- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (30.07.2024, 12:54)
- Gabriel Pecheanu
REPER solicită guvernului Ciolacu un plan naţional de combatere a traficului de persoane
Ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA cu privire la traficul de persoane arată foarte clar că România are deficienţe majore în ceea ce priveşte funcţionarea justiţiei, eficienţa autorităţilor de aplicare a legii şi lupta împotriva criminalităţii organizate, afirmă Ramona Strugariu.
Urmărește
115 afișări
REPER solicită guvernului Ciolacu un plan naţional de combatere a traficului de persoane
„Partidul REPER consideră că ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA cu privire la traficul de persoane arată foarte clar că România are deficienţe majore în ceea ce priveşte funcţionarea justiţiei, eficienţa autorităţilor de aplicare a legii şi lupta împotriva criminalităţii organizate din România, chiar dacă guvernarea PNL - PSD pretinde că lucrurile arată foarte bine”, potrivit unui comunicat de presă.
REPER solicită guvernului Ciolacu un plan naţional de combatere a traficului de persoane aliniat la noua Directivă europeană şi la Strategia UE pentru combaterea traficului de persoane 2021 - 2025.
„Noi ştim deja, din alte rapoarte, că suntem, în mod constant, în topurile europene ca ţară - sursă pentru trafic - şi pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte traficul de minori. Dar pentru guvernul Ciolacu această realitate nu există, aşa cum starea justiţiei şi lupta anticorupţie nu reprezintă, de ani buni, o preocupare pentru guvernele României, decât în sensul de a slăbi legi şi de a politiza instituţii. O preocupare importantă a fost să negocieze la Bruxelles un raport cu privire la statul de drept cât mai convenabil şi mai cosmetizat cu putinţă, un raport care a slăbit încrederea publică şi a organizaţiilor care au luptat ani la rând pentru independenţa justiţiei şi pentru statul de drept că mai avem, în Comisia Europeană, un partener credibil. Au făcut rău României până la capăt, de două ori: prin minciună şi prin indiferenţa, în acest caz, faţă de una dintre cele mai grave manifestări ale criminalităţii organizate. E cea mai uşoară alegere să taci sau să fii complice. Iată că alte analize, precum Raportul Departamentului de Stat al SUA, nu mint. Iar motivele pentru care nu suntem încă în Schengen se leagă şi de gravele deficienţe ale unui sistem care nu trebuie cosmetizat pe hârtie, ci reformat, întărit şi echipat să lupte cu corupţia şi criminalitatea organizată”, afiremă Ramona Strugariu, copreşedinta REPER.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Ea subliniază că traficul de persoane este o formă de sclavie modernă care distruge vieţi, este o infracţiune gravă şi o încălcare flagrantă a drepturilor omului şi că doar traficul în scopul exploatării sexuale generează pentru traficanţi venituri de peste 14 miliarde de euro pe an, iar la nivelul Uniunii Europene traficul de persoane produce daune economice de peste 2,7 miliarde de euro pe an.
De asemenea, partidul REPER solicită guvernului Ciolacu elaborarea unui plan naţional, în conformitate cu noua reglementare europeană şi Strategia UE 2021-2025 pentru prevenirea şi combaterea traficului de persoane.
„În acest plan este important ca parteneriatele cu ONG-urile recunoscute şi active în domeniu, care se ocupă inclusiv de persoanele traficate, să fie o prioritate, iar elaborarea politicilor, campaniilor de informare şi de sensibilizare, programelor de cercetare, educare şi cele de formare profesională, precum şi monitorizarea şi evaluarea efectelor pe care le au măsurile de combatere a traficului să fie parte a acestui parteneriat. În paralel, autorităţile de aplicare a legii, poliţia, instituţiile precum DIICOT trebuie instruite adecvat şi echipate în lupta împotriva traficului. Avem nevoie şi de adăposturi pentru victime, cu finanţare corespunzătoare şi personal instruit”, se arată în comunicat.
„Cel mai important lucru este ca cei care trebuie să apere victimele, să facă legea şi să o aplice, să nu mai fie complici la trafic. Ce ţară funcţională e asta în care 40% dintre cazurile de minori dispăruţi provin din centre de protecţie socială şi de plasament? Am avut oameni ai legii mână în mână cu infractori. Am avut scandaluri publice cu şefi ai DGASPC implicaţi în trafic, dosare şocante precum cel de la Ţăndărei în care toţi inculpaţii pentru trafic de copii în Marea Britanie au fost achitaţi sau faptele s-au prescris după 9 ani de procese, suspiciuni că finanţări din traficul de persoane merg către partide politice şi traficanţi în anturajul politicienilor. Dacă pentru Marcel Ciolacu, care a recunoscut în mai, anul acesta, că România se află pe harta traficanţilor de persoane, fiind, de aproape 20 de ani, drept una dintre principalele ţări-sursă pentru victimele exploatate în Europa, angajamentul politic al Guvernului României împotriva traficului este o realitate, atunci să nu mai gireze un stat eşuat”, a completat Ramona Strugariu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Iulian Dumitrescu a ajuns la sediul DNA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump