Reprezentanţii acţionarilor societăţilor în AGA sau CA să nu aibă nevoie de alte avize

Mai mulţi senatori PSD şi UNPR propun, într-un proiect, ca acţionarii sau asociaţii societăţilor să desemneze persoanele care să le reprezinte interesele în AGA sau CA fără să fie nevoie de alte avize, considerând că instituţiile cu rol de supraveghere nu trebuie să se exprime asupra acestora.

Urmărește
206 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţii acţionarilor societăţilor în AGA sau CA să nu aibă nevoie de alte avize

Reprezentanţii acţionarilor societăţilor în AGA sau CA să nu aibă nevoie de alte avize (Imagine: Shutterstock)

Propunerea legislativă de modificare a legii societăţilor şi reglementarea echivalării funcţiilor este iniţiată de 21 de senatori PSD şi UNPR, printre care Șerban Nicolae, Ilie Sârbu, Doina Silistru, Daniel Savu, Mihai Fifor.

Proiectul prevede că acţionarii sau asociaţii societăţilor comerciale desemnează persoana care să le reprezinte interesele în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) sau în Consiliul de Administraţie (CA) fără a avea nevoie de alte acorduri sau avize. În cazul în care, prin lege, pentru exercitarea anumitor funcţii executive sunt necesare avize de la alte instituţii ale statului sau UE, precum şi de la instituţii financiar bancare, CSM şi alte instituţii, acordurile se vor face pe baza normelor de avizare emise de fiecare instituţie în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii şi vor fi aprobate de comisiile reunite de specialitate din Parlament.

Proiectul mai stabileşte că exercitarea funcţiilor de demnitate publică se echivalează ca experienţă de specialitate în funcţie de atribuţiile îndeplinite în perioada exercitării mandatelor sau funcţiilor. Regulile şi procedura echivalării se stabilesc prin hotărâre de Guvern, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a acestei legi.

Iniţiatorii consideră, "în ceea ce priveşte avizarea de către instituţiile cu rol de reglementare sau supraveghere, că acestea trebuie să se exprime asupra persoanelor care sunt angajate să desfăşoare activităţile, nu şi asupra persoanelor care reprezintă acţionarii".

Dacă, prin lege, este stabilită necesitatea acestor avize sau acorduri de la alte instituţii, acestea se vor da pe baza normelor de avizare emise de fiecare instituţie şi aprobate de comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului.

"Pentru o mai bună transparenţă privind deciziile sunt necesare norme astfel încât subiectivismul să nu îşi facă apariţia în desfăşurarea acestora", au explicat iniţiatorii.

Proiectul a fost depus în 13 mai şi se află în consultare publică la Senat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici