- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.03.2017, 09:38)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UPDATE Reprezentanţii Guvernului, în Italia. Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac: Ne vom deplasa şi pentru posibile întâlniri cu lucrătorii din sudul Italiei
Prim-ministrul Sorin Grindeanu a dispus efectuarea unei vizite de lucru comune a reprezentanţilor Ministerului pentru Românii de Pretutindeni şi ai MAI, în Italia, în contextul informaţiilor despre existenţa unor cazuri de exploatare a cetăţenilor români aflaţi la muncă în Sicilia şi Calabria. De asemenea, preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni din Senat a anunţat că o delegaţie parlamentară se va deplasa în Italia pentru a avea o întâlnire cu parlamentarii din sudul Italiei.
Urmărește
2034 afișări
Reprezentanţii Guvernului, în Italia, pentru a verifica informaţiile despre ”sclavele” românce de la fermele din Sicila (Imagine: Arhiva Foto Mediafax)
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac: Ne vom deplasa şi pentru posibile întâlniri cu lucrătorii din sudul Italiei
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, a declarat, luni, că în timpul vizitei pe care o va efectua în Catania şi Rasuga, dispusă de premierul Sorin Grindeanu, este posibil să aibă întâlniri şi cu lucrătorii români din sudul Italiei.
”Mâine ne deplasăm într-o misiune comună cu reprezentanţii Ministerului de Interne la Catania şi la Ragusa pentru a discuta cu autorităţile italiene la faţa locului şi pentru a găsi soluţii imediat în ceea ce priveşte aspectele semnalate. Dincolo de aceste soluţii imediate, despre care deja am lanasat discuţii cu autorităţiile italinene, urmează un plan pe termen mediu pe care l-am prezentat şi comisiilor parlamentare în care încercăm să mărim asistenţa consulară, asistenţa în domeniul Internelor şi asistenţa în domeniul combaterii traficului, astfel încât să ne putem adresa victimelor cu ansamblul de măsuri pe care îl avem la dispoziţie, dar, în acelaşi timp, să continuăm să intensificăm camaniile de informare pentru a preveni aceste situaţii”, a declarat ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac, după o dezbatere în Parlament.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Ea a spus că are ”certitudinea” unei colaborări mai bune între autorităţile române şi cele italiene.
”Este un protocol care s-a activat şi în momentul de faţă sunt acţiuni în curs. (...) Începând de mâine vom avea întâlniri la nivelul prefecturilor din Catania şi Ragusa, întâlniri cu reprezentanţii ministerelor de Interne cu membri asociaţiilor româneşti. Ne vom deplasa şi pe teren pentru posibile întâlniri cu lucrătorii de acolo”, a mai spus Păstîrnac.
În timpul dezbaterii, Andreea Păstîrnac a spus că deplasarea în Italia are ca mai multe obiective, printre care acela de a răspunde unei situaţii de criză şi a avea o informare la faţa locului şi un dialog comun cu autorităţile italiene, început la Bucureşti prin intermediul misiunii diplomatice italiană, un dialog care să permită identificarea cauzelor escaladării acestei situaţii ”care trenează de câţiva ani”.
”Există în agenda bilaterală crearea unui centru de asistenţă în regiunea Sicilia. Este un proiect care a fost avansat în urmă cu câţiva ani. Consider că trebuie să-l reconsiderăm, pentru că este clar că fără o prezenţă constantă acolo, în special la nivelul ministerelor de resort, respectiv MAI şi Ministerul Muncii, nu vom putea să găsim răspunsul adecvat. Trebuie să găsim un mecanism pe termen mediu şi consider că acest centru zonal poate să răspundă ansamblului de probleme pe care le ştim”, a mai spus Păstârnac.
Ea a apreciat că se impune găsirea ”unei noi dimensiuni” a campaniilor de informare.
Reprezentanţii Guvernului, în Italia pentru a verifica informaţiile despre ”sclavele” românce de la fermele din Sicila / Senatorii români vor o discuţie directă cu parlamentarii din sudul Italie
”Premierul Sorin Grindeanu urmăreşte cu preocupare situaţia românilor din Italia şi aşteaptă cu interes raportul reprezentanţilor Guvernului trimişi la faţa locului. Misiunea menţionată va avea loc între 15 şi 17 martie. Vor participa ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac, şi un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne”, se arată într-un comunicat de presă al Executivului.
Potrivit sursei citate, membrii delegaţiei vor avea întrevederi atât cu oficialităţile locale, cât şi cu reprezentanţi ai organizaţiilor de români aflaţi la muncă în Italia, precum şi cu cei din mediul asociativ implicaţi în apărarea drepturilor muncitorilor străini şi combaterea abuzurilor asupra acestora.
Ministrul pentru Românii de Pretutindeni a lansat o consultare pe teme concrete privind cooperarea şi dialogul bilateral româno-italian, într-o întrevedere cu şeful misiunii diplomatice italiene la Bucureşti.
Aproximativ 5.000 de românce lucrează sezonier la fermele din provincia italiană Ragusa, situată în Sicilia, al treilea mare producător de legume din Europa. Aici, până la 7.500 de femei, majoritatea românce, trăiesc în sclavie.
Potrivit organizaţiei pentru apărarea drepturilor imigranţilor, "Proxyma Association", peste jumătate dintre femeile care lucrează în serele de aici sunt forţate să întreţină relaţii sexuale cu angajatorii lor, iar aproape toate lucrează în condiţii de muncă fortaţă şi exploatare cruntă. Nicoleta Boloş este una dintre ele. Românca le-a povestit jurnaliştilor de la The Observer, publicaţie săptămânală a ziarului britanic The Guardian, abuzurile prin care a trecut, scrie Gândul.
Preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni din Senat, Viorel Badea, a declarat, luni, în cadrul unei dezbateri, că o delegaţie parlamentară se va deplasa în Italia pentru a avea o întâlnire cu parlamentarii din sudul Italiei despre situaţia româncelor din această regiune.
”Comisia românilor de pretutindeni doreşte elaborarea unei foi de parcurs, cu consultări cel puţin la o lună, pentru a vedea cum evoluează situaţia din zona respectivă. (...) Noi o să propunem o foaie de parcurs cu termene concrete, după care o să formăm o delegaţie parlamentară care să aibă o întâlnire cu parlamentarii din sudul Italiei. Deja fenomenul s-a extins în Italia, iar interesul nostru este să discutăm în faza diplomaţiei parlamentare direct cu parlamentarii care sunt în contact cu comunităţile respective”, a declarat preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni, Viorel Badea.
El a mai spus că parlamentarii români din Adunări parlamentare a Consiliului Europei vor activa toate instrumentele pe care le au la dispoziţie.
”Deja am discutat să iniţiem o procedură pentru o moţiune, pentru o recomandare a Consiliului Europei vis-a-vis de abuzul care se face în comunităţile de străini din Europa, să reuşim să punem o lumină negativă asupra statelor care nu reuşesc să pună capăt acestui fenomen”, a adăugat Badea.
Preşedintele Comisiei românilor de pretutindeni a făcut un apel către Ministerul de Interne, să-şi ”upgradeze” reprezentarea în teritoriu.
”În ultima vreme românii sunt implicaţi , mai ales în Puglia sau în Ginosa, tocmai de aceea le-am atras atenţia reprezentanţilor MAI că trebuie să-şi upgradeze prezenţa instituţională în Italia. Nu este nevoie, dacă numeşti un ataşat de Interne, să intervină autorităţile italiene. Cum e posibil ca cetăţeni români care sunt aşa-zişi /caporali/ (intermediari ilegali ai forţei de muncă - n.r.) să nu poată să fie identificaţi şi să nu poată să fie identificată această reţea de trafic de persoane? Noi aşteptăm de la MAI să ia măsuri pentru identificarea reţelelor de trafic şi distrugerea lor”, a mai spus Badea.
Citeşte şi: Premierul Sorin Grindeanu: Tudorel Toader are „mână liberă” în a face lucrurile să funcţioneze în Justiţie
Citeşte şi: Senatul a decis: DEŢINUŢILOR care execută 30 de zile de DETENŢIE în condiţii necorespunzătoare li se mai scad încă trei
Citește pe alephnews.ro: Autoritățile franceze salvează peste 100 de persoane care încercau să traverseze spre Marea Britanie
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Trump explodează pe Truth Social. Președintele ales le spune celor 37 de persoane cu pedepse comutate de Biden să „se ducă dracului” de Crăciun
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Vreţi să trăiţi mai mult? 6 sfaturi esenţiale de la un specialist care spune că şi-a „întinerit” vârsta cu 20 de ani
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe