Video REPORTAJ: Preşedintele Klaus Iohannis, primit la Chişinău cu scandări de unire - VIDEO

Preşedintele Klaus Iohannis a efectuat, marţi şi miercuri, prima vizită oficială în Republica Moldova, în cadrul căreia a primit felicitări din partea politicienilor pentru lupta anticorupţie din ţara noastră, moldovenii aşteptându-l în stradă cu mesajul: "Aşteptăm oferta pentru unire!".

Urmărește
2293 afișări

Klaus Iohannis s-a dus la Chişinău cu două mesaje principale, continuarea parcursului european şi promisiunea sprijinului din partea României pentru această opţiune.

De cealaltă parte, politicienii moldoveni şi-au exprimat dorinţa ca şi la ei să existe o luptă anticorupţie ca la Bucureşti.

Vizita de marţi şi miercuri a preşedintelui Klaus Iohannis în R. Moldova s-a desfăşurat într-un context destul de tensionat la Chişinău, unde, în pofida formării unui nou guvern, tensiunile între principalele formaţiuni politice mocnesc, iar fostul premier Iurie Leancă doreşte să-şi facă propriul partid.

Pe lângă întâlnirile cu preşedintele Nicolae Timofti, cu premierul Chiril Gaburici şi cu preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit şi cu liderii partidelor pro-europene: Vlad Filat (PLDM), Marian Lupu (PDM) şi Mihai Ghimpu (PL).

Şeful statului moldovean l-a primit pe omologul român în mod tradiţional, cu pâine, sare şi vin, iar discuţiile au durat aproape două ore, timp în care cei doi au discutat despre relaţia bilaterală, despre drumul european al Chişinăului şi despre situaţia din regiune în contextul crizei europene.

Klaus Iohannis i-a transmis aşteptările şi speranţele mari pe care le au faţă de Republica Moldova atât România, cât şi alte state europene. Pe cetăţenii moldoveni i-a asigurat că România va face tot ceea ce este posibil pentru a sprijini Chişinăul pe drumul său european şi democratic, reamintindu-le şi beneficiile "incontestabile" ale integrării europene.

Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti şi-au continuat discuţiile şi în cursul serii de marţi, în cadrul dineului oferit de preşedintele moldovean.

Din programul vizitei nu putea lipsi nici vizita la Cricova. Gazdele au organizat pentru preşedintele român un tur al combinatului Cricova. Turul a fost efectuat cu autovehicule speciale, descoperite, pentru a putea fi văzute colecţiile de vinuri de la Cricova.

Preşedintele român s-a întâlnit, separat, cu Vlad Filat, preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), cu Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) şi cu liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, la această ultimă discuţie luând parte şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

După întrevederi, politicienii moldoveni au vorbit despre discuţiile "sincere" şi "constructive" şi au apreciat faptul că Iohannis nu a dat semne că ar avea "o tentativă de ingerinţă în afacerile interne" ale R. Moldova. În acest sens, Mihai Ghimpu a spus că, momentan, preşedintele român nu se poate amesteca în treburile moldovenilor. "Dacă o să vină ziua să vorbim despre unire" atunci e altă situaţie, a mai spus Ghimpu.

De altfel, unirea a fost "doleanţa" principală a cetăţenilor moldoveni care au dorit să-l vadă îndeaproape de liderul român. Unirea, şi o luptă împotriva corupţiei pe măsura celei din România.

În jur de 100 de moldoveni, cu steagurile României dar şi cu unul al Uniunii Europene, l-au aşteptat pe Klaus Iohannis la Monumentul Ştefan cel Mare şi Sfânt, unde şeful statului a depus o coroană de flori.

Moldovenii au înfruntat ploaia măruntă din Chişinău şi au venit la monument cu câteva ore înainte de sosirea preşedintelui, cei mai mulţi sperând să poată discuta cu el sau măcar să-i strângă mâna. O doamnă în vârstă îl aştepta cu cartea "Pas cu pas" în speranţa obţinerii unui autograf, iar un domn dorea să-l roage să vină mai des la Chişinău.

Preşedintele Klaus Iohannis, după ce a depus coroana de flori, i-a salutat de la distanţă, fără a traversa bulevardul Ştefan cel Mare pentru a se duce în mijlocul lor, moment în care susţinătorii moldoveni au cântat o doină şi au scandat "Unirea! Unirea!" şi "Jos hotarul de peste Prut".

Şi studenţii care l-au aşteptat la Universitatea de Stat, unde Klaus Iohannis a ţinut un discurs, au scandat mesaje unioniste şi au afişat pancarde: "Vrem unirea!" sau "Aşteptăm oferta pentru unire!".

Studenţilor adunaţi într-o sală arhiplină, Iohannis le-a vorbit de valorile comune ale românilor şi moldovenilor şi i-a avertizat pe tineri că nimic durabil nu se poate construi fără calm şi răbdare.

O doamnă în costum naţional, fostă studentă a Universităţii, s-a declarat fericită că i-a strâns mâna "marelui Iohannis". Ea i-a dăruit preşedintelui român câteva lucruri "minuscule" din ceramică şi cioplite în lemn de fratele său.

Programul foarte strict nu i-a permis preşedintelui să stea prea mult printre studenţi, dar la ieşire a dat mâna cu câţiva dintre ei.

Şeful statului a revenit la Bucureşti, miercuri, iar în cursul serii urmează să plece spre Berlin, într-o vizită oficială de mare importanţă pentru politica externă românească, şeful statului urmând să aibă convorbiri cu preşedintele Joachim Gauck, cu cancelarul Angela Merkel, precum şi o întâlnire cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici