- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.12.2012, 17:31)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Noii senatori, la poză: "Felicitări, domnule senator, sunteţi fotogenic, dar cam zburlit"
Noii senatori au venit, marţi, la Parlament, pentru a se familiariza cu sălile, a se fotografia pentru legitimaţii, a-şi prelua telefoanele mobile, unii dintre ei făcând glume despre cât de fotogenici sunt şi expunându-şi fie priorităţile legislative, fie nepriceperea legată de procesul legislativ.
Urmărește
992 afișări
Ioan Ghise (Imagine: Andreea Balaurea)
Întâmpinaţi la intrarea principală a Senatului de către personalul tehnic, noii senatori fost conduşi în sălile grupurilor parlamentare pentru a se familiariza cu locul în care îşi vor desfăşura activitatea în următorii patru ani.
Mai mulţi dintre ei au mers direct în mini-studioul foto pentru a se fotografia. Alţii, care au fost realeşi, au optat ca pe pagina de internet a Senatului să fie postată fotografia făcută la începutul mandatului 2008-2012.
Relaxaţi, senatorii aleşi au făcut glume între ei şi s-au arătat amuzaţi de indicaţiile primite de la fotografă, care le-a cerut să pozeze şi din semi-profil.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
În timpul sedintei foto, a fost spart un proiector asezat pe podea, cioburile de la tuburile de neon împrăştiindu-se pe marmură. "Sabotaj la adresa mea", a glumit unul dintre parlamentarii care se aflau în studio, altul replicându-i că, în glumă, că "a călcat pe bec" chiar din prima zi.
Senatorul PSD Ioan Chelaru "s-a ocupat" de modul în care unii dintre colegii săi au venit la şedinţa foto, atrăgându-i atenţia unuia că nu are cravată. "Felicitări, domnule senator, sunteţi fotogenic. Numai că eşti cam zburlit, ai grijă. Iese poza cu coarne. Ai grijă", i-a spus el senatorului liberal Ioan Ghise, care tocmai intra pentru a fi fotografiat.
În timpul şedinţei foto, unul dintre senatori s-a declarat "intimidat" de social-democratul Alexandru Cordoş, aflat în încăpere,care îl privea insistent: "Se uită Cordoş la mine…înnebunesc!!!".
Acelaşi senator a pus pariu cu cei prezenţi că fotografia care i-a fost făcută "nu este ce trebuie". În final, acesta a conchis că nu îi place fotografia, dar nu a mai facut alta.
Un alt ales i-a recomandat lui Ioan Ghişe (PNL) să pozeze ca şi cum s-ar afla în faţa Palatului Cotroceni. Liberalul s-a dovedit grijuliu cu imaginea proprie, când a remarcat că, dacă va fi fotografiat din alt unghi decât din faţă, i se va vedea "nasul coroiat".
Un parlamentar a spus, după şedinţa foto, că nu a avut trac deoarece a mai făcut acest lucru înainte, pentru afişele din campania electorală.
Sosită în cursul după-amiezei, îmbrăcată într-un taior grena, cu cămaşă albă şi fustă neagră, senatorul Gabriela Firea a făcut mai multe fotografii. În unele dintre acestea a purtat în plus o eşarfă de voal neagră cu trandafiri grena.
Senatorii au fost îndrumaţi ulterior către centrul de primire, aflat în foaierul sălii de plen, unde au primit Constituţia, Regulamentul Senatului, Statutul senatorilor şi deputaţilor, Regulamentul şedinţelor comune, procedura de validare a mandatelor senatorilor aleşi, informaţii generale privind activitatea senatorilor, ghidul de completare a declaraţiilor de avere, ghidul pentru incompatibilităţi şi conflict de interese, un repertoar telefonic al Senatului, informaţii referitoare la drepturile financiare, condiţii şi facilităţi şi alte servicii, procedura legislativă, Organizaţii parlamentare internaţionale, Monitorul Oficial - şi unde şi-au depus declaraţiile de avere şi de interese. Tot din foaierul Senatului, aceştia şi-au ridicat telefoane mobile noi.
După ce a primit mapa cu documente, senatorul Florinel Butnaru (PP-DD), a fost intrebat despre traseul pe care trebuie să îl parcurgă o iniţiativă legislativă de la depunere la adoptare, dar a evitat să răspundă. Întrebat dacă ştie ceva despre procedura legislativă, el a spus: "Vă mulţumesc, chiar ştiu, dar nu ştiu dacă este timp acum să discutăm despre procedura legislativă. Trecem mai departe, nu are rost. Ştiu că sunt capcane pentru noi, începătorii, dar încercăm să le evităm".
Întrebat cu ce propuneri legislative va veni în Parlament, el a spus că va iniţia o lege pentru depolitizarea instituţiilor publice şi una pentru "schimbarea salariului minim pe economia naţională" în "venitul minim pentru familie". "Nu beneficiază toţi cetăţenii acestei ţări având în vedere că nu sunt salariaţi. Ei nu au locuri de muncă şi nu pot beneficia de acesta salariu minim pe economie naţională", a subliniat acesta.
Întrebat ce procedură va urma după ce îşi va redacta iniţiativele legislative, senatorul a răspuns: "După aceea, consilierii ştiu ce au de făcut pentru paşii următori. Dumneavoastră, dacă îmi puneţi întrebări cu capcană, în prima zi, când de abia acum noi facem angajarea aici, n-o să cad în capcana aceasta".
De asemenea, întrebat despre prevederile constituţionale privind Parlamentul, el a arătat că "de abia acum" a primit Constituţia. Întrebat dacă Senatul este primă Cameră sesizată în cazul proiectelor de lege de ratificare a tratatelor, Butnaru a spus: "Eu cred că da. Este Cameră decizională şi cred că da".
Senatorul USL Austin Dumitru a recunoscut, după ce a primit mapa cu materialele informative, că ştie "foarte puţin" paşii care trebuie făcuţi pentru adoptarea unei legi, menţionând că aşteaptă clarificări după constituirea comisiilor de specialitate.
Senatorul Cătălin Boboc, aflat la primul mandat, a arătat că este "de două ori boboc". "Vreau să fiu un senator activ şi aproape de cei care m-au trimis aici. Cred că un senator activ este unul care se bate şi se zbate pentru promovarea proiectelor comunităţii", a subliniat parlamentarul. El a spus că doreşte atât modificarea Constituţiei cât şi a legislaţiei electorale. "Iată ce păţim şi trăim zilele acestea. Sunt câteva lucruri pentru care chiar cred că trebuie să te baţi în ţara aceasta", a fost de părere Boboc.
"Sperăm să ne obişnuim într-un timp relativ scurt", a spus un alt senator, Ioan Deneş. El a apreciat că numărul de parlamentari aleşi în urma scrutinului din 9 decembrie este prea mare "după potenţialul economic al României", acesta pronunţându-se, în acest sens, pentru modificarea Legii electorale.
După ce şi-a luat documentele informative şi a depus declaraţiile de avere şi de interese, senatorul Gabriela Firea a admis că are emoţii, chiar dacă este familiarizată cu fenomenul politic. Ea a spus că a avut "palpitaţii" atunci când a completat documentele în faţa personalului tehnic al Senatului, deşi înainte considerase că va veni doar să "bifeze" momentul. Ea a adăugat că va încerca să înveţe de la colegii săi mai experimentaţi, care sunt la al doilea sau la al treilea mandat şi că nu va veni de pe poziţia "atoateştiutorului". "Vin cu modestia omului care este la început de drum, pentru că eu am fost la un vârf de carieră în presă, dar în politică sunt la început. Sunt un învăţăcel, un boboc", a subliniat Firea.
Referitor la o eventuală aşezare a unei părţi a senatorilor de o parte şi de alta a prezidiului, pentru a compensa lipsa de locuri, senatorii au avut părere împărţite. Astfel, unii au considerat că parlamentarii care vor ocupa aceste locuri vor fi discriminaţi, alţii apreciind că vor fi favorizaţi, fie şi măcar pentru motivul că presa nu va putea vedea de la balcoane ce imagini privesc pe laptop.
Senatorul USL Daniel Butunoiu s-a declarat în favoarea separării senatorilor în sala de plen. Întrebat dacă apreciază că se va face discriminare între senatori, prin viitoarea poziţionare a fotoliilor în sala de plensenatorul Ben Oni Ardelean a răspuns negativ. "Nu cred că e normal să fie discriminare, deşi s-au discriminat singuri mulţi dintre cei care nu au intrat decât la dublaj", a comentat el.
Un număr de aproximativ 80 de parlamentari s-au prezentat, marţi, la Senat pentru a-şi ridica documentele şi a-şi depune declaraţiile de avere.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe