- Home
- Politic
- SIBIU, (30.03.2019, 12:15)
-
Laura Buciu
Laura Buciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Renate Weber, despre opiniile critice exprimate de liderii europeni în cazul Kovesi: M-au surprins. Este o situaţie nemaiîntâlnită
Europarlamentarul ALDE, Renate Weber, a declarat, sâmbătă, la Sibiu, că a fost surprinsă de reacţiile liderilor europeni care au criticat măsura controlului judiciar în cazul Laurei Codruţa Kovesi, deşi situaţia este una „nemaiîntâlnită”, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
3575 afișări
Renate Weber, despre opiniile critice exprimate de liderii europeni în cazul Kovesi: M-au surprins. Este o situaţie nemaiîntâlnită.
Întrebată de corespondentul MEDIAFAX ce părere are despre reacţiile liderilor europeni, după punerea fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, sub controlul judiciar, Renate Weber, europarlamentar ALDE, a spus că este „suprinsă”.
„Am văzut nişte luări de poziţie, exprimate şi de liderul PPE din Parlamentul European, dar şi de liderul ALDE din Parlamentul European. Eu mărturisesc că ele m-au surprins pentru că întotdeauna i-am văzut foarte rezervaţi când a fost vorba de sistemul de justiţie, în sensul în care nu ne amestecăm în ceea ce înseamnă investigaţiile şi efectuarea actului de justiţie ca atare într-o ţară. Cel mult poţi cere, când se întâmplă ceva grav, cum a fost cazul Malta, cazul Slovacia, când au murit jurnalişti ucişi, poţi cere autorităţilor să îi identifice pe agresori, ceea ce nu s-a întâmplat după 3 ani, dar nu ai cum să intervii să opreşti o anchetă în curs, nu este firesc”, a răspuns Renate Weber.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
Potrivit acesteia, săptămâna viitoare vor fi discuţii în grupurile politice şi în plenul Parlamentului European, dar încă nu se ştie dacă situaţia fostei şefe a DNA va fi pusă pe agendă.
„Sigur că este o situaţie nemaiîntâlnită. De altfel este şi pentru prima dată când avem o selecţie pentru procurorul şef al unei instituţii nou-create”, a spus Weber.
Întrebată, de asemenea, dacă şansele Laurei Codruţa Kovesi de a deveni procuror european au scăzut, Renate Weber a răspuns: „Nu cred. Eu cred că unii ar putea considera că are mai multe şanse acum, că este o victimă. Aşa au fost discuţiile când am asistat la prezentarea şi audierea doamnei Kovesi în Comisia LIBE. Au fost colegi care s-au exprimat în felul acesta, că este o victimă a propriilor acţiuni. Nu cred că a pierdut din şanse, dar vom vedea ce se va întâmpla”.
Mai mulţi eurodeputaţi, printre care şi câţiva din conducerea Comisiei LIBE, Judith Sargentini şi Ana Gomes, au criticat, prin mesaje pe Twitter, măsura controlului judiciar dispusă de Secţia de anchetare a magistraţilor în cazul Laurei Codruţa Kovesi, candidat la şefia Parchetului UE.
"Cu atât mai mult ca doamna Kovesi să fie numită Procuror Şef European. Săptămâna viitoare a treia rundă de negocieri cu Consiliul", a scris Judith Sargentini pe Twitter, publicând un articol din presa străină despre punerea sub control judiciar a fostei şefe DNA.
Renate Weber: Mă tem că Brexit va fi fără acord şi acest lucru va fi catastrofal
Renate Weber este de părere că se va ajunge la un Brexit fără acord, ceea ce consideră că ar fi „catastrofal” nu doar pentru Marea Britanie. În opinia europarlamentarului ALDE, la Summit-ul de la Sibiu ar trebui să se discute soluţii pentru a nu se mai ajunge în astfel de situaţii.
Europarlamentarul ALDE, Renate Weber, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Sibiu, că se aşteaptă la abuzuri după Brexit, când mulţi dintre cei care locuiesc sau muncesc în Marea Britanie nu vor fi acceptaţi.
„Nu aş trata Brexit-ul cu uşurinţă. Părerea mea este că oricât de mult s-ar ocupa acum Uniunea Europeană, că se mai negociază pentru asigurarea drepturilor cetăţenilor europeni care sunt în Marea Britanie, în realitate cred că legislaţia care este în Marea Britanie este suficient de vagă, astfel încât să dea naştere la interpretări diferite pe plan local şi o să ne confruntăm cu foarte multe abuzuri. (...) Mă gândesc că unii oameni vor fi trimişi acasă, alţii nu vor fi acceptaţi, că nu se vor putea face, de fapt, reîntregiri de familii pentru că britancii refuză categoric să urmeze linia pe care s-au făcut negocierile de până acum cu Uniunea Europeană”, a declarat Renate Weber.
Întrebată ce poate face Uniunea Europeană în acest caz, pentru a asigura cetăţenii de toate drepturile lor, europarlamentarul ALDE a spus că, din păcate, crede că Brexit-ul va fi unul fără acord şi, mai mult, se poate ajunge la încălcări ale dreptului internaţional.
„Eu chiar am suferit când am văzut rezultatul Brexit-ului şi am sperat să nu se ajungă la plecarea efectivă. Dar în acest moment, această prelungire care nu duce nicăieri chiar nu văd cui foloseşte. Dimpotrivă. Uniunea Europeană va plăti nota de plată, în sensul în care cei care sunt anti-europeni vor reproşa Uniunii că nu au fost în stare să ţină Marea Britanie înăuntru, că nu s-a încheiat un acord de ieşire cu Marea Britanie, vor avea argumentele lor. Ce se întâmplă acum în Marea Britanie vi se pare că este gândirea unei clase politice responsabile? Că mie nu. Refuzăm tot, dar mai cerem încă o amânare. Care să ne ducă unde? Suntem în situaţia în care inclusiv acest lucru este luat în vedere, reîntoarcerea deputaţilor din Marea Britanie, candidatura lor la alegerile din 26 mai. Faptul că s-au redistribuit locurile lor nu e aşa o mare problemă, dar sunt circumscripţii electorale în diferite state membre în care votul este uninominal. Acolo s-au făcut împărţirile pe numărul de locuri schimbat. Eu sincer spun că văd o încălcare a dreptului internaţional şi a tratatelor care uşor mă sperie. Soluţia mă tem că va fi tot o plecare fără acord şi Brexit fără acord este catastrofal”, a comentat Weber.
Renate Weber a mai spus că la Summit-ul informal de la Sibiu, din 9 mai, cel mai probabil se va discuta despre situaţia post-Brexit, pentru că nu vede o nouă amânare, după termenul dat britanicilor, cel din 12 aprilie.
„Cred că lucrurile se vor tranşa până la Summit-ul de la Sibiu, pentru că data oferită britanicilor este 12 aprilie şi parcă nu văd să li se mai dea încă o amânare câtă vreme ei au respins absolut orice. Eu cred că la Summit-ul de la Sibiu, chiar dacă e informal, probabil va discuta despre situaţia post-Brexit, cum anume să procedeze Uniunea ca să evite astfel de situaţii în viitor, deşi eu cred că multe ţări, care poate s-au jucat cu cuvintele, se gândesc de cel puţin două ori dacă e bine să foloseşti cuvântul <exit>”, a mai spus Renate Weber.
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Palatul Cotroceni Palatul Victoria şi Casa Poporului, în întuneric pentru a marca „Ora Pământului”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe