Rezoluţie privind strategia principală de politică externă a UDMR, adoptată la Congresul Uniunii

Delegaţii la Congresul UDMR de la Oradea au adoptat o rezoluţie care defineşte strategia principală de politică externă a Uniunii, deputatul Korodi Attila susţinând importanţa unei legislaţii la nivel european cu privire la rolul comunităţilor etnice tradiţionale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
10 afișări

Deputatul UDMR Korodi Attila a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că rezoluţia aprobată de delegaţii la Congresul UDMR defineşte strategia principală de politică externă a formaţiunii prin "instrumentul cel mai important", consiliul pentru politica externă a UDMR.

"Este nevoie de aşa ceva, pentru că se observă că legislaţia care reglementează drepturile minorităţilor etnice din România nu poate fi eficientă dacă nu există o legislaţie şi la nivel european cu privire la rolul comunităţilor etnice tradiţionale şi nu la rolul comunităţilor etnice care provin din migraţia ultimelor decenii", a afirmat Korodi Attila.

Kelemen a spus că este nevoie de această diferenţiere la nivelul Uniunii Europene, adăugând că Partidul Popular European are deja o rezoluţie în acest sens.

"Şi noi credem că, împreună cu alte comunităţi etnice din ţările UE, trebuie să avem o acţiune politică comună. Pentru aceasta am format un program foarte pragmatic în acest document şi o echipă care va fi însărcinată de preşedintele Uniunii să se ocupe de această activitate, de această perspectivă a politicii externe a UDMR", a spus deputatul Korodi.

Cel de-al X-lea Congres al UDMR a început, sâmbătă, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea, şi s-a încheiat, duminică la prânz.

La Congres au participat şi lideri ai partidelor politice din România, dar şi din străinătate.

Astfel, din partea PDL, au fost prezenţi preşedintele partidului Emil Boc şi secretarul general Vasile Blaga.

De asemenea, la eveniment au participat preşedintele PSD Victor Ponta, cel al PNL, Crin Antonescu, şi şeful PC, Daniel Constantin.

Din străinătate au luat parte la Congres preşedintele Partidului Popular Creştin Democrat din Ungaria, Semjen Zsolt, vicepreşedintele FIDESZ Pelczné dr. Gáll Ildikó, vicepreşedintele MSZP Balogh András (Partidul Socialist Ungar), preşedintele Politica Poate fi Altfel (LMP) (Ungaria), Schiffer András, preşedintele Partidului Coaliţiei Maghiare (Slovacia), Berényi József, preşedintele Uniunii Maghiare din Voivodina (VMSZ), Pásztor István, şi directorul Uniunii Federaţiei Naţionalităţilor Europene, Jan Diedrichsen.

În prima zi a Congresului, delegaţii au votat raportul de activitate a fostului preşedinte Marko Bela, după care a urmat prezentarea candidaţilor la preşedinţia Uniunii.

Totodată, concomitent cu numărătoarea voturilor pentru desemnarea noului preşedinte al Uniunii, delegaţii au adopat modificările aduse la Statutul UDMR.

Sâmbătă seara, în jurul orei 21.00 s-a anunţat rezultatul votului. Kelemen Hunor a fost ales preşedinte al UDMR cu 371 din cele 536 de voturi valabil exprimate de delegaţii la Congresul organizat la Oradea, ceilalţi doi candidaţi la şefia Uniunii, Eckstein Kovacs Peter şi Olosz Gergely, obţinând 118, respectiv 47 de voturi.

În cea de-a doua zi a Congresului, cei peste 530 de delegaţi au dezbătut şi au votat modificarea Programului UDMR.

De asemenea, aceştia au adoptat mai multe documente ale Congresului, printre care o hotărâre cu privire la recensământul populaţiei din 2011, o rezoluţie privind principiile de bază ale reformei politicii economice din România şi un document privind politica externă a UDMR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici