România ar putea găzdui facilităţi de instruire în domeniul maritim pentru pregătirea personalului ucrainean

Preşedintele Klaus Iohannis a propus Parlamentului aprobarea înfiinţării pe teritoriul naţional a unei facilităţi de instruire în domeniul maritim pentru pregătirea personalului ucrainean.

Urmărește
439 afișări
Imaginea articolului România ar putea găzdui facilităţi de instruire în domeniul maritim pentru pregătirea personalului ucrainean

România ar putea găzdui facilităţi de instruire în domeniul maritim pentru ucraineni

Potrivit unui document trimis de preşedintele Klaus Iohannis Camerei Deputaţilor, evoluţiile recente ale războiului de agresiune dus de către Federaţia Rusă împotriva Ucrainei au evidenţiat necesitatea intensificării şi diversificării instruirii forţelor armate ucrainene.

„Coaliţia pentru capabilităţi maritime dezvoltată sub egida Grupului de contact pentru Ucraina (UDCG) oferă un mecanism structurat pentru dezvoltarea capabilităţilor maritime ale Ucrainei, scopul acesteia fiind acela de a asigura coerenţă, coordonarea activităţilor şi prioritizarea eficientă a resurselor. Marea Britanie alături de Norvegia şi-au asumat rolul de naţiuni coordonatoare ale Coaliţiei pentru capabilităţi maritime, iar, alături de celelalte linii de efort pe care să se concentreze sprijinul naţiunilor contributoare, partenerul britanic a propus înfiinţarea unei facilităţi de instruire în domeniul maritim ca element ce ar aduce o contribuţie semnificativă pe dimensiunea sprijinului acordat forţelor armate ucrainene, având ca obiectiv consolidarea efortului comun al comunităţii maritime internaţionale în dezvoltarea forţelor navale ucrainene şi a infanteriei marine ucrainene”, se arată în document.

Potrivit acestuia, în urma analizei efectuate, a rezultat că România are posibilitatea de a contribui la Coaliţia pentru capabilităţi maritime prin găzduirea facilităţii de instruire în domeniul maritim, precum şi prin sprijinirea procesului de instruire a militarilor infanteriei marine din Ucraina, în limita capabilităţilor existente.

Facilitatea ar urma să funcţioneze pe o perioadă de doi ani, urmând ca „România să îşi exprime dreptul de a înceta angajamentul în orice moment pe durata desfăşurării procesului de instruire sau după expirarea perioadei stabilite”.

Operarea facilităţii va fi susţinută prin contribuţii ale comunităţii internaţionale, iar finanţarea va fi asigurată de Marea Britanie.

Conform documentului citat, facilitatea va oferi României „poziţionarea ca lider regional în procesul de instruire în domeniul operaţiilor marine”.

„În acest context, în conformitate cu prevederile art. 119 din Constituţia României şi ale art. 3 lit. b) din Legea nr. 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la solicitarea ministerului apărării naţionale, cu avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, propun Parlamentului României aprobarea înfiinţării pe teritoriul naţional a unei facilităţi de instruire în domeniul maritim pentru pregătirea personalului ucrainean”, se mai arată în document.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici