- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Replica "Salvaţi Copiii" la criticile aduse părinţilor de Protecţia Copilului pentru participarea copiilor la proteste
Organizaţia Salvaţi Copiii a transmis un punct de vedere legat de cât de corectă şi legală este participarea copiilor la manifestaţii publice.
Replica "Salvaţii Copiii" la criticile aduse părinţilor de Protecţia Copilului cu privire la participarea copiilor la proteste
Potrivit Organizaţiei, conform art. 31 din Legea 272/2004, copilul dispune de libertatea de exprimare şi de participare la acţiuni, evenimente publice ori întruniri paşnice, principiu fundamental consacrat şi în Convenţia ONU privind drepturile copilului, iar autorităţile administraţiei publice locale şi alte instituţii publice sau private competente au responsabilitatea legală, prevăzută de acelaşi articol, de a lua măsurile necesare asigurării exercitării corespunzătoare a acestui drept. Orice limitare a libertăţii de întrunire paşnică a copiilor trebuie prevăzută expres de lege şi nu poate fi rezultatul unor decizii conjucturale ale autorităţilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: A demisionat Nicolae Ciucă din funcția de președinte PNL
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
-
Elena Lasconi, mesaj către diaspora: „Vom construi o Românie în care să vă întoarceţi”
-
Nicolae Ciucă a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Naţional Liberal
În ceea ce priveşte art. 27 (4) din Legea 272/2004 privind promovarea şi protectia drepturilor copilului, acesta interzice expunerea copiilor de către părinţi în scopul influenţării deciziilor autorităţilor, fapta fiind sancţionată cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei. "Această interdicţie trebuie interpretată restrictiv pornind de la menirea articolului de a asigura respectarea dreptului copilului la protejarea imaginii sale publice şi a vieţii sale intime, private şi familiale. Aşadar, sub incidenţa acestei prevederi, vor intra, spre exemplificare, faptele care au ca urmare supunerea copilului la un tratament umilitor, implicarea în acţiuni ilegale ori imorale,expunerea lui la riscuri iminente ori asocierea imaginii sale cu mesaje ori comportamente obscene sau care îndeamnă la comiterea de infracţiuni, discriminare,violenţă şi încălcarea drepturilor altor persoane, ori alte situaţii cu potenţial denigrator la adresa copilului", se arată în interpretarea dată de organizaţia care protejează dreptul copiilor.
Prevederile legale interne şi convenţiile internaţionale nu impun praguri de vârstă pentru exercitarea acestor libertăţi, părinţii fiind datori să asigure, prin metode şi contexte corespunzătoare nevoilor de dezvoltare personală ale copilului, şi ţinând seama de gradul de înţelegere al copilului, participarea copilului la acţiuni publice, stradale sau non-stradale, care pot viza noţiuni despre instituţii fundamentale ale societăţii şi valori democratice, despre statul de drept şi respectul faţă de lege, despre drepturile copilului etc.
În concluzie, potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii, "participarea unui copil alături de părinţii săi la evenimente publice, marşuri ori proteste în stradă, care nu prezintă vreun element de abuz, de pericol la adresa siguranţei fizice, sănătăţii ori imaginii publice a copilului, este în total acord cu legislaţia naţională, fiind garantată de Convenţia ONU şi Legea 272/2004".
"Legalitatea prezenţei unui copil, alături de părinţi, la manifestări cu caracter public, trebuie întotdeauna interpretată în contextul în care s-a aflat copilul şi de la caz la caz, prin raportare la pericolele concrete, la conţinutul tematic al manifestării publice, inclusiv la riscul real al apariţiei unor altercaţii între participanţi şi forţele de ordine", menţionează Organizaţia.
Salvaţi Copiii are şi o serie de recomandări pentru cei care au deschis acest subiect: "Luând în considerare cele susţinute mai sus, recomandăm aplicarea echilibrată a trei principii fundamentale necesare asigurării respectării interesului superior al copilului: 1. principiul protecţiei copiilor împotriva riscurilor ori abuzurilor; 2. dreptul părinţilor de a-l îndruma şi educa pe copil în exercitarea libertăţii de gândire, de conştiinţă şi de participare socială; 3. libertatea copiilor de a participa la întruniri paşnice în care ei îşi pot exprima, alături de părinţi şi în condiţii de siguranţă fizică, psihică şi morală, propriile convingeri"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 19:33
-
astăzi, 19:27