Rodeanu: Zonele Metropolitane din România, în blocaj guvernamental

Ministerul Dezvoltării nu a emis, nici după trei luni, criterii clare de înfiinţare şi definire a zonelor metropolitane, jalon în PNRR, deşi legea este este deja promulgată, spune deputatul Bogdan Rodeanu: „Răspunsul ministrului Marcel Boloş a fost scurt: nu ştie unde s-a produs blocajul”.

Urmărește
235 afișări
Imaginea articolului Rodeanu: Zonele Metropolitane din România, în blocaj guvernamental

Facebook - Bogdan Rodeanu, Marcel Bolos

„Zonele Metropolitane din România în blocaj guvernamental. Avem Legea Zonelor Metropolitane. A fost votată de 3 luni şi deja promulgată. Este un jalon al României, inclus în PNRR. Dar avem o problemă: Ministerul Dezvoltării nu a emis, nici după 3 luni, criterii clare de înfiinţare şi definire a zonelor metropolitane din România prin norme de implementare. L-am audiat pe ministrul Fondurilor Europene, care este responsabil pentru banii din PNRR dedicaţi acestui jalon. Răspunsul ministrului Marcel Boloş a fost scurt: încă nu cunoaşte detalii şi nu ştie unde s-a produs blocajul.Sunt doar câteva concluzii desprinse zilele trecute când am dezbătut implementarea PNRR la o audiere convocată de USR în Parlamentul României. I-am transmis aceste lucruri ministrului PNL Marcel Boloş şi am insistat pe recuperarea întârzierii aplicării acestei legi”, scrie pe Facebook Bogdan Rodeanu.

El afirmă că, „pentru că Guverul PSD PNL UDMR pierde timp, iar România pierde bani”.

„Parlamentul a votat legea la sfârşitul lunii iulie. Suntem în octombrie iar comunele, oraşele şi municipiile care vor să constituie zone metropolitane nu pot nici să înceapă procedurile de asociere şi nici să calculeze necesarul de finanţare din bugetele locale pentru înfiinţarea zonelor metropolitane. Iar banii din PNRR pentru dezvoltarea zonele metropolitane vor sta necheltuiţi o perioadă bună de timp pentru că Ministerul Fondurilor Europene nu va avea timp să aloce banii. Sunt miliarde de euro pentru transport metropolitan (câţi navetişti şi angajatori din Galaţi n-ar vrea, de exemplu, linii de tramvai sau troleibuz până la Smârdan sau Şendreni?), pentru educaţie (câţi gălăţeni, tineri şi nu numai n-ar vrea calificare sau recalificare în meserii căutate pe piaţa muncii, nu doar teoretică ci şi practică, cu instructor şi utilaje folosite în scop didactic?), pentru sănătate (nimeni nu ar refuza finanţare prin PNRR pentru încă un spital, nou, construit de la zero, în Galaţi sau extinderea unuia existent). Şi multe altele. Multiplicaţi la nivel naţional. În România pot funcţiona zeci de zone metropolitane. Dar miliardele de euro din PNRR stau şi aşteaptă. Sunt banii care trebuie să îmbunătăţească funcţionarea României şi să desfiinţeze barierele nevăzute dintre oraşe şi mediul rural. Sunt noi circuite de expertiză din administraţia locală, care pun laolaltă ceea ce nu am avut niciodată în România: legăturile administrative dintre oraşe şi comunele învecinate. Adică oamenii pot să facă naveta, banii lor sunt buni când sunt cheltuiţi şi în Sendreni şi în Galaţi dar, când e vorba să facem un lucru european, să ducem banii după contribuabil, luăm o pauză şi nu ştim de ce şi până când: e confuzie în aplicarea legii zonelor metropolitane”, adaugă Rodeanu.

Deputatul USR precizează că ministrul Boloş i-a mulţumit pentru că i-a spus că e un blocaj pe acest jalon din PNRR.

„Am să-i mulţumesc şi eu, când am să văd emise norme clare de aplicare a Legii Zonelor Metropolitane iar primăriile din jurul Galaţiului (şi din toată ţara) vor putea să lucreze pentru înfiinţarea zonelor metropolitane aşa cum sunt şi funcţionează în Uniunea Europeană. Asta dacă miniştrii PNL, PSD şi UDMR nu întârzie prea mult şi România va primi, totuşi, banii. Întârzierea e deja de trei luni. Putem avea Galaţiul Metropolitan. Putem avea şi Tecuciul Metropolitan. Cu finanţări nerambursabile. Cu bani europeni”, încheie Rodeanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici