România îşi extinde oficial prezenţa diplomatică în Irak printr-un Birou consular la Erbil

România îşi extinde oficial prezenţa diplomatică în Irak prin înfiinţarea unui Birou consular la Erbil, în nordul Irakului, oficiu care va avea printre atribuţii consolidarea relaţiilor comerciale şi economice.

Urmărește
77 afișări

Noul oficiu consular, care se va numi Biroul Erbil, a fost înfiinţat prin ordin al ministrului Baconschi şi va funcţiona în subordinea ambasadei României la Bagdad. Biroul va fi finanţat din bugetul alocat de MAE ambasadei.

Din structura sa vor face parte un diplomat cu atribuţii consulare detaşat de la ambasada din Bagdad precum şi un număr de funcţionari consulari - români sau personal angajat pe plan local.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, declara la 16 decembrie că a primit la MAE semnale potrivit cărora oamenii de afaceri ar fi interesaţi de deschiderea unui consulat general la Erbil, zonă favorabilă pentru investiţii.

"Am primit din partea mediului de afaceri românesc foarte multe semne de interes faţă de deschiderea la Erbil, în Kurdistanul irakian, a unui consulat general pentru că în această parte sigură a Irakului intră în bugetul local 17 miliarde de dolar anual fără ca cineva să facă mari eforturi şi se fac investiţii. Ar putea firmele româneşti să participe la astfel de proiecte", a explicat ministrul Baconschi la acel moment.

Autorităţile irakiene şi-au trimis acordul pentrun deschiderea noului oficiu consular printr-o notă verbală din 28 ianuarie.

Biroul consular de la Erbil va fi autorizat să încaseze taxe consulare şi de urgenţă al căror cuantum va fi depus săptămânal în conturile ambasadei.

În afara atribuţiilor legate de dezvoltarea relaţiilor economice, comerciale, culturale şi ştiinţifice, Biroul consular va mai fi abilitat şi pentru a acorda ajutor şi asistenţă consulară cetăţenilor români, pentru efectuarea de comisii rogatorii şi pentru transmiterea de acte judiciare şi extrajudiciare.

De asemenea, Biroul de la Erbil va apăra interesele cetăţenilor români, persoane fizice sau juridice, în succesiunile de pe teritoriul statului de reşedinţă. Biroul va avea de asemenea drepturile de control şi inspecţie prevăzute de legile şi regulamentele din România asupra navelor şi aeronavelor româneşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici