Revizuirea Constituţiei şi armonizarea legislaţiei electorale nu mai apar în Programul Guvernului

Programul Guvernului nu mai cuprinde paragrafele din introducerea la Programul de Guvernare din 2012 în care se făcea referire la necesitatea revizuirii Constituţiei şi la armonizarea actelor normative în materie electorală şi integrarea lor într-un nou Cod electoral.

Urmărește
122 afișări
Imaginea articolului Revizuirea Constituţiei şi armonizarea legislaţiei electorale nu mai apar în Programul Guvernului

Revizuirea Constituţiei şi armonizarea legislaţiei electorale nu mai apar în Programul Guvernului (Imagine: Răzvan Chiriţă / Mediafax Foto)

Programul de guvernare al Guvernului din 2012 cuprindea referiri reconfigurarea sistemului instituţional, dar acest paragraf nu mai apare şi în Programul adoptat recent.

"Pentru a întări instituţiile statului, pentru a creşte eficienţa lor funcţională şi a reface relaţia cu cetăţenii este esenţial ca sistemul instituţional să intre cu prioritate într-un proces de reconfigurare. Revizuirea Constituţiei este un demers ce nu poate fi amânat", se arată la Programul de Guvernare din 2012, care menţiona că "obiectivul revizuirii constituţionale constă în (re)câştigarea încrederii cetăţenilor în instituţiile statului prin garantarea unui comportament predictibil şi stabil al puterii instituţionalizate".

Guvernul considera, în 2012, că Legea fundamentală ar trebui să clarifice atribuţiile şi raporturile dintre principalele autorităţi publice şi, foarte important, să realizeze funcţia integratoare. "Raportarea la Constituţie şi la valorile sale trebuie să devină liantul care uneşte cetăţenii români în cadrul statului. De asemenea, din procesul de regândire a arhitecturii instituţionale nu poate să lipsească legislaţia electorală. Armonizarea actelor normative în materie şi integrarea lor în cadrul unui Cod electoral, expresie a unei abordări consensuale la nivelul clasei politice şi a consultării cu societatea civilă reprezintă unul dintre obiectivele majore ale guvernării. Este important ca legea electorală să genereze predictibilitate cu privire la sistemul de partide, asigurând un cadru unitar de competiţie pentru partidele politice", se mai preciza în Programul de guvernare al Uniunii Social Liberale.

O altă modificare faţă de Programul de guvernare din 2012 este eliminarea referirilor la "o construcţie politică pe minim 4 ani".

"Acest program este creat pentru o construcţie pe minim 4 ani, o constructie puternică, progresistă, de viitor, bazată pe valorile libertăţii, corectitudinii, dreptăţii şi responsabilitatii. În ultimele 7 luni, ne-am ţinut de cuvânt. Am început să reparăm nedreptăţile şi vom continua să lucrăm pentru a construi o Românie puternică", se arăta în Programul din 2012.

În Programul adoptat recent, fraza a fost modificată astfel: "Acest program este creat pentru o construcţie puternică, progresistă, de viitor, bazată pe valorile libertăţii, corectitudinii, dreptăţii şi responsabilităţii. Am început să reparăm nedreptăţile şi vom continua să lucrăm pentru a construi o Românie puternică".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici