Rezoluţia PE privind statul de drept în România | PSD: Criticii să citească legislaţia mai bine/ USR: Nu poate fi o conspiraţie

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache (PSD), a declarat miercuri, despre următorul raport MCV şi rezoluţia Parlamentului European privind justiţia din România, că legislaţia românească în domeniul justiţiei „poate fi un exemplu”, iar criticii ei „să citească mai bine”.

Urmărește
789 afișări
Imaginea articolului Rezoluţia PE privind statul de drept în România | PSD: Criticii să citească legislaţia mai bine/ USR: Nu poate fi o conspiraţie

Iordache, despre rezoluţia Parlamentului European pe justiţie şi MCV: Legislaţia din România poate fi un exemplu

„Nu am apucat (să citesc draftul rezoluţiei PE pe justiţie - n.r.). Aş vrea atunci când se va dezbate în PE să se vadă că noi, prin aceste modificări la legile justiţiei, fără îndoială am ţinut cont şi de recomandările Comisiei de la Veneţia. Văd că toată lumea invocă Comisia de la Veneţia. Dar nu ar trebui să invoce şi ce există în statele europene? Adică ce e bun în Germania sau în Franţa nu trebuie aplicat şi în România? Tot găsim calul de bătaie în România, în condiţiile în care există o independenţă reală a judecătorilor şi procurorilor, există o separare a carierelor, există rolul CSM şi am extras ministrul Justiţiei din foarte multe acte procedurale tocmai pentru independenţă reală? Eu cred că legislaţia din România poate fi un exemplu şi pentru cei care critică în acest moment”, a declarat, miercuri, la Parlament, deputatul PSD Florin Iordache.

Întrebat de ce au protestat magistraţii cu privire la legile justiţiei, acesta a răspuns: „Nu au fost atenţi. Să citească mai bine, noi le asigurăm prin această lege o reală independenţă”.

Iordache s-a referit şi la următorul raport MCV.

„Raportul MCV trebuie să ţină cont de realităţile din România. Acest raport, când a fost introdus la cererea ministrului de tristă amintire Monica Macovei, a conţinut anumite prevederi. Din 2005 încoace raportul MCV trebuie să ţină cont de paşii reali pe care i-a făcut România. Şi România este un exemplu, de la înfiinţarea ANI până la modernizarea şi modul în care funcţionează instanţele din România”, a indicat social-democratul.

Chestionat cum explică criticile din rapoartele MCV, el a răspuns: „Să fie mai atenţi la ce am făcut noi şi se vor convinge că avem parte în România de o justiţiei independentă”.

Deputat USR, despre rezoluţia PE privind Justiţia: Nu poate fi o conspiraţie împotriva României

Deputatul USR Stelian Ion a declarat, miercuri, la Parlament, despre draftul de rezoluţie a PE pe tema justiţiei din România, că Bucureştiul a făcut paşi înapoi în lupta împotriva corupţiei şi că nu poate fi vorba de o conspiraţie pentru că mai multe organisme europene spun acelaşi lucru.

„Era de anticipat, din păcate, pentru că România a făcut paşi înapoi în privinţa luptei împotriva corupţiei, s-a atacat justiţia din toate direcţiile. La începutul anului 2017 eram la un pas de ridicarea MCV şi după atâţia ani de paşi înainte ne-am întors pe sensul opus şi am început să alergăm înapoi. Exact cum spunea dl Timmermans, avea dreptate, până la urmă asta facem, noi alergăm pe contrasens acum şi problema principală este că toate aceste semnale de alarmă trase de organismele europene, de Comisia Europeană, de Parlamentul European, de GRECO, de Comisia de la Veneţia, vedeţi, nu este vorba doar un singur organism european, sunt atâtea care spun toate acelaşi lucru, nu poate fi vorba despre o conspiraţie împotriva României, să ne venim în fire totuşi”, a declarat, miercuri, la Parlament, deputatul USR Stelian Ion.

Acesta a menţionat că „realitatea” din România este că ţara ”a fost capturată de o bandă de infractori”.

„Este vorba despre faptul că suntem pe un drum greşit. Toate aceste semnale de alarmă sunt ignorate de puterea actuală, sunt considerate ca acte inamicale sau de aversitate împotriva României. Nu, UE nu ne vrea răul, doar ne arată o realitate de care noi nu vrem să ţinem cont. România este capturată acum de o bandă de infractori”, a spus deputatul USR.

Parlamentul European este profund îngrijorat de legislaţia reformată referitoare la legislaţia judiciară şi penală din România, în special cu privire la potenţialul de a submina independenţa sistemului judiciar, potrivit unui draft al rezoluţiei care va fi votat în PE, obţinut de MEDIAFAX. Document este doar o variantă de lucru care ar putea fi votată în şedinţa de plen a Parlamentului European, din data de 14 noiembrie.

Comisia Europeană (CE) a transmis pe 22 octombrie, la solicitarea MEDIAFAX, că va prezenta o analiză detaliată în raportul MCV pe data de 13 noiembrie despre modificarea legislaţiei în domeniul justiţiei şi va ţine cont şi de cele două avize ale Comisiei de la Veneţia pe Legile justiţiei şi Codurile penale

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici