Video Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române | Tăriceanu: Să ne purtăm ca o naţiune de oameni liber / Dragnea: Suntem decalaţi faţă de ce ne dorim/ Meleşcanu, despre mizele României

Mizele politicii externe a României, viitorul Uniunii Europene, dar şi preşedinţia României la Consiliul UE se află pe agenda discuţiilor Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, ce se va desfăsura marţi şi miercuri la Bucureşti, informează Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Urmărește
1021 afișări

Tema de anul acesta a Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române este “O lume în schimbare: Mizele politicii externe a României”, principalele teme de discuţie fiind viitorul Uniunii Europene, preşedinţia României la Consiliul UE, dar şi subiecte privind securitatea.

Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române reprezintă un prilej atât de bilanţ al activităţii MAE, cât şi de reflecţie asupra priorităţilor viitoare ale diplomaţiei române, proiectate în contextul tendinţelor înregistrate în plan regional, european şi global. În acest context, evenimentul oferă ocazia unor dezbateri pe teme de mare actualitate pentru România, printre care viitorul Uniunii Europene, agenda României în plan european, preşedinţia României la Consiliul UE, problematica securităţii internaţionale şi a multilateralismului eficient, dinamizarea cooperării regionale şi a diplomaţiei economice”, precizează MAE.

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor vor participa marţi la deschiderea lucrărilor, unde vor susţine şi câte un discurs.

Alături de ministrul Afacerilor Externe, şefii misiunilor diplomatice şi consulare ale României din străinătate se vor afla şi invitaţi străini.

Invitaţii speciali ai ministrului afacerilor externe la ediţia din acest an a RADR sunt: ministrul afacerilor externe al Egiptului, Sameh Shoukry, ministrul afacerilor externe al Marelui Ducat al Luxemburgului, Jean Asselborn şi ministrul afacerilor externe şi comerţului exterior al Ungariei, Péter Szijjártó”, mai precizează MAE.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a transmis, marţi, la Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Române, că în politica externă a României ”ar trebui să primeze principiul suveranităţii naţionale”, iar cetăţenii români să fie ”legaţi de democraţia liberală şi domnia legii”.

”În politica noastră externă, ar trebui să primeze principiul suveranităţii naţionale, ceea ce nu înseamnă că nu suntem chemaţi să devenim toţi naţionalişti, patrioţi, în sens populist şi reclamator. (...) A sosit timpul să ne purtăm ca o naţiune de oameni liberi, de cetăţeni egali, legaţi unii de alţii, nu de mitologii şi ideologii, ci de credinţa comună în democraţia liberală, în reprezentare politică, în libera iniţiativă şi domnia legii”, a declarat preşedintele Senatului Călin Popescu-Tăriceanu.

Şeful Senatului a vorbit şi despre problema securităţii care, conform acestuia, nu este doar ”o chestiune de înzestrare şi cooperare strategică”, principalul ”duşman” al securităţii fiind guvernarea autoritară.

”Securitatea nu este doar o chestiune de înzestrare şi cooperare strategică şi militară, ci poate, în primul rând, una de consolidare şi promovare a democraţiei. Pacea nu este eternă atunci când este încheiată între republici ce se autoguvernează liber şi democratic. Principalul duşman al securităţii, fie aceasta regională sau mondială, este guvernarea autoritară. Când într-o ţară este suprimat un drept sau dispare o libertate, ordinea internaţională devine mai nesigură”, a mai spus Tăriceanu.

Tăriceanu a mai afirmat că una din principalele ameninţări la adresa securităţii ar putea fi ignorarea derapajelor de la democraţie ale unor aliaţi, ”în numele unor interese superioare de ordin străin”.

”S-ar putea, în viitorul imediat, ca una din prin principalele ameninţări la adresa securităţii regionale ori globale să fie propriul nostru pragmatism, tentaţia de a închide ochii la derapajele de la democraţie ale unor aliaţi, în numele unor interese superioare de ordin străin, strategic sau economic”, a conchis Tăriceanu.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, le-a transmis diplomaţilor români că cel mai important lucru este economia, dar că România nu are posibilitatea unei explozii economice doar cu resursele interne şi tocmai de aceea e nevoie de capital extern, aici intervenind rolul ambasadorilor.

”Regimul nostru de viaţă aici, la Bucureşti, este mult mai agitat, este mult mai gălăgios, este plin de certuri politice, de ameninţări, de voci ridicate, dar aici, în mijlocul dumneavoastră, şi eu, şi altcineva, se simte cu totul altfel, este cu totul şi cu totul altă atmosferă. (...) Aveţi o profesie nobilă şi inteligentă, profesia vorbelor fine, a tonului coborât şi a intonaţiei calme. (...) Am venit pentru a gusta din această linişte distinsă. (...) Vă invidiez şi, în acelaşi timp, vă admir”, a spus preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.

Dragnea le-a vorbit diplomaţilor despre care sunt, în opinia sa, priorităţile României, începând cu creşterea economică sustenabilă, de care ţara noastră are nevoie ”ca de aer”.

”Suntem atât de decalaţi în raport cu ceea ce ne dorim să devenim, încât orice direcţie de dezvoltare este o urgenţă. Dar dacă vreţi un răspuns raţional, vă răspund că prioritatea noastră numărul unu este economia. România are nevoie de o creştere economică sustenabilă ca de aer. Fără progrese majore aici, toate celelalte planuri de creştere şi dezvoltare se poticnesc (...) România nu are posibilitatea unei explozii economice doar cu resursele interne, indiferent câte planuri vor face guvernele şi le fac, e clar pentru toţi că România poate îmbuntăţi viaţa românilor la nivelul pe care şi-l doresc românii, dar nu îşi poate organiza saltul înainte operând doar cu PIB-ul şi cu deficitul bugetar. E nevoie de energie şi de capital extern, e nevoie de fluxuri internaţional şi de soluţii creative”, a mai spus Dragnea.

Dragnea le-a mai spus ambasadorilor că pot susţine economia României prin atragerea investitorilor, facilitarea unor acorduri bilaterale sau deschiderea de noi pieţe.

”Ce poate face diplomaţia pentru economie ştiţi mai bine decât mine: poate genera contracte comerciale, poate atrage investitori, poate facilita acorduri bilaterale, poate deschide pieţe, poate sprijini companii româneşti, poate găsi giganţi financiari interesaţi de acest colţ de lume”, a conchis Dragnea.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici