- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (06.12.2023, 12:40)
- Tiberiu Sabo
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, în risc de infringement din cauza necolectării datelor de monitorizare a calităţii aerului
România este în risc de infringement pentru necolectarea datelor de monitorizare a calităţii aerului, au anunţat, miercuri, în Comisia pentru mediu a Camerei Deputaţilor, reprezentanţii Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), se arată într-un comunicat al USR.
Urmărește
188 afișări
România, în risc de infringement din cauza necolectării datelor de monitorizare a calităţii aerului
Preşedintele ANPM, Laurenţiu Păştinaru, a fost chemat în Parlament, la solicitarea USR, pentru a prezenta modul de funcţionare a staţiilor de monitorizare a calităţii aerului, în contextul sesizărilor repetate apărute în spaţiul public care atrăgeau atenţia că multe dintre acestea nu funcţionează.
„Preşedintele ANPM nu a reuşit să răspundă în mod convingător întrebărilor care i-au fost puse pe această temă şi a arătat că instituţia pe care o conduce nu are atribuţii de mentenanţă în cazul staţiilor de monitorizare a calităţii aerului. Aceste atribuţii sunt în prezent la Ministerul Mediului, care trebuie să modifice de urgenţă legislaţia, pentru ca ANPM să aibă toate atribuţiile necesare în cazul măsurării calităţii aerului în România”, a relevat sursa citată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Poluarea aerului ne costă amenzi uriaşe la nivel european prin proceduri de infringement şi, mai important decât orice, ne omoară cu zile. 29.000 de români mor anual prematur din cauza poluării aerului. Este clar că astăzi sistemul nu funcţionează. Din peste 180 de staţii, doar aproximativ 40 colectau date complete acum două săptămâni. Este un eşec. Astăzi, reprezentanţii ANPM au spus că doresc să primească şi atribuţii cu privire la mentenanţa staţiilor de colectare a calităţii aerului, dar şi bugetele necesare. Vom face toate demersurile necesare ca acest lucru să se întâmple pentru a nu ne mai afla pe viitor în situaţia în care românii să nu ştie dacă respiră un aer otrăvit sau curat”, a declarat deputatul USR Diana Buzoianu, vicepreşedinte al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic a Camerei Deputaţilor.
Problemele legate de monitorizarea calităţii aerului au apărut din cauza nesemnării contractelor de mentenanţă pentru staţiile de monitorizare, deşi data de expirare a acestora era cunoscută la nivelul Ministerului Mediului, se mai arată în comunicat.
„De ce am avut nevoie de 2 ani de zile pentru semnarea unor contracte de mentenanţă pentru staţiile de monitorizare a calităţii aerului, contracte despre care se ştia când urmează să expire? Se ştia că de la sfârşitul anului 2021 nu mai existau contracte de mentenanţă semnate pentru staţiile de monitorizare. La nivelul Bucureştiului, de exemplu, nu se mai colectau date din noiembrie 2021 prin acele staţii. Cineva trebuie să răspundă pentru că în tot acest timp noi nu am ştiut ce fel de aer respirăm, pentru că nu au fost colectate date cu privire la calitatea aerului”, a mai arătat Diana Buzoianu.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Salvamont cere o întâlnire cu Guvernul:Dacă Legea.296 s-ar aplica, activitatea ar fi grav perturbată
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36