Prima pagină » Politic » Marko: Nu este oportun ca UDMR să se gândească la un alt guvern

Marko: Nu este oportun ca UDMR să se gândească la un alt guvern

Vicepremierul Marko Bela a declarat, vineri, că actuala majoritate "poate să scârţâie, dar este singura care poate stopa" iniţiativa "greşită" de modificare a Legii educaţiei, motiv pentru care "nu e oportun" ca UDMR să se gândească la un alt guvern, transmite corespondentul MEDIAFAX.
20 mai 2011, 17:02, Politic

Marko Bela a declarat, vineri, de la tribuna Consiliului Administrativ „Ţinutul Secuiesc” al UDMR, că reprezentanţii formaţiunii au reuşit să obţină adoptarea Legii educaţiei „după mari eforturi”, dar s-a dovedit că „nu există drepturi câştigate definitiv”, prin faptul că la Camera Deputaţilor a trecut tacit prevederea care amendează predarea Istoriei şi a Geografiei în limba minorităţilor.

„Ca orice lege, poate fi modificată. E adevărat, nu există drepturi câştigate definitiv. Definitiv nu intră în principiile democratice, orice poate fi modificat în direcţia bună sau în direcţie greşită. O lege, sau chiar Constituţia, poate fi schimbată, nu există un cadru definitiv”, a spus Marko Bela.

El a adăugat că nu crede că există şanse să treacă şi de Senat „o astfel de iniţiativă greşită” precum prevederea care amendează predarea Istoriei şi a Geografiei în limba minorităţilor, dar singura garanţie este prezenţa Uniunii în forurile de decizie.

„O singură garanţie avem ca lucrurile să se schimbe în direcţia bună, să fim acolo, să fim prezenţi în Parlament, în această majoritate guvernamentală, care poate să scârţâie, dar este singura care poate stopa o astfel de iniţiativă – cea de modificare a Legii educaţiei”, a spus Marko Bela.

El a adăugat că, în condiţiile în care şi Constituţia poate fi modificată, „voinţa unei comunităţi nu poate fi schimbată”.

„Noi acum trebuie să ne gândim, în această coaliţie, cum funcţionează interesele reciproce, cum să ne putem ţine promisiunile, cum trebuie să acţionăm mai eficient, mai operativ şi mai dinamic. Nu e oportun să ne gândim cum ar funcţiona alt Guvern, ci cum să funcţioneze cât mai bine această coaliţie”, a conchis Marko Bela.

Marţi, Marko Bela declara că adoptarea iniţiativei „demagogice şi ultranaţionaliste” care elimină obligativitatea predării Istoriei şi a Geografiei în limbile minorităţilor dovedeşte defecţiunile coaliţiei, iar susţinerea acesteia ar putea arunca în aer coaliţia.

El preciza că Guvernul şi coaliţia susţin varianta deja adoptată a Legii educaţiei, dar că promovarea acestei iniţiative, adoptate deja tacit de Camera Deputaţilor, ar putea arunca în aer coaliţia.