România în Schengen până la finalul anului: Predoiu are discuţii cu ambasadoarea Austriei

Viceprim-ministrul şi ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a discutat, miercuri, cu Ulla Krauss-Nussbaumer, noua ambasadoare a Austriei în România, punând accent pe subiectul aderării depline a României la Spaţiul Schengen până la finalul acestui an. Discuţii relevante vor fi la Budapesta.

Urmărește
1127 afișări
Imaginea articolului România în Schengen până la finalul anului: Predoiu are discuţii cu ambasadoarea Austriei

România în Schengen până la finalul anului: Predoiu are discuţii cu ambasadoarea Austriei

Predoiu şi Ulla Krauss-Nussbaumer, noua ambasadoare a Republicii Austria în România, au discutat priorităţile comune în domeniul afacerilor interne şi avansarea procesului de aderare la Spaţiul Schengen.

„Schimbul de opinii a oferit posibilitatea de a trece în revistă cele mai importante aspecte ale cooperării bilaterale în domeniul afacerilor interne, cu accent pe subiectul aderării depline la spaţiul Schengen şi pe perspectivele continuării dialogului tehnic şi politic bilateral pentru atingerea acestui obiectiv până la finalul anului în curs. În acest context, a fost evidenţiat că următoarea reuniune importantă pentru acest dosar, va avea loc între miniştrii de interne, în perioada 21-22 noiembrie, la Budapesta, cu participarea României, Bulgariei, Austria şi Preşedinţia ungară a Consiliului UE. Discuţiile au relevat contribuţia României şi Austriei în asigurarea securităţii frontierelor externe ale UE, în combaterea migraţiei ilegale şi a criminalităţii transfrontaliere, inclusiv pe componenta de dimensiune externă, pentru o abordare preventivă”, transmite, miercuri, Ministerul Afacerilor Interne (MAI), într-un comunicat de presă.

Predoiu a reafirmat angajamentul României de a menţine, pe viitor, practici sigure şi eficiente de gestionare a frontierelor, de a aplica toate procedurile Schengen, inclusiv controalele la frontieră şi de a continua să contribuie de manieră semnificativă la eforturile UE de combatere cât mai eficientă a criminalităţii transfrontaliere.

Măsurile consolidate luate în ultima perioadă de către autorităţile române alături de Austria, de parteneri din cadrul UE şi din regiune, precum şi de instituţii şi agenţii UE s-au materializat în rezultate importante în ceea ce priveşte gestionarea migraţiei ilegale la frontierele externe ale României, aceasta fiind redusă la valori aproape de zero, potrivit MAI. Suplimentar, toate aspectele convenite în plan bilateral cu Austria se aplică cu foarte bune rezultate.

Potrivit ministrului de Interne, „aceste detalii constituie argumente decisive în discuţiile legate de dosarul Schengen. Problema îndeplinirii criteriilor tehnice pentru aderarea României la Schengen a fost de mult rezolvată, odată cu încheierea cu succes a celor 8 vizite de evaluare tehnică şi a celor 2 vizite voluntare din anul 2022. Menţionarea îndeplinirii criteriilor tehnice a rămas în dezbaterea publică a unor comentatori ai dosarului Schengen din inerţie, problema nu mai constituie subiect în agenda discuţiilor de ani de zile. Problemele rămase în discuţie în anii precedenţi au fost controlul migraţiei iregulare şi ilegale, protecţia frontierelor, migraţia secundară, politicile de returnare. Rezultatele foarte bune din teren ale Ministerului Afacerilor Interne pe toate aceste teme au permis relansarea cu succes anul trecut a dosarului, soldată cu decizia privind Air and Maritime Schengen, discuţii structurate de o manieră pro-activă şi constructivă cu partenerii austrieci şi ceilalţi parteneri europeni. Deciziile politice se fundamentează la rândul lor pe aceste progrese din teren şi pe stadiul discuţiilor la nivelul ministerelor de interne. Vom continua munca pe această linie de gândire şi de acţiune, inclusiv la întâlnirea de la Budapesta, vom continua până la atingerea obiectivului nostru de ţară”.

Dincolo de dosarul Schengen, MAI din România rămâne interesat să continue dialogul bilateral pe teme de securitate şi migraţie cu viitorul Guvern austriac. În opinia viceprim-ministrului, viitorul trebuie clădit pe o agendă de consolidare şi îmbunătăţire a securităţii europene, bazată pe o abordare comună, pe încredere şi corectitudine.

Ambasadorul Ulla Krauss-Nussbaumer a apreciat atitudinea, abordarea şi eforturile României în context Schengen şi a subliniat disponibilitatea Austriei de a se implica în continuare în iniţiativele de cooperare care consolidează securitatea frontierelor UE şi de a facilita obţinerea unor răspunsuri eficiente în domeniu, pe baza unei abordări comprehensive.

Austria renunţă la dreptul său de veto şi deschide calea Schengen pentru România şi Bulgaria. În cadrul unei reuniuni la Budapesta, pe 22 noiembrie, urmează să fie adoptat un pachet de măsuri pe care România şi Bulgaria mai trebuie să le îndeplinească pentru a deveni membre Schengen, scrie Kurier.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici