că speră ca subiectul procurorului şef european să nu figureze pe ordinea de zi a Conferinţei Preşedinţilor de miercuri.

„Mă aştept ca peste noapte să îşi dea seama că democraţia şi respectul faţă de statul de drept are regulile ei şi chiar dacă ei mâine au o Conferinţă a Preşedinţilor să discute alte aspecte decât acesta. În momentul în care dânsa (Laura Codruţa Kovesi – n.r.) are apel împotriva acelei măsuri luate de un procuror. Mâine se pronunţă instanţa de judecată. Cum să intervină factorul politic, indiferent oriunde în lume, asupra deciziei pe care o poate da un judecător? Mi se pare incredibil. Sunt foarte curioasă ce reacţie îşi propune CSM să aibă? Lor li se pare normal. În România ori de câte ori un om politic îndrăznea să se pronunţe înainte ca instanţa de judecată să vorbească, pe bună dreptate, socoteau că nu e în regulă, că asta înseamnă presiune asupra actului de justiţie. Când asta se întâmplă la nivel european, la nivelul UE, CSM cum gândeşte, ce îşi propune să facă?”, a adăugat Weber.

Ea a apreciat că procurorul şef european nu va fi desemnat de actualul Parlament European.

„Mi-e greu să cred că se va ajunge la o înţelegere. Dacă mai există o rundă de negocieri, o vor amâna până atunci. Pe 4 şi 10 aprilie sunt şedinţele, că după aceea nu mai avem activitate practic, Parlamentul îşi încetează activitatea. E foarte posibil să se termine acest mandat fără să se ajungă la un rezultat şi atunci totul să se amâne pentru Parlamentul următor. E o variantă”, a conchis Weber.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritas Schinas, a declarat, vineri, că e crucial ca toţi candidaţii înscrişi pentru şefia Parchetului European, printre care se număr şi Laura Codruţa Kovesi, să fie trataţi corect şi să poată participa la toţi paşii procedurii de selecţie.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor judeca, miercuri, 3 aprilie, contestaţia Laurei Codruţa Kovesi împotriva controlului judiciar pentru 60 de zile dispus de către procurorii Secţiei de anchetare a magistraţilor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici