Robert Cazanciuc: Decizia Curţii era previzibilă. Poate intervine un gest de onoare din partea Laurei Codruţa Kovesi

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, a declarat, miercuri, că decizia CCR în privinţa conflictului instituţional era ”previzibilă”, afirmând că ”poate intervine un gest de onoare” din partea Laurei Codruţa Kovesi de a demisiona.

Urmărește
466 afișări
Imaginea articolului Robert Cazanciuc: Decizia Curţii era previzibilă. Poate intervine un gest de onoare din partea Laurei Codruţa Kovesi

Robert Cazanciuc: Decizia Curţii era previzibilă. Poate intervine un gest de onoare din partea Laurei Codruţa Kovesi

”Decizia Curţii era previzibilă după decizia 45, când Curtea a spus foarte clar că preşedintele României nu are atribuţii referitoare la procurori. Preşedintele trebuia să ia act de acest lucru şi să aibă o altă atiotudine atunci cânf ministrul Justiţiei i-a trimis o cerere de revocare. Preşedintele nu are niciun fel de instrument legal pentru a verifica dacă un procuror sau altul este adecvat pentru o funcţie de conducere”, a declarat preşedintele Comisiei juridice din Senat, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei.

El a mai spus că procedura de revocare a Laurei Codruţa Kovesi nu este finalizată.

”Preşedintele României nu a emis un decret prin care să constate că nu e de acord cu propunerea ministrului Justiţiei. Nu a emis un act administrativ”, a mai spus Cazanciuc.

Întrebat ce se poate întâmpla dacă şeful statului refuză să semneze decretul de revocare a şefului DNA, Cazanciuc a spus: ”Înseamnă că România nu e stat de drept”.

”Nu cred că se pune problema ca preşedintele să nu respecte o decizie a CCR, pentru că atunci nu poţi să pretinzi supuşilor tăi constituţionali să facă altfel. Preşedintele nu are de ales, dar poate nu se ajunge acolo, poate intervine un gest de onoare şi preşedintele României nu este pus în această situaţie”, a punctat Cazanciuc.

Curtea Constituţională arată, în comunicatul oficial privind decizia de existenţă a conflictului instituţional între preşedinte şi ministrul Justiţiei, că şeful statului urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi.

Curtea Constituţională a României (CCR) a stabilit, cu majoritate de voturi, existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi Preşedintele României, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

"Preşedintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică, potrivit art.36 din Legea nr.47/1992, Preşedintelui României, prim-ministrului Guvernului României şi Ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I", se arată în comunicatul CCR.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici