Reuters: Victor Ponta riscă să fie contestat de propriii colegi din PSD, după înfrângerea în alegeri

Premierul României, Victor Ponta, riscă să se confrunte în 2015, în interiorul propriei formaţiuni, cu acţiuni de contestare a rolului de lider, în contextul în care Partidul Social-Democrat încearcă să limiteze efectele negative ale înfrângerii deranjante din scrutinul prezidenţial, scrie Reuters.

Urmărește
1177 afișări
Imaginea articolului Reuters: Victor Ponta riscă să fie contestat de propriii colegi din PSD, după înfrângerea în alegeri

Victor Ponta (Imagine: Razvan Chirita/ Mediafax Foto)

Oficiali de rang înalt din cadrul PSD au declarat pentru Reuters că formaţiunea ar putea organiza un congres special în februarie sau martie pentru evaluarea situaţiei, după ce Victor Ponta a pierdut în faţa lui Klaus Iohannis la o diferenţă de aproximativ 10%.

Disensiunile politice au obstrucţionat dezvoltarea României în cei 25 de ani de când statul est-european a scăpat de regimul comunist, iar criticile la adresa conducerii exercitate de Victor Ponta sunt un semnal că înfrângerea sa ar putea fi urmată de instabilitate, comentează agenţia Reuters.

"Structurile politice din PSD ar putea decide organizarea unui congres în următoarele luni. Dacă se va decide convocarea congresului, sigur că poziţia de lider a lui Ponta va fi contestată", a declarat pentru Reuters un oficial din PSD care a preferat să rămână anonim.

Susţinut de eficientul aparat de partid, Ponta a fost favorit în sondajele de opinie difuzate în campania electorală şi a avut un avans confortabil în faţa lui Klaus Iohannis în primul tur de scrutin. Minimizând numeroase scandaluri, Ponta a încercat să atragă electoratul promiţând reduceri fiscale şi majorarea pensiilor, în stilul propriu de atenuare a măsurilor de austeritate adoptat de când a ajuns la putere, acum doi ani, notează Reuters. Însă Guvernul său a devenit ţinta protestelor antiguvernamentale izbucnite în timpul alegerilor. Cozile lungi împreună cu şicanele birocratice i-au împiedicat să voteze pe mulţi români din diaspora, majoritatea fiind împotirva lui Ponta. Criticile generate de aceste cazuri au contribuit la întoarcerea situaţiei în favoarea lui Klaus Iohannis, adaugă Reuters.

Criticii cred că Ponta risca să aducă România la perioadele dificile de partid unic, existând temeri că, în calitatea de preşedinte, ar fi încercat să submineze independenţa justiţiei şi să schimbe direcţia progreselor fragile făcute în combaterea corupţiei. Această situaţie riscă să afecteze şansele Partidului Social-Democrat în alegerile locale şi legislative programate la sfârşitul anului 2016, remarcă Reuters.

"Probabil vor exista acţiuni de contestare a conducerii actuale a partidului, nimeni nu poate face predicţii deocamdată. Poate că va trebui să reformăm partidul, să aflăm de ce tinerii nu ne susţin, de ce oamenii continuă să ne perceapă ca fiind un partid comunist", afirmă un alt oficial de rang înalt din PSD citat de Reuters.

"Există zvonuri că va fi un congres în februarie, dar situaţia este atât de volatilă încât nimeni nu ştie nimic cu certitudine", a declarat pentru Reuters senatorul social-democrat Șerban Nicolae.

Victor Ponta a respins speculaţiile privind o eventuală demisie, promiţând să rămână în funcţia de premier atât timp cât este dorit de partid. De asemenea, a catalogat drept calomnii politice numeroasele acuzaţii la adresa lui, inclusiv cea că ar fi fost agent al serviciilor de spionaj în anii 1990 sau că ar fi plagiat părţi ale tezei de doctorat, aminteşte Reuters. Numeroşi membri de rang înalt din PSD, inclusiv socrul lui Victor Ponta, au fost vizaţi de acuzaţii de corupţie în ultimele săptămâni. Întrebat de aceste probleme în cursul unei dezbateri prezidenţiale, Ponta a răspuns că şi echipa lui Iohannis este afectată de scandaluri.

Reuters aminteşte că preşedintele-ales, Klaus Iohannis, a declarat că formaţiunea sa, Partidul Naţional Liberal, ar putea încerca să înlăture Cabinetul Victor Ponta în 2015 prin crearea unor noi alianţe în Parlament. UDMR a anunţat că, deocamdată, intenţionează să rămână în coaliţia de guvernământ. "Nu avem o ideologie de stânga sau dreapta. Noi, UDMR, reprezentăm identitatea comunităţii maghiare", a afirmat, conform Reuters, deputatul UDMR Szabo Odon. "Va trebui să vedem cine va putea asigura în continuare stabilitatea României", a adăugat el.

Potrivit Reuters, un argument în favoarea menţinerii lui Ponta la putere pentru moment este să fie lăsat drept autor al bugetului pe anul 2015. Dată fiind nevoia României de a menţine un buget de austeritate onorând în acelaşi timp promisiunile făcute de Ponta în campania electorală, proiectul de buget ar putea conţine anumite surprize neplăcute, adaugă Reuters. "În acest moment, PSD are o majoritate largă", spune Vasile Blaga, liderul Partidului Democrat-Liberal, una dintre formaţiunile care l-au susţinut pe Iohannis. "Au tot ce le trebuie pentru a prezenta acest buget impresionant, cu care promit să rezolve totul fără a majora taxele", adaugă Blaga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici