Potrivit MAE, Baconschi a exprimat susţinerea României pentru eforturile de transformare democratică a Egiptului. „Totodată, el a evidenţiat capacitatea României de a transfera din experienţa sa în planul reformelor şi a prezentat propuneri concrete în acest sens”, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX.
Ministrul Baconschi a prezentat documente referitoare la experienţa acumulată de România în perioada de tranziţie spre democraţie, precum şi oferta concretă de pregătire a experţilor pe care partea română o poate furniza părţii egiptene.
Subiectul transferului de expertiză a fost de asemenea abordat de Baconschi într-o întrevedere cu vice-premierul egiptean, Yahia el-Gamal.
Pe de altă parte, şeful diplomaţiei române i-a transmis omologului de la Cairo, Nabil al-Arabi, interesul privind organizarea celei de-a doua sesiuni a Comitetului mixt româno-egiptean de cooperare economică, ştiinţifică şi tehnică la Bucureşti, cât mai curând posibil.
Totodată, ministrul Baconschi a anunţat inaugurarea noii secţii consulare a Ambasadei României la Cairo, care va facilita apropierea comunităţilor de afaceri dintre cele două state.
În cadrul întâlnirii cu şeful diplomaţiei egiptene un subiect central l-a constituit evaluarea evoluţiilor regionale din perspectiva proceselor democratice care au loc în lumea arabă. Ministrul român a subliniat rolul Egiptului de ancoră de stabilitate în regiune, precum şi capacitatea pe care o deţine în a determina un curent reformist în întreaga regiune a Orientului Mijlociu şi a Africii de Nord.
Cei doi miniştri au avut, totodată, un schimb de opinii pe tema Procesului de pace din Orientul Mijlociu. Şeful diplomaţiei române a subliniat rolul Egiptului în promovarea dialogului palestinian şi a exprimat susţinerea României pentru o reluare rapidă a negocierilor, în vederea obţinerii unei păci durabile şi cuprinzătoare, pe baza soluţiei celor două state, care să convieţuiască în pace şi securitate.