România ar putea avea scut antirachetă NATO din 2008

Ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că există discuţii la nivel de experţi cu privire la crearea unui sistem antirachetă al NATO care să protejeze şi partea de sud-est a Alianţei, o decizie putând fi adoptată la summitul de la Bucureşti din 2008.

Urmărește
1 afișare
Imaginea articolului România ar putea avea scut antirachetă NATO din 2008

România ar putea avea scut antirachetă NATO din 2008

Ministrul Apărării a precizat că una dintre temele importante ale NATO, care va fi cu siguranţă dezbătută la summitul Alianţei de la Bucureşti, va fi rolul apărării antirachetă în cadrul organizaţiei.
   
Meleşcanu a spus că s-a dezvoltat la nivelul NATO un concept de bază care vizează începerea unui studiu pentru completarea sistemului antirachetă al SUA, stabilit pe bază de acorduri bilaterale, cu un sistem NATO care să înglobeze atât facilităţile SUA cât şi ale altor state.
   
Ministrul a explicat că un acord la nivel de experţi va fi încheiat până la summitul NATO care se va desfăşura la Bucureşti, în aprilie 2008, astfel încât la reuniunea Alianţei să se ajungă la o decizie care să ţină cont de principiul solidarităţii membrilor.
   
Întrebat în legătură cu modul în care ar putea contribui România la acest proiect, Meleşcanu a precizat că ţara noastră dispune de radare şi există de asemenea un proiect radar şi un program de înzestrare care vizează achiziţionarea de sisteme cu rază mare de acţiune.
   
Ambasadorul României la NATO, Sorin Ducaru, a declarat, marţi, în cadrul lansării oficiale a Fondului Mării Negre pentru cooperare regională (BST) că se poartă discuţii privind un proiect complementar NATO, care să protejeze zona de sud-est a Alianţei în faţa unui atac cu rachetă.
   
"Este în discuţie un proiect complementar al NATO care să acopere zona de sud-est a Alianţei în faţa rachetelor care pot ataca această zonă şi acestea sunt cele cu rază medie şi scurtă de acţiune, şi aici sunt cuprinse Turcia, Bulgaria, România, sudul Italiei şi Croaţia, dacă va fi invitată", a spus Ducaru.
   
România, Bulgaria, Turcia, ţările din sud-estul NATO nu fac parte din proiectul american, pentru că acesta se referă la apărarea în faţa unor rachete balistice inter-continentale, ori această zonă nu este vulnerabilă la astfel de rachete, a adăugat oficialul român, precizând că rachetele inter-continentale sunt cu rază foarte lungă de acţiune.
   
"Problema care se pune la nivelul Alianţei(...) este de a complementa acest proiect american cu un proiect NATO care să apere partea neacoperită, de sud-est a Alianţei, în faţa ameninţărilor cu rachete cu rază medie şi scurtă de acţiune faţă de care sunt vulnerabile", a mai spus Ducaru.
   
Pe de altă parte, preşedintele american George W. Bush a avertizat că Europa are nevoie urgentă de un scut american antirachetă pentru a apăra aliaţii săi, inclusiv Bulgaria şi România, împotriva unor posibile atacuri ale Iranului. Într-un discurs susţinut la Universitatea de Apărare Naţională din Statele Unite, Bush a declarat că Teheranul ar putea dezvolta până în 2015 o rachetă balistică intercontinentală, capabilă să atingă Statele Unite şi Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici