România a semnat Acordul de aderare la Agenţia Spaţială Europeană

Acordul de aderare a României la Convenţia de constituire a Agenţiei Spaţiale Europene a fost semnat, joi, la sediul MAE, în prezenţa ministrului de Externe, Teodor Baconschi.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului România a semnat Acordul de aderare la Agenţia Spaţială Europeană

Directorul general al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), Jean-Jacques Dordain (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Documentul a fost semnat de către Jean-Jacques Dordain, director general al Agenţiei Spaţiale Europene şi de Marius Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.

"Suntem al doilea nou stat membru care aderă la această convenţie şi trebuie să subliniem importanţa deosebită pentru noi a acestui act în sensul că el atestă capacităţile tehnologie ale României şi opţiunea politică de mai adâncă integrare a ţării noastre într-o comunitate care este extrem de importantă pentru securitatea colectivă a Uniunii Europene", a declarat ministrul de Externe, Teodor Baconschi, prezent la ceremonie.

Ministrul s-a declarat convins că România va face o figură frumoasă în interiorul acestei comunităţi ştiinţifice şi tehnologice de elită.

La rândul său, Dumitru Prunariu, prezent la ceremonie, a spus că semnarea acestui acord reprezintă un pas foarte important pentru România "în toată această perioadă de 21 de ani de când s-a schimbat regimul".

"În curând nu va mai fi (un român care să se ducă în spaţiu - n.r.) dar aderarea la Agenţia Spaţială Europeană deschide o portiţă. E adevărat o portiţă mică pentru că selecţia în cadrul Agenţiei, la care de astăzi aveam dreptul oficial să participăm, se face odată la 5-6 ani. Probabil că peste 4-5 ani va fi următoarea fază de selecţie. Iar la ultima, de acum doi ani, au fost 8.400 de candidaţi şi au fost selecţionaţi doar 6", a spus Dumitru Prunariu.

El a subliniat însă avantajele de ordin ştiinţific şi cu aplicaţii practice ale programelor Agenţiei. Agenţia Spaţială Europeană care are un buget anual de aproximativ 4 miliarde de euro constituit din contribuţii ale statelor membre proporţionale cu venitul naţional net are o serie de programe aplicative cofinanţate de Uniunea Europeană. Principalul program este sistemul de radionavigaţie prin satelit Galileo cu aplicaţii civile şi de securitate şi de asemenea sistemul GMES monitorizare globală pentru mediu şi securitate cu aplicaţie în monitorizarea dezastrelor naturale. Agenţia Spaţială mai are de asemenea un program care vizează monitorizara spaţiului cosmic având ca obiectiv deşeurile spaţiale, obiectele spaţiale potenţial periculoase şi măsurarea efectelor solare cu efecte negative asupra activităţii umane.

Agenţia Spaţială are de asemenea un program bazat pe senzori şi sateliţi care să determine cu precizie nivelul schimbărilor climatice dar în vedere şi explorarea spaţiului.

Toate aceste programe vor constitui tematici principale ale Agenţiei pentru următorul deceniu iar contribuţiile statelor membre la bugetul anual al Agenţiei se returnează integral prin participarea persoanelor juridice din fiecare ţară la programele Agenţiei.

Agenţia Spaţială Europeană este o organizaţie interguvernamentală fondată în anul 1975 cu 18 state membre (16 din UE plus Elveţia şi Norvegia) dintre ţările fostului pact de la Varşovia Cehia este singura admisă ca membru începând din anul 2009, România fiind a doua.

România a început negocierile pentru semnarea acordului de aderare la Convenţia ESA în baza memorandumului din 17 decembrie 2009 avizat de premierul Emil Boc şi aprobat de preşedintele României.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici