- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Roberta Anastase nu vrea să facă parte din CSAT
Preşedintele Camerei deputaţilor Roberta Anastase a declarat, marţi, că nu intenţionează să solicite să facă parte din CSAT, pe principiul că preşedintele Senatului, Mircea Geoană este vicepreşedinte al CSAT.
Roberta Anastase nu vrea să facă parte din CSAT (Imagine: Mediafax Foto)
"Nu intenţionez acest lucru, deoarece mi s-a părut o iniţiativă bună ca Parlamentul să fie reprezentat în CSAT printr-un membru al său – preşedintele Senatului, cu atât mai mult cu cât în sarcina Senatului intră cele mai multe decizii cu privire la politica externă", a precizat Roberta Anastase la întrebările ziariştilor pe această temă.
Guvernul a modificat, la sfârşitul lunii decembrie, prin ordonanţă de urgenţă, Legea de organizare şi funcţionare a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, prin introducerea unei prevederi care permite preşedintelui Senatului, post ocupat în prezent de liderul PSD Mircea Geoană, să participe la şedinţele CSAT în calitate de vicepreşedinte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Începe depunerea jurământului de înstituire a noului Guvern al României
-
Incendiul izbucnit în Dâmboviţa după un accident între 2 cisterne, una încărcată cu GPL, stins / Două cisterne s-au ciocnit pe DN 72, în Dâmboviţa.
-
Zelenski: Dependenţa Slovaciei de reusrsele Rusiei este o mare problemă de securitate pentru Europa
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
Modificarea în acest sens a Legii CSAT este prevăzută în Regulamentul Coaliţiei PDL-PSD.
Ordonanţa de urgenţă intrată în vigoare este justificată în preambul prin necesitatea asigurării unei conduceri a CSAT care să "reflecte importanţa" acestui organism în sistemul constituţional român, arătându-se că neincluderea în conducerea Consiliului a conducerii forului legislativ poate conduce la "deficienţe" în activitatea acestuia.
Întrebat de presă, la finalul şedinţei de marţi a Guvernului, dacă ordonanţa reprezintă o încălcare a Constituţiei, premierul Emil Boc a răspuns negativ.
"Nu este vorba de o încălcare a Constituţiei, pentru că nu se reglementează întreaga modalitate de organizare şi funcţionare a CSAT, este doar vorba de o chestiune precisă şi punctuală. Nu este vorba de legea de ansamblu de organizare la care se referă Constituţia când este vorba de legi fundamentale ale statului. Nu se schimbă instituţia CSAT, nu se schimbă din subordinea Parlamentului în subordinea Guvernului. La acest lucru face referire Constituţia, să nu se afecteze regimul fundamental, asta înseamnă să schimbi raportarea instituţiei la cadrul constituţional existent", a declarat Boc într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.
Întrebat de presă de ce modificarea a fost efectuată printr-o ordonanţă cu caracter de urgenţă, şeful Guvernului a explicat că procedura permite intrarea în vigoare a actului normativ încă de la începutul anului viitor, un an extrem de important din toate punctele de vedere.
În actuala Lege de organizare a CSAT se precizează că şeful statului îndeplineşte funcţia de preşedinte al CSAT, în timp ce funcţia de vicepreşedinte revine premierului.
Prin ordonanţa de urgenţă aprobată, marţi, de Guvern, CSAT va include două posturi de vicepreşedinte, ocupate de către primul-ministru şi, respectiv, preşedintele Senatului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO