România evaluează oportunitatea instituirii unei zone de excludere aeriană deasupra Libiei

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial joi, 10 martie.)

Urmărește
3 afișări

România evaluează, împreună cu aliaţii săi, oportunitatea măsurii de instituire a unei zone de excludere aeriană deasupra Libiei, în funcţie de evoluţiile viitoare din această ţară, dar o decie va fi luată doar în urma consensului statelor aliate şi după adopatarea unei rezoluţii ONU în acest sens.

"România evaluează împreună cu aliaţii săi oportunitatea măsurii de instituire a unei zonei de excludere aeriană deasupra Libiei, în funcţie de evoluţiile viitoare din această ţară", a declarat, joi, Doris Mircea, director general de comunicare în MAE.

Ea a precizat că o decie va fi luată doar în urma consensului statelor aliate, după adopatarea unei rezoluţii ONU în acest sens şi după "evaluarea lucidă a modalităţiolor de aplicare şi a potenţialelor implicaţii".

Franţa şi Marea Britanie elaborează un proiect de rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU privind impunerea unei zone de interdicţie aeriană în Libia şi încearcă să obţină aprobarea acesteia cât mai rapid. Totuşi, adoptarea unei astfel de rezoluţii va fi dificilă, în condiţiile în care mai multe ţări, printre care se numără China şi Rusia, şi-au exprimat deja reticenţa.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, la 26 februarie, o rezoluţie care prevede sancţiuni împotriva liderului libian, Muammar Kadhafi, a familiei şi a apropiaţilor acestuia.

Reprimarea violentă a protestelor declanşate în Libia la jumătatea lunii februarie s-a soldat cu numeroase victime. Insurgenţii au obţinut controlul asupra mai multor oraşe din estul ţării, în timp ce regimul de la Tripoli îşi menţine controlul asupra capitalei şi a unor localităţi din vestul Libiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici